Νέο ταμείο για κοινωνικές πολιτικές προανήγγειλε ο Τσίπρας

Νέο ταμείο για κοινωνικές πολιτικές προανήγγειλε ο Τσίπρας
Discussion regarding the upcoming multi - draft bill, at the plenary hall of the Greek parliament, on May 22, 2016 / , , 22 M, 2016 Nikos Libertas / SOOC

Θα καλύψει επέκταση του κατώτατου εγγυημένου εισοδήματος και θα άρει αδικίες. Δεν θα ζητηθεί πίσω το ΕΚΑΣ, όχι πάγωμα ειδικών μισθολογίων. Κατηγόρησε το Μητσοτάκη ότι παίρνει γραμμή από το Σαμαρά. Εκλογές θα γίνουν το 2019 και θα τις χάσει η ΝΔ, δήλωσε

Τη σύσταση νέου Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης που θα χρηματοδοτήσει την επέκταση του εγγυημένου εισοδήματος και θα βοηθήσει στην άρση αδικιών προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ολοκληρώνοντας τη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο και διαβεβαίωσε ότι δεν θα ζητηθεί πίσω αναδρομικά το ΕΚΑΣ, ούτε θα παγώσουν τα ειδικά μισθολόγια.

«Γυρίζουμε σελίδα, οι άναρθρες κραυγές του παλιού πολιτικού συστήματος θα είναι ψίθυρος στα αυτιά της Ελλάδας» είπε ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε τη συγκρότηση νέου ταμείου που θα χρηματοδοτήσει κοινωνικές πολιτικές και την επέκταση του προγράμματος για το κατώτατο εγγυημένο εισόδημα. «Έχουμε τη δυνατότητα να άρουμε αδικίες» είπε ότι οι αρχικοί πόροι του ταμείου θα είναι τα 700 εκ. ευρώ του πρωτογενούς πλεονάσματος και στη συνέχει θα χρηματοδοτηθεί από νέους πόρους από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, το «ξετίναγμα των ληστών της φοροδιαφυγής», την πάταξη του λαθρεμπορίου και την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων.

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός έδωσε απαντήσεις στις καταγγελίες της ΝΔ περί «προδοσίας» και «άρσης εθνικής κυριαρχίας» με το νέο υπερταμείο. Ειδικότερα επισήμανε ότι το νέο ταμείο είναι πολύ προτιμότερο από τον προκάτοχό του, ΤΑΙΠΕΔ που αποσκοπούσε μόνον στην εκποίηση. «Από τα έσοδα του Ταμείου το 50% θα πάνε στις επενδύσεις και την ανάπτυξη και το 50% στο χρέος, όχι στο συσωρευμένο χρέος όπως συμβαίνει με το ΤΑΙΠΕΔ» εξήγησε. Διαβεβαίωσε δε ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις στις ΔΕΚΟ που θα μπουν στο Ταμείο. Ξεκαθάρισε, δε ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο κατάσχεσης δημόσιας περιουσίας. Απάντησε όμως και στην κυρία Μπακογιάννη που μίλησε για άρση κυριαρχίας με το υπερταμείο καταθέτοντας έγγραφο που καταδεικνύει ότι η ίδια είχε κάνει αντίστοιχη πρόταση στο παρελθόν. «Λυπάμαι για τη διπροσωπία σας κυρία Μπακογιάννη» τόνισε ο κ. Τσίπρας. Αναγνώρισε, πάντως, ότι πολλά από τα μέτρα που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο δεν είναι ευχάριστα.

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε, πάντως, αισιόδοξος τόσο για την οικονομική πορεία της χώρας το 2016 όσο και για το eurogroup της Τρίτης όπου θα τεθεί το ζήτημα της απομείωσης του χρέους. «Όλες οι προβλέψεις θέλουν το 2016 να κλείνει με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης» είπε και πρόσθεσε ότι η απομείωση του χρέους είναι ένα στοίχημα που την Τρίτη πάει να γίνει πραγματικότητα.

Ο πρωθυπουργός καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη ότι άλλαξε θέσεις για το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων λόγω παρέμβασης του Αντώνη Σαμαρά. Καταλόγισε, μάλιστα, δειλία» στον κ. Μητσοτάκη για την «αλλαγή των θέσεων» του και θράσος στον κ. Σαμαρά για το ότι «αφού λεηλάτησε τη χώρα δίνει γραμμή στη ΝΔ». Κατηγόρησε, μάλιστα, τον κ. Μητσοτάκη ότι με τις θέσεις του για στόχο πρωτογενούς πλεόνασματος 2% και ανάπτυξη 4% μετακινήθηκε στον «πολιτικό σουρεαλισμό». Επανέλαβε, δε την κατηγορία του ότι με τις θέσεις της η ΝΔ για το χρέος ουσιαστικά ταυτίζεται με τις θέσεις των δανειστών. Επικαλέστηκε, μάλιστα, δηλώσεις στελεχών της ΝΔ λέγοντας ότι αποδεικνύουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «στεναχωριέται που δεν επιβλήθηκαν πρόσθετα μέτρα 3,6 δις ευρώ».

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε όμως την αναφορά του κυρίου Μητσοτάκη στο πρόγραμμά του για την πενταετία 2017-2021 αλλά και στη δήλωση του Δ. Σταμάτη ότι οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2017. «Τι έγινε κύριε Μητσοτάκη το φύγετε αμέσως έγινε άνοιξη του 2017; Να μη φεύγουμε ακόμη; Να περιμένουμε; Σας ευχαριστούμε που μας δίνετε έναν ακόμη χρόνο»  είπε δηκτικά ο πρωθυπουργός και διαβεβαίωσε ότι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019 και θα τις χάσει και πάλι η ΝΔ.

Καταλόγισε, όμως, και επιλεκτική αμνησία στον Κυριάκο Μητσοτάκη σημειώνοντας ότι η ΝΔ ζητούσε πέρυσι το καλοκαίρι να ψηφιστούν τα μέτρα που πρότειναν οι δανειστές. «Αυτά που θα ψηφίσουμε σήμερα είναι απολύτως στο πλαίσιο της συμφωνίας του Ιουλίου που και εσείς ψηφίσατε» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα