Νέα γκρίνια στη ΝΔ περί “πασοκοποίησης”

Διαβάζεται σε 3'
Νέα γκρίνια στη ΝΔ περί “πασοκοποίησης”
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης Sooc

Η μεταγραφή της Χριστοφιλοπούλου αναζωπύρωσε τη μουρμούρα στο γαλάζιο στρατόπεδο πως στη ΝΔ επί Μητσοτάκη έχουν πλέον μαζευτεί πολλοί ΠΑΣΟΚοι.

Το άνοιγμα της ΝΔ στο κέντρο συνεχίζει με το βλέμμα στις ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η χθεσινή ανακοίνωση “μεταγραφής” της πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Εύης Χριστοφιλοπούλου, στη ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης βεβαίως είχε συνεργαστεί με την κ.Χριστοφιλοπούλου, όταν ο ίδιος ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και εκείνη υφυπουργός, επί συγκυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου, το 2013 μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ.

Γεγονός το οποίο ο πρωθυπουργός υπενθύμισε, λέγοντας ότι με την κ.Χριστοφιλοπούλου “παρότι προερχόμασταν από διαφορετικούς χώρους, συνεργαστήκαμε άψογα στο παρελθόν στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης κι έχει δημόσια στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις που προωθήσαμε στη διάρκεια της σημερινής και της προηγούμενης κυβερνητικής μας θητείας.”

Ο πρωθυπουργός έσπευσε δε να προσθέσει ότι: “Οι πόρτες της ΝΔ ήταν και παραμένουν ανοιχτές για εκείνους που συμμερίζονται το πολιτικό μας όραμα και έχουν τη διάθεση να αγωνιστούν για την υλοποίησή του“.

Πολλοί στο γαλάζιο στρατόπεδο πάντως θεωρούν ότι οι πόρτες της ΝΔ… παραείναι ανοιχτές, ιδίως σε πρώην ΠΑΣΟΚους. Η μεταγραφή της κ.Χριστοφιλοπούλου αναζωπύρωσε λοιπόν τη σχετική γκρίνια. Πολλώ δε μάλλον που πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ θα είναι υποψήφια με τη ΝΔ στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Δεξιά εκλογομουρμούρα

Η δεξιά πτέρυγα της ΝΔ πάντως θεωρεί ότι στις ευρωεκλογές το κυβερνών κόμμα δεν θα έπρεπε να στοχεύσει στο κέντρο, αλλά προς τα δεξιά. Το σκεπτικό είναι ότι η ΝΔ κινδυνεύει περισσότερο από τη χαλαρή ψήφο διαμαρτυρίας προς τα δεξιά, κυρίως λόγω του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.

Αλλά ο κυριότερος λόγος της γαλάζιας μουρμούρας έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι “παραδοσιακοί” νεοδημοκράτες θεωρούν ότι τα προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ στελέχη καταλαμβάνουν ολο και περισσότερες θέσεις στην κυβέρνηση και το κράτος.

Τη διάθεση στο χώρο της… παλιάς ΝΔ της ορθόδοξης έχει εκφράσει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο ο Νικήτας Κακλαμάνης. “ Αυτό που κυκλοφορεί υπό μορφή χιούμορ και πλάκας μεταξύ των μικρομεσαίων στελεχών της ΝΔ ξέρετε ποιο είναι. Όταν υποβάλει κάποιος το βιογραφικό του για να κριθεί λένε βάλε ότι έχεις θητεύσει λίγο και στο ΠΑΣΟΚ μπας και έχεις τύχη”, έχει δηλώσει ειδικότερα ο βουλευτής Α Αθηνών της ΝΔ.

Πόσοι ΠΑΣΟΚοι χωράνε στη ΝΔ

Γκρίνια είχε προκαλέσει και ο πρόσφατος μίνι- ανασχηματισμός. Και αυτό καθώς απομακρύνθηκε από το Προστασίας του Πολίτη ο Γιάννης Οικονόμου και επέστρεψε ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο οποίος βέβαια ούτως ή άλλως είχε μπει ξανά στην κυβέρνηση ως υπουργός Υγείας.

Από το ΠΑΣΟΚ προέρχονται ούτως ή άλλως και μία σειρά υπουργοί που ανέλαβαν κρίσιμα πόστα στην κυβέρνηση μετά τις τελευταίες εκλογές: Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Επικρατείας Άρης Σκέρτσος, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης.

Αλλά και σε θέσεις υφυπουργών, έχουν τοποθετηθεί είτε στελέχη που δεν προέρχονται αμιγώς από το χώρο της ΝΔ είτε έχουν πιο τεχνοκρατικό προφίλ, όπως ο Μάριος Θεμιστοκλέους στο Εργασίας και ο Θάνος Πετραλιάς στο Οικονομικών.

Στο Μαξίμου πάντως θεωρούν ότι το άνοιγμα στο (σημιτικό) κέντρο από το 2016 και μετά έχει ωφελήσει τη ΝΔ. Εκτιμούν ότι ήταν οι κεντρογενείς ψηφοφόροι που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στις εκλογικές νίκες του 2019 και του 2023. Και πως στο κέντρο υπάρχει χώρος για τη ΝΔ. Ενώ το περίπου 10% με 15% που ψηφίζει κόμματα δεξιά της ΝΔ από το 2012 και μετά, δεν θα επιστρέψει ούτως ή άλλως στο γαλάζιο “μαντρί”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα