ΝΔ: Να πάει σε εφέτη ανακριτή και όχι σε εισαγγελέα πρωτοδικών η υπόθεση με τις πυρκαγιές

ΝΔ: Να πάει σε εφέτη ανακριτή και όχι σε εισαγγελέα πρωτοδικών η υπόθεση με τις πυρκαγιές

Επιμένει η ΝΔ στην αναβάθμιση της δικαστικής έρευνας. Αιχμές κατά του Κοντονή που παρήγγειλε έρευνα μόνο για τις πολεοδομικές παραβάσεις. Ποινικές ευθύνες στον αρχηγό της Πυροσβεστικής, το ΓΓ της Πολιτικής Προστασίας, στους Τόσκα και Καμμένο βλέπει ο Κυρανάκης.

Στην κίνηση της κυβέρνησης να προτάξει το ζήτημα της κατεδάφισης των αυθαιρέτων η ΝΔ αντιτάσσει το ζήτημα της απόδοσης ευθυνών για το σύνολο της υπόθεσης με την εξέλιξη της φωτιάς στην Ανατολική Αττική και προς αυτή την κατεύθυνση αναλαμβάνει και σχετικές πρωτοβουλίες.

Δεν είναι τυχαίο ότι, μία μέρα μετά τη συνέντευξη τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ζήτησε αναβάθμιση της δικαστικής έρευνας καλώντας την εισαγγελία του Αρείου Πάγου να αναθέσει την έρευνα των ποινικών ευθυνών σε εφέτη εισαγγελέα και ειδικό εφέτη ανακριτή, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στη βουλή με την οποία ασκεί κριτική στον Σταύρο Κοντονή ότι «περιορίζεται» να ζητήσει τον έλεγχο «μόνο των ενδεχόμενων πολεοδομικών ευθυνών».

Προς σ’ αυτή την κατεύθυνση ο κ. Παναγιωτόπουλος  κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης να ζητήσει «τον πλήρη έλεγχο όλων των συνθηκών και παραγόντων που οδήγησαν σε αυτή την πρωτοφανή τραγωδία, προκειμένου να οδηγηθούμε στους υπαίτιους». Σε αυτό το πλαίσιο ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΝΔ ουσιαστικά προέτρεψε τον κ. Κοντονή να κάνει αποδεκτό το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη ώστε η υπόθεση αυτή να ελεγχθεί «στο ανώτερο δυνατό εισαγγελικό επίπεδο» και να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Κωνσταντίνος Κυρανάκης μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 επέμεινε στο ζήτημα της αναβάθμισης της δικαστικής έρευνας από ειδικό εφέτη και όχι από εισαγγελέα πρωτοδικών σημειώνοντας ότι «ειδικός εφέτης ανακριτής ορίζεται σε μεγάλες δίκες. Τελεί χρέη εισαγγελέα και ολοκληρώνει την έρευνα πολύ πιο σύντομα, από την κανονική διαδικασία που μπορεί να κρατήσει 3 χρόνια. Να μην υπάρξει ατιμωρησία». Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αφήσει αιχμές κατά της κυβέρνησης για μεθοδεύσεις προκειμένου να υπάρξει συγκάλυψη ευθυνών.

Μάλιστα ο κ. Κυρανάκης ουσιαστικά έδειξε ποινικές ευθύνες για σειρά υπηρεσιακών παραγόντων όπως του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας  και του αρχηγού της Πυροσβεστικής ακόμα και των υπουργών Νίκου Τόσκα και Πάνου Καμμένου. «Μιλάμε για ανίκανους ανθρώπους που προφανώς έχουν ποινικές ευθύνες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα