Η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη: Δεξιά άμυνα, φιλελεύθερη επίθεση, σημιτικό ΠΑΣΟΚ

Η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη: Δεξιά άμυνα, φιλελεύθερη επίθεση, σημιτικό ΠΑΣΟΚ

Από την ανθρωπογεωγραφία του νέου υπουργικού συμβουλίου προδιαγράφεται η πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση της ΝΔ

Δεξιά “άμυνα” στην άνοδο των μικρών ακροδεξιών κομμάτων, φιλελεύθερα στελέχη στην “επίθεση” των βασικών “μεταρρυθμίσεων” που έπονται, αλλά και μία γερή δόση από το πάλαι πότε σημιτικό ΠΑΣΟΚ: Η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ανακοινώθηκε από το νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, για να ορκιστεί αύριο και να συνεδριάσει πρώτη φορά την Τετάρτη.

“Πρόκειται για μια κυβέρνηση με προσανατολισμό στην υλοποίηση των μεγάλων μεταρρυθμιστικών στόχων, τους οποίους έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Έτοιμη να συγκρουστεί με παθογένειες προκειμένου να προωθήσει αλλαγές σε κρίσιμους τομείς”,έλεγαν κυβερνητικές πηγές.

“Δεν πρόκειται για κυβέρνηση ισορροπιών αλλά σκληρής δουλειάς. Μια κυβέρνηση της νέας Νέας Δημοκρατίας όπως έχει διαμορφωθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη”, προσέθεταν με νόημα και σημείωναν ότι το νέο υπουργικό σχήμα περιλαμβάνει περισσότερες γυναίκες, rotation σε υπουργούς που αναλαμβάνουν νέους σημαντικούς ρόλους, νέα στελέχη από την κοινοβουλευτική ομάδα, πρόσωπα από τον ευρύτερο μεταρρυθμιστικό χώρο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, γενικούς γραμματείς υπουργείων που αναβαθμίζονται κι αναλαμβάνουν κυβερνητική θέση.

Τα στατιστικά, οι πολιτικοί στόχοι και οι δομικές αλλαγές

Στο νέο κυβερνητικό σχήμα ειδικότερα το 25% είναι γυναίκες. Μετέχουν συνολικά 15 γυναίκες, εκ των οποιων τέσσερις υπουργοί, μία αναπληρώτρια υπουργός και 10 υφυπουργοί, από εννέα γυναίκες (τρεις υπουργοί και έξι υφυπουργοί) που μετείχαν στο προηγούμενο σχήμα.

Ηλικιακά, το υπουργικό σχήμα είναι νεότερο σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 53 χρόνια και το 45% είναι από τη γενιά των σαραντάρηδων.

Από το Μαξίμου σημείωναν επίσης ότι: “Tα κεντρικά προγραμματικά ζητήματα που θέσαμε προεκλογικά για αύξηση μισθών που θα προκύψει από την ανάπτυξη, για αναμόρφωση του ΕΣΥ, για ένα κράτος πιο φιλικό στον πολίτη, για μια Ελλάδα ισχυρή και ασφαλή, για μείωση των ανισοτήτων θα είναι ο οδηγός της κυβερνητικής δράσης. Από την υλοποίηση αυτών των στόχων θα κριθούμε.”

Υποστήριζαν επίσης ότι ιδιαίτερο βάρος δίνεται στο κοινωνικό πρόσημο της κυβέρνησης και στη μείωση των ανισοτήτων, επικαλούμενοι ότι, δημιουργείται νέο Υπουργείο για την Οικογένεια και την Κοινωνική Συνοχή, το οποίο αναλαμβάνει η Σοφία Ζαχαράκη.

Η νέα κυβέρνηση φέρει όμως και δομικές αλλαγές, όπως η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του Αθλητισμού στο Παιδείας με αναπληρωτή υπουργό τον Γιάννη Οικονόμου, αλλά κυρίως η μεταφορά στο Υπουργείο Οικονομικών όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων (ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, Ταμείο Ανάκαμψης) για την επιτελική διαχείριση των δημοσίων πόρων/επενδύσεων 80 δισ ευρώ για την επόμενη θητεία.

Φιλελεύθεροι, μητσοτακικοί και ΠΑΣΟΚογενείς

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει ο Κωστής Χατζηδάκης, με αναπληρωτή το Νίκο Παπαθανάση, δηλαδή το βαρύ φιλελεύθερο (ή κατά την αντιπολίτευση νεοφιλελεύθερο) πυροβολικό της ΝΔ. Σημειωτέον δε ότι ο Θοδωρής Σκυλακάκης μετακινείται στο εξίσου καυτό υπουργείο Ενέργειας.

Στο δε Μαξίμου αναδεικνύεται μία νέα τριανδρία, με τον Άκη Σκέρτσο να παραμένει υπουργός Επικρατείας με ρόλο στο επιτελικό κράτος, τον Σταύρο Παπασταύρου να ορίζεται δεύτερος υπουργός Επικρατείας και τον Γιάννη Μπρατάκο στη θέση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ.

Κρίσιμα και μεγάλα υπουργεία αναλαμβάνουν επίσης στελέχη τα οποία ανήκουν στο στενό περιβάλλον του κ.Μητσοτάκη ή/και προέρχονται από το πάλαι πότε (εκσυγχρονιστικό) ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται δηλαδή όντως για μία κυβέρνηση της ΝΔ, όπως το κόμμα έχει διαμορφωθεί επί Κυριάκου Μητσοτάκη.

Από το υπουργείο Εξωτερικών φεύγει ο Νίκος Δένδιας (που αναλαμβάνει το Άμυνας προς αποφυγήν παρεξηγήσεων και παρερμηνειών) και στη θέση του πηγαίνει ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποιος θα αναλάβει να ανοίξει ξανά διαύλους διαλόγου με την Τουρκία. Υπενθυμίζεται πάντως ότι ο κ. Γεραπετρίτης είχε προκαλέσει εσωκομματικές αντιδράσεις στο παρελθόν όταν είχε θέσει την κόκκινη γραμμή στο Αιγαίο στα έξι και όχι στα 12 ναυτικά μίλια.

Στο υπουργείο Παιδείας, με δεδομένη και την απόφαση του κ.Μητσοτάκη να ανοίξει η συζήτηση για ιδιωτικά ΑΕΙ εν όψει της επόμενης συνταγματικής αναθεώρησης, μετακινείται ο Κυριάκος Πιερρακάκης, μία από τις θεωρούμενες ως πιο πετυχημένες μεταγραφές από τον πασοκικό χώρο.

Στην κυβέρνηση όμως επιστρέφει και ο επίσης προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και μάλιστα για να αναλάβει το υπουργείο Υγείας, το οποιο αποτελεί μία από τις προτεραιότητες Μητσοτάκη. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός προεκλογικά είχε δηλώσει ότι θα επιβλέπει προσωπικά το project “νέο ΕΣΥ” και είχε επιμείνει στη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Σημειωτέον ότι αναπληρώτρια υπουργός Υγείας ορίζεται η επικεφαλής του Επικρατείας και καθαρά προσωπική επιλογή Μητσοτάκη, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Νέα είσοδος επίσης από το χώρο του πάλαι πότε σημιτικού ΠΑΣΟΚ, είναι ο Γιώργος Φλωρίδης στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Ενώ ένα εξωκοινοβουλευτικό πρόσωπο είναι ο πρώην δήμαρχος Τρικάλων και πρώην πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, που αναλαμβάνει το Ψηφιακής Διακυβέρνησης, διαδεχόμενος τον κ.Πιερρακάκη.

Τα δεξιά μπακ

Η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη όμως δεν αφήνει ακάλυπτα και τα δεξιά νώτα της, καθώς άλλωστε στη νέα Βουλή θα έχει τους Σπαρτιάτες και τη Νίκη εκ δεξιών, πέρα από τον Κυριάκο Βελόπουλο.

Η πιο ενδιαφέρουσα κίνηση είναι ο ορισμός του Μάκη Βορίδη ως υιπουργού Επικρατείας, με αρμοδιότητα το κοινοβουλευτικό έργο και πραγματική αποστολή να αντιμετωπίζει τη δεξιά αντιπολίτευση στη Βουλή. Σημειωτέον ότι εκ νέου θα προταθεί για πρόεδρος της Βουλής ο Κώστας Τασούλας, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και ο ορισμός κοινοβουλευτικών εκπροσώπων.

Ο δε Άδωνις Γεωργιάδης μετακινείται από το Ανάπτυξης στο Εργασίας, όπου είναι προφανές ότι θα προωθήσει μία σκληρή ατζέντα στα εργασιακά, ενώ ταυτόχρονα η παραμονή του στην κυβέρνηση εξυπηρετεί και την απεύθυνση σε ένα δεξιό ακροατήριο.

Η Νίκη Κεραμέως επίσης μετακινείται όχι στο Άμυνας όπως θα ήθελε, αλλά στο Εσωτερικών, με αναπληρωτή τον απολύτου εμπιστοσύνης του Μαξίμου, Θοδωρή Λιβάνιο. Σημειωτέον ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα χειριστεί καυτά και συγκρουσιακά θέματα όπως οι αλλαγές στον ΑΣΕΠ και η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.

Μετά από ορισμένες καραμπόλες, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει ο Νότης Μηταράκης, με υφυπουργό τον Κώστα Κατσαφάδο. Ενώ το Μετανάστευσης και Ασύλου ο Δημήτρης Καιρίδης, με τη Σοφία Βούλτεψη να παραμένει στη θέση της υφυπουργού.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα