Νέο εθνικό σχέδιο για το ρεύμα τον Ιούνιο – Ο πονοκέφαλος της ρήτρας αναπροσαρμογής

Νέο εθνικό σχέδιο για το ρεύμα τον Ιούνιο – Ο πονοκέφαλος της ρήτρας αναπροσαρμογής
Ηλεκτρικό ρεύμα iStock

Η κυβέρνηση ετοιμάζει ήδη plan B για μέτρα με εθνικούς πόρους, καθώς βλέπει ότι η ΕΕ μπορεί να μη λάβει ουσιαστικές αποφάσεις για το ενεργειακό στη Σύνοδο Κορυφής του Μαϊου.

“Σχέδιο Β” για την ακρίβεια, με μέτρα χρηματοδοτούμενα από εθνικούς πόρους, καταστρώνει ήδη η κυβέρνηση, καθώς διαβλέπει ότι η ΕΕ μπορεί να μη λάβει ουσιαστικές αποφάσεις για το ενεργειακό στη Σύνοδο Κορυφής του Μαϊου.

Η κυβέρνηση βεβαίως θα επιμείνει μέχρι τέλους ώστε η ΕΕ να προχωρήσει σε πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου και σε αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από το φυσικό αέριο. Ωστόσο θέλει να είναι έτοιμη για να συνεχίσει και να επεκτείνει τη στήριξη σε εθνικό επίπεδο απο τον Ιούνιο, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει και μία άτυπη παράταση της δημοσιονομικής χαλαρότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

“Οι εξελίξεις στη διεθνή οικονομία και το κύμα των εκρηκτικών ανατιμήσεων στην ενέργεια είναι κατακλυσμιαίες και είναι απόλυτη επιλογή μας να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας και την ενέργειά μας, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε δράσεις στήριξης νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών”, τόνισε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

“Ο πρωθυπουργός επιμένει για μια ευρωπαϊκή λύση”

“Ο πρωθυπουργός επιμένει στην προσπάθεια -που υποστηρίζεται και από άλλους ηγέτες- για μια ευρωπαϊκή λύση σε ένα πρόβλημα, που είναι πανευρωπαϊκό και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μεμονωμένα. Είναι δεδομένο ότι κανένας εθνικός προϋπολογισμός, σε καμιά χώρα, δεν μπορεί να σηκώσει ένα τέτοιο βάρος. Παγκόσμιες στρεβλώσεις και φαινόμενα αισχροκέρδειας απαιτούν διεθνείς δράσεις. Οι καιροί και οι άνθρωποι δεν μπορούν να περιμένουν γι’ αυτό και αυτές οι δράσεις δεν πρέπει να αργήσουν”, πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου και δήλωσε:

“Παράλληλα, σε εθνικό επίπεδο, εξετάζονται διαρκώς όλα τα οικονομικά δεδομένα, προκειμένου να εξαντλούμε κάθε δημοσιονομικό περιθώριο για τη στήριξη της κοινωνίας και ιδίως των πιο αδύναμων και ταυτόχρονα να βρίσκουμε και να αξιοποιούμε νέες δυνατότητες. Εφόσον δεν υπάρξουν ευρωπαϊκά μέτρα, θα υπάρξουν εθνικά μέτρα. Είμαστε οι πρώτοι που ξεκινήσαμε -από τον Σεπτέμβριο- τη στήριξη της κοινωνίας και θα συνεχίσουμε τη στήριξη αυτή όσο συνεχίζεται η κρίση.”

Ο κ. Οικονόμου δε θέλησε πάντως να προκαταλάβει τι θα περιλαμβάνει αυτό το νέο πακέτο εθνικών μέτρων. Δεν διευκρίνισε για παράδειγμα εάν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, σε παράταση ή επέκταση της επιδότησης στα καύσιμα και εάν θα προβεί σε αλλαγές στη ρήτρα αναπροσαρμογής, που βάζει φωτιά στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και των ιδιωτικών παρόχων.

Με αφορμή τις χιλιάδες καταγγελίες για ρήτρα αναπροσαρμογής υψηλότερη και από το κόστος της κατανάλωσης του ρεύματος αυτού καθεαυτού, για αναδρομική ρήτρα αναπροσαρμογής ή για εφαρμογή της ακόμη και σε λογαριασμούς σταθερής χρέωσης, ο κ. Οικονόμου ερωτήθηκε από το News 24/7 συγκεκριμένα εάν η κυβέρνηση θα αλλάξει τις σχετικές ρυθμίσεις και ουσιαστικά δεν το απέκλεισε, ούτε όμως το επιβεβαίωσε.

“Η κυβέρνηση στηρίζει τα νοικοκυριά, τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις για να μετριάσουμε τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης. Παράλληλα με την ενεργοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση, επεξεργαζόμαστε και το δικό μας εθνικό σχέδιο, που θα προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη ανακούφιση”, απάντησε ειδικότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Δεν έκρυψε μάλιστα ότι προβληματίζει την κυβέρνηση η αδυναμία όλο και περισσότερων πολιτών να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους για το ρεύμα, τονίζοντας: “Για αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μη φτάνει σε αυτό το σημείο κανένας”.

Γιάννης Οικονόμου: Προτεραιότητα της κυβέρνησης το ζήτημα της αντιμετώπισης των ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα

Ανέφερε επίσης όσον αφορά στη ρήτρα αναπροσαρμογής ότι “το ζήτημα της αντιμετώπισης των ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι περίπλοκο τεχνικά. Αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Αυτό αποτυπώνει και η κίνηση μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και το σχέδιο που επεξεργαζόμαστε σε εθνικό επίπεδο, για να υπάρξει μια ακόμη πιο αποτελεσματική απάντηση στις τεράστιες ανατιμήσεις”.

Ο κ. Οικονόμου πάντως υποστήριξε ότι ο Έλληνας καταναλωτής πληρώνει τελικά χαμηλότερη τιμή ρεύματος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι πολύ υψηλός φυσικά. Και τόνισε αυτό αυτό συμβαίνει εξαιτίας του γεγονότος ότι η κυβέρνηση στηρίζει καθημερινά νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα