ΝΔ: Τσίπρας- Πολάκης έχασαν την ψυχραιμία τους και εκτέθηκαν

ΝΔ: Τσίπρας- Πολάκης έχασαν την ψυχραιμία τους και εκτέθηκαν
Φωτό αρχείου από Βουλή: Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν ότι το “ηθικό πλεονέκτημα” της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού επλήγη χθες στη Βουλή. Στέκονται ιδιαίτερα στον ενικό που χρησιμοποίησε ο Τσίπρας και στο επεισόδιο μεταξύ Πολάκη-Μητσοτάκη

Η στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του άρχισε να μιλά στον ενικό στον Κυριάκο Μητσοτάκη και η επιλογή του Παύλου Πολάκη να κατευθυνθεί μετά τη μονομαχία των δύο αρχηγών στο έδρανο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για να τον “απειλήσει”, είναι τα δύο σημεία της χθεσινής πρώτης ημέρας συζήτησης της ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή στα οποία επικεντρώνουν από το Μοσχάτο.

Τσίπρας και Πολάκης εκνευρίστηκαν, έχασαν την ψυχραιμία τους και εκτέθηκαν, υποστηρίζουν γαλάζια στελέχη, εκτιμώντας ότι επλήγη το “ηθικό πλεονέκτημα” της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού.

Στόχος του κ.Μητσοτάκη ήταν να μην επιτρέψει στον κ.Τσίπρα να μεταθέσει τη συζήτηση στα μέτρα και την οικονομία μόνο, αλλά να αναγκαστεί να απαντήσει για τον κ.Πολάκη και τις διακοπές του σε κότερο εφοπλιστή. Στόχος ήταν επίσης να παραμείνει διακύβευμα και της ψήφου εμπιστοσύνης το ζήτημα ηθικής και δημοκρατικής τάξεως που κατά τη ΝΔ δημιουργεί η συμπεριφορά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας και να ακυρωθεί η επιχειρηματολογία του πρωθυπουργού, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του διαμηνύοντας στους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας ότι η ψήφος εμπιστοσύνης αφορά το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης.

Οι ατάκες του προέδρου της ΝΔ “να τος να τος ο Τσίπρας ο σκαφάτος” και “από την αριστερά των καταλήψεων στην αριστερά του κότερου” κατά ορισμένα γαλάζια στελέχη φαίνεται πως εκνεύρισαν τον πρωθυπουργό, εξωθώντας τον να απαντήσει σε υψηλούς τόνους, με τον κ.Μητσοτάκη να μην αφήνει βέβαια το γάντι να πέσει κάτω υπενθυμίζοντας τις επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη σύζυγο του Μαρέβα Γκραμπόφσκι και υποστηρίζοντας ότι η οικογένεια του κ.Τσίπρα έκανε δουλειές στη Χούντα.

Η ένταση και το ύφος της προσωπικής σύγκρουσης των δύο μάλιστα προκάλεσε αίσθηση στη Βουλή, καθώς σε συνδυασμό με την επισήμανση του προέδρου της ΝΔ ότι ο κ.Τσίπρας μιμείται τον Ανδρέα Παπανδρέου θύμισαν σε πολλούς σκηνές… 1989 με τις σφοδρές αντιπαραθέσεις του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Δεν συμφωνούν πάντως όλοι στη γαλάζια ΚΟ με τη χρήση του όρου φασίστας για τον κ.Πολάκη ούτε με την έμφαση στο γεγονός ότι ο κ.Τσίπρας έκανε διακοπές σε κότερο εφοπλιστή. Εκτιμώντας ότι η προκλητική συμπεριφορά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας είναι απωθητική και ανήθικη, ωστόσο δεν πρέπει να καταχράται ο όρος φασισμός, καθώς και ότι ενδεχομένως να φαινόταν παράδοξο η ΝΔ να καταγγέλλει την… παρέα με επιχειρηματίες.

Ωστόσο το σημείο της κριτικής του κ.Μητσοτάκη στον κ.Τσίπρα για τις διακοπές σε κότερο εφοπλιστή έγκειτο στο ότι ο πρωθυπουργός είναι που μιλά για ελίτ και δηλώνει ότι τις πολεμά. Ο πρόεδρος της ΝΔ εστίασε επίσης στο ότι ο πρωθυπουργός έκρυψε το γεγονός ότι έκανε διακοπές σε σκάφος, διότι γνώριζε πως θα προκαλούσε αντιδράσεις μία τέτοια επιλογή του λίγες ημέρες μετά την τραγωδία στο Μάτι.

Αφού ο κ.Μητσοτάκης επιτέθηκε στο “ηθικό πλεονέκτημα” της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού δια κοτέρου και Πολάκη, απάντησε στον κ.Τσίπρα και για τα μέτρα που εξήγγειλε προχθές. Εκανε λόγο για προεκλογικές παροχές μπροστά στον πανικό της ήττας και κατηγόρησε ταυτόχρονα τον πρωθυπουργό ότι αντιγράφει αποσπασματικά μέρη του προγράμματος της ΝΔ. Κάλεσε δε εκ νέου το ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει την τροπολογία της ΝΔ για τη μη μείωση του αφορολόγητου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν το κάνει διότι στην πραγματικότητα δεν έχει την έγκριση των εταίρων για μία τέτοια κίνηση, παρά τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα