ΝΔ κατά ΚΙΝΑΛ: "Οι πολίτες έχουν χορτάσει από ανέξοδες υποσχέσεις και δήθεν εύκολες λύσεις"

Τα κεντρικά γραφεία της ΝΔ
Τα κεντρικά γραφεία της ΝΔ EUROKINISSI

Επίθεση κατά του ΚΙΝΑΛ εξαπέλυσε η ΝΔ, με αφορμή την πρόταση του κόμματος να επιβληθεί πλαφόν στη λιανική τιμή ρεύματος, κάνοντας λόγο για "αντιπολιτευτικό διαγωνισμό υποσχέσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ".

Σφοδρή επίθεση κατά του Κινήματος Αλλαγής εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία, χαρακτηρίζοντας ως "δήθεν λύση" την πρόταση του κόμματος για επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή ρεύματος.

"Το ΚΙΝΑΛ αποφάσισε στο πλαίσιο του αντιπολιτευτικού διαγωνισμού υποσχέσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ, να επαναλαμβάνει ως δήθεν λύση, την επιβολή πλαφόν στη λιανική του ρεύματος" αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της ΝΔ.

Στην εν λόγω ανακοίνωση, καλεί το ΚΙΝΑΛ "αντί για ανέξοδες κουβέντες και προτάσεις που δεν εφαρμόζονται πουθενά, να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:

- Ποιο είναι το κόστος του μέτρου και πώς θα καλυφθεί; Αριθμούς και στοιχεία, όχι κουβέντες στον αέρα.

- Αφού τεθεί διατίμηση στις τιμές λιανικής δεν θα πρέπει να πληρωθούν οι προμηθευτές για τις διεθνείς αυξήσεις στις τιμές, άρα οι φορολογούμενοι να καλύψουν το επιπλέον κόστος για όλους;

- Αν οι προμηθευτές κρίνουν ότι η αποζημίωση είναι ανεπαρκής, δεν θα τεθεί σε κίνδυνο ο ενεργειακός εφοδιασμός;".

Επίσης ζητά από το ΚΙΝΑΛ να δώσει συγκεκριμένες και κοστολογημένες απαντήσεις. "Όσο για τη ρύθμιση σε 240 δόσεις (20 χρόνια!) που προτείνουν για όσους αδυνατούν να πληρώσουν, στο ΚΙΝΑΛ κυριολεκτικά, "τινάζουν την μπάνκα στον αέρα"!" σημειώνει η ΝΔ.

Τέλος, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση μεθοδικά και με πλήρη κοστολόγηση και υπευθυνότητα εξαντλεί τα δημοσιονομικά όρια, προκειμένου να ενισχύσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν τα βάρη της ενεργειακής κρίσης.

"Από ανέξοδες υποσχέσεις και δήθεν εύκολες λύσεις έχουν χορτάσει" καταλήγει η ανακοίνωση.

Στην "αντεπίθεση" το ΚΙΝΑΛ: "Εκτός από ατολμία και απραξία, η κυβέρνηση διακρίνεται και στην αλαζονεία"

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ανταπάντησε άμεσα στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΝΔ για τη θέση του να επιβληθεί πλαφόν στη τιμή λιανικής για την ενέργεια, υποστηρίζοντας ότι "εκτός από ατολμία και απραξία, η κυβέρνηση διακρίνεται και στην αλαζονεία".

Στην ανταπάντησή του το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατηγορεί την κυβέρνηση για καθυστερημένη αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που έχει επιφέρει πανικό με συνέπεια να τίθενται ερωτήματα που απλώς επιβεβαιώνουν την ορθότητα της πρότασής του.

"Στην πρόταση του κόμματός μας το όριο της αύξησης είναι 10%, ενώ το περιθώριο με βάση την κυβερνητική πρόταση κινείται μεταξύ 20% και 30%. Η σύγκριση είναι προφανής.

Το κόστος του μέτρου που προτείνουμε θα προσεγγίσει κατά μέγιστο το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ", επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και τονίζει:

"Ως προς την όψιμη ανησυχία για τον ενεργειακό εφοδιασμό, η πρότασή μας είναι πλήρης και στο σημείο αυτό. Προβλέπεται μηχανισμός αποκατάστασης των προμηθευτών που πωλούν κάτω του κόστους, με τρόπο που να εξαιρεί τα υπερκέρδη από την χονδρεμπορική και όσους τα καρπώνονται", προσθέτει και υπενθυμίζει το μηχανισμό του Προμηθευτή Τελευταίου Καταφυγίου. "Εμείς θέλουμε η αγορά ηλεκτρισμού να λειτουργεί δίκαια για όλους, ενεργειακές επιχειρήσεις και καταναλωτές".

Επιπλέον, ο αριθμός των δόσεων δεν αφορά το σύνολο του λογαριασμού αλλά τις υπερβάλλουσες χρεώσεις των τελευταίων μηνών, σημειώνει και καταφέρεται εναντίον του πρωθυπουργού υποστηρίζοντας: "Μας προκαλεί, δε, εντύπωση που χθες βράδυ ο πρωθυπουργός επαιρόταν ότι τα μέτρα του απορροφούν τη ρήτρα αναπροσαρμογής αλλά σήμερα το κόμμα του θέλει να την πληρώσουν οι καταναλωτές εδώ και τώρα.

Απαντήστε ξεκάθαρα στον ελληνικό λαό και αφήστε τις υπεκφυγές.

Πόσο έχει πληρώσει παραπάνω σε σχέση με πέρυσι ο πολίτης; Πόσο το κράτος; Και πόσο οι παραγωγοί ενέργειας;" υπογραμμίζει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Νέα Δημοκρατία, ΚΙΝΑΛ, Κίνημα Αλλαγής, ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
SHARE:

24Media Network