Νίκος Παππάς: Ζητάμε εντολή αναμέτρησης με τη δεξιά, ζητάμε εντολή για την Παράταξη της Νίκης

Νίκος Παππάς: Ζητάμε εντολή αναμέτρησης με τη δεξιά, ζητάμε εντολή για την Παράταξη της Νίκης

Ο Νίκος Παππάς, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος, γράφει στο NEWS 24/7 για τα βήματα που πρέπει να κάνει το κόμμα ώστε να βγει στην δυναμική αντεπίθεση έναντι της δεξιάς.

Στις 10 Σεπτεμβρίου τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική – Συμμαχία δεν επιλέγουμε απλώς ηγεσία. Στις 10 Σεπτεμβρίου επιλέγουμε κατεύθυνση, επιλέγουμε στρατηγική, επιλέγουμε πολιτική. Επιλέγουμε και τους όρους και τη δυναμική της αντεπίθεσης στη δεξιά του Μητσοτάκη.

Η επιλογή μας αυτή δεν αφορά μόνο το κόμμα μας. Αφορά την αριστερή και προοδευτική παράταξη, αφορά την κοινωνία και τη χώρα.

Η διαδικασία, αλλά και οι δημόσιες τοποθετήσεις των υποψηφίων δεν αφήνουν αδιάφορο κανέναν προοδευτικό πολίτη. Και, προφανώς, οι διεργασίες και τα αποτελέσματά τους δεν είναι αποκομμένα από το πολιτικό περιβάλλον της περιόδου, η οποία βρίσκει μεγάλο μέρος της κοινωνίας εγκλωβισμένο στις πολιτικές της Ν.Δ.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει παίξει όλα του τα λεφτά σε μια αδύναμη, άτολμη, άνευρη και αυτοαναφορική αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν θέλει να δούμε τα λάθη μας κατάματα και να τα διορθώσουμε. Δεν θέλει να συνεχίσουμε τη στρατηγική της διεύρυνσης, που μας έφερε στην κυβέρνηση το 2015 και μας κατέστησε τον κορμό της αριστερής και προοδευτικής παράταξης το 2019, από όταν και κοντοσταθήκαμε.

Είναι προφανές ότι δεν θα μας ωφελήσει καμία αναδίπλωση ή ακύρωση της ταυτότητας, που περιγράφουμε με ακρίβεια στη διακήρυξή μας. Αυτό είναι μια καθαρή επιλογή που έχουμε μπροστά μας. Δεν είναι ψευτοδίλημμα και δεν αφορά αδειανά πουκάμισα, αλλά ιστορικές καταβολές, ταυτότητες και αγωνιστικές πορείες που συναντήθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να επαναβεβαιώσουμε την ταυτότητά μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία συσπειρώνει τον κόσμο από την αριστερά ως το κέντρο. Και όταν λέμε ότι η κληρονομιά είναι κοινή, δεν εννοούμε ότι κάνουμε απλώς μία συγκόλληση. Αυτό που είμαστε πρέπει να γίνει κτήμα όλων μας.

Μετά το 2019 και παρά το «δάνειο» του 32% δεν κάναμε τα απαραίτητα βήματα προς το κόμμα των μελών. Υπήρχαν δομές αποστειρωμένες από τη δημοκρατική βούληση των μελών και τις συλλογικές μας αποφάσεις. Δεν εκλέξαμε το σύνολο της ηγεσίας και τις Νομαρχιακές Επιτροπές από τη βάση που προσήλθε στην κάλπη το 2022, δεν προχωρήσαμε τις περιφερειακές μας επιτροπές, δεν οργανώσαμε εσωτερικά δημοψηφίσματα. Δεν αξιοποιήσαμε την κοινωνική και πολιτική διαθεσιμότητα, τόσο από απλούς αγωνιστές όσο και από ξεχωριστές, εγνωσμένου κύρους, προσωπικότητες, που προσήλθαν για να συνδράμουν, που μπήκαν στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης, αλλά δεν αντιμετωπίστηκαν ως «πλούτος» της παράταξης. Δεν χτίσαμε εγκαίρως δίκτυα σε συνδικαλισμό, αυτοδιοίκηση, μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, νεολαία, αγροτικό κόσμο.

Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία οφείλει να υλοποιήσει όσα έχουμε  συμφωνήσει. Το κόμμα χρειάζεται ένα σοκ συμμετοχής και δημοκρατίας. Και ο κόσμος ένα κόμμα των μελών, ένα σπίτι για κάθε προοδευτικό πολίτη.

Μόνο μια παράταξη που θα απλώνεται από την αριστερά ως το κέντρο, που θα αποκαθιστά τις σχέσεις της με τη μεσαία τάξη, με τους εργαζόμενους, με τους συνταξιούχους, με τη νεολαία, με τη μικρή και μεσαία επιχείρηση, με τον αγροτικό μπορεί να κερδίσει τις εκλογές. Μόνο μία παράταξη που μπορεί να επιτύχει ποσοστά της τάξης του 30 ή του 40%, στο εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, μπορεί να διεκδικήσει τη διακυβέρνηση.

Μπορούμε να το κάνουμε. Η Ν.Δ. διανύει τη δεύτερη τετραετία διακυβέρνησής της. Δεν μπορεί να κατηγορεί τους προηγούμενους για τα δεινά που συμβαίνουν στη χώρα και στην κοινωνία. Χρεώνεται απόλυτα τη γενικευμένη διάλυση και θα έχει φθορά. Και ενώ την περασμένη τετραετία δανειζόταν αφειδώς και κάλυπτε, με το πέπλο των επιδοτήσεων, την ουσία της αισχροκέρδειας, τώρα δεν μπορεί να το κάνει αυτό.

Τη φθορά της Ν.Δ., όμως, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα την καρπωθούμε. Για να συμβεί αυτό πρέπει να έχουμε αξιόπιστη εναλλακτική κυβερνητική πρόταση. Μια πρόταση που θα συνδιαμορφώσουμε όλες και όλοι μαζί.

Καλούμε κάθε άνδρα και κάθε γυναίκα, κάθε αριστερό, προοδευτικό, κεντρώο, κεντροαριστερό, μετριοπαθή πολίτη, αλλά και τη νεολαία να προσέλθουν. Να γίνουν συμμέτοχοι και συνοδοιπόροι.

Αλλά και εμείς οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα ώστε η διαδικασία να καταστεί πολιτικό γεγονός. Όσο αποκρουστικό θα ήταν να ανταλλάσουμε χτυπήματα κάτω από τη ζώνη τόσο αποκρουστικό θα είναι να μην συζητήσουμε δημόσια ενώπιον των δημοκρατικών πολιτών αλλά και της κοινωνίας στο σύνολό της. Η 7η Σεπτεμβρίου παραμένει η κατάλληλη ημερομηνία για μια τηλεοπτική συνάντηση.

Τα πράγματα είναι απλά. Στις 10 Σεπτεμβρίου ζητάμε εντολή αναμέτρησης με τη δεξιά του κ. Μητσοτάκη. Τίποτα λιγότερο. Για την Παράταξη της Νίκης, λοιπόν, για τη νίκη της παράταξης.

*Ο Νίκος Παππάς είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα