Νίκη με μήνυμα βλέπουν στη ΝΔ από τα exit poll για τις ευρωεκλογές

Διαβάζεται σε 2'
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα γραφεία της ΝΔ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα γραφεία της ΝΔ

Η πρώτη ανεπίσημη αντίδραση στο γαλάζιο στρατόπεδο για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών σύμφωνα με τα exit poll. Τι λένε για το ΣΥΡΙΖΑ

Για νίκη, αλλά με μήνυμα, κάνουν λόγο στη Νέα Δημοκρατία μετά τα exit poll που δείχνουν το κυβερνών κόμμα να προηγείται στις ευρωεκλογές, αλλά με απώλειες κυρίως προς την αποχή καθώς και προς τα δεξιά.

Γαλάζια στελέχη, τόνιζαν ότι καταρχήν αναμένουν τα επίσημα αποτελέσματα για να έχουν μία σαφή εικόνα και να σχολιάσουν επισήμως. Η αυξημένη αποχή όμως προβληματίζει ήδη και το κυβερνών κόμμα.

Στη ΝΔ πάντως έλεγαν ότι ακόμη και το χειρότερο σενάριο με βάση τα στοιχεία των exit polls, αποτελεί μία σημαντική νίκη για το κυβερνών κόμμα. Έκαναν μάλιστα λόγο για τη μεγαλύτερη σε εύρος νίκη σε όλες τις ευρωεκλογές. Και αυτό καθώς οι μεγαλύτερες διάφορες μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος που έχουν σημειωθεί από τότε που διεξάγονται ευρωεκλογές στην Ελλάδα ήταν 9 μονάδες το 2004, 8,8 το 1981 και 9,4 μονάδες το 2019.

Γαλάζια στελέχη εκτιμούσαν πάντως ότι οι πολίτες έδειξαν ότι εμπιστεύονται τη ΝΔ, αλλά ταυτόχρονα έστειλαν και ένα μήνυμα ότι έχουν αυστηρές απαιτήσεις και περιμένουν η κυβέρνηση να διορθώσει λάθη και αστοχίες. Έλεγαν επίσης ότι είναι δεδομένο πως η ΝΔ και η κυβέρνηση πρέπει να ακούσουν με ακόμη μεγαλύτερη προσοχή τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των πολιτών, να ανταποκριθούν στα αιτήματα και στις προσδοκίες τους.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο δεν υποτιμούν όμως και τι φαίνεται να συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπου τα περισσότερα κυβερνώντα κόμματα καταρρέουν. Ως χρακτηριστικότερα παραδείγματα αναφέρουν τη Γερμανία και τη Γαλλία, με κοινή συνισταμένη την άνοδο της Ακροδεξιάς.

Σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, από τη ΝΔ ανεπισήμως έλεγαν ότι: “Κάθε κόμμα έχει δικαίωμα να βάζει τον πήχη που επιθυμεί, ψηλά ή χαμηλά. Από ό,τι φαίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ προσεγγίζει τα ποσοστά της εκλογικής συντριβής του, που οδήγησαν τον Αλέξη Τσίπρα σε παραίτηση. Βρίσκεται μάλιστα κατά πολύ κάτω από το 23% των τελευταίων ευρωεκλογών, όταν είχε λάβει 6 έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα