Νίκος Χαρδαλιάς στο NEWS 24/7: Τέλος το “αυτό δεν είναι δική μου αρμοδιότητα”

Διαβάζεται σε 11'
O υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς
O υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς Πάνος Γιαννακόπουλος

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς δηλώνει στο NEWS 24/7, ότι αν εκλεγεί δεν θα κρυφτεί πίσω από αρμοδιότητες και πως θα κηρύξει ακόμη και σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την Αττική για να προχωρήσουν αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά έργα.

Ένα μοντέλο μητροπολιτικής διοίκησης του λεκανοπεδίου, με ξεκαθάρισμα των αλληλοεπικαλύψεων και συναρμοδιοτήτων σε θέματα πολιτικής προστασίας και όχι μόνο, περιγράφει ουσιαστικά μιλώντας στο NEWS 24/7 ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς.

Τονίζει μεταξύ άλλων ότι πρέπει “να «σκοτώσουμε» επιτέλους τη νοοτροπία του «αυτό δεν είναι δική μου αρμοδιότητα».” Και διαβεβαιώνει ότι: “Δεν θα κρυφτώ πίσω από τις αρμοδιότητές μου. Απλούστατα γιατί θεωρώ αρμοδιότητα και ευθύνη μου οτιδήποτε ταλαιπωρεί όλα αυτά τα χρόνια τον πολίτη.”

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής προαναγγέλλει μάλιστα πως: “Αν χρειαστεί να κηρύξω σε κατάσταση επαπειλούμενου κινδύνου την Αττική για να ολοκληρώσω με fast track διαδικασίες τα αντιπλημμυρικά έργα και τις αντιπυρικές ζώνες, θα το κάνω.”

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρεται επίσης στη συγκρότηση ενός Παρατηρητηρίου, ενός Κέντρου Επιχειρήσεων, που θα υπάγεται απευθείας στον περιφερειάρχη και θα λειτουργεί σαν ένα help desk των Δήμων. Το Παρατηρητήριο θα παρακολουθεί την πρόοδο των έργων σε όλη την περιφέρεια και θα διασφαλίζει, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, ότι δεν θα “κολλάνε” σε γραφειοκρατία, αρρυθμίες και παθογένειες.

“Δύο είναι τα μεγάλα μας στοιχήματα: Η καθημερινότητα και η ασφάλεια του πολίτη. Και να είστε βέβαιοι ότι θα τα κερδίσουμε”, δηλώνει ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής.

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ.Χαρδαλιά στο NEWS 24/7:

 

Από την Πολιτική Προστασία στο Υπουργείο Άμυνας και τώρα διεκδικείτε το αξίωμα του Περιφερειάρχη Αττικής, σε μία περίοδο κατά την οποία μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές και τις πλημμύρες αναδεικνύεται ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην πολιτική προστασία. Τι θα κάνετε εσείς διαφορετικά;

Είναι πολύτιμη η εμπειρία που απέκτησα ως Γενικός Γραμματέας και κατόπιν Υφυπουργός -θέση που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά- Πολιτικής Προστασίας. Τότε άλλωστε αναπτύχθηκαν σημαντικά θεσμικά και χρηματοδοτικά εργαλεία για την περαιτέρω αναβάθμιση της κρίσιμης αυτής υπηρεσίας. Αναφέρομαι στο νόμο 4662/2020 με τον οποίο θεσπίστηκε ο Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, δημιουργήθηκαν οι βάσεις ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες να αντιμετωπίζουν συντονισμένα μεγάλες κρίσεις και προβλέφθηκε η δημιουργία Περιφερειακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας. Παράλληλα, καταρτίστηκε το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» ύψους 1,7 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση των μέσων και των δομών Πολιτικής Προστασίας και μπήκε σε λειτουργία το «112» που σώζει χιλιάδες ζωές.

Θα προχωρήσουμε, λοιπόν, στη δημιουργία Περιφερειακού Κέντρου που θα θέσει σε εφαρμογή ολοκληρωμένο πλαίσιο Πολιτικής Προστασίας, θα εκσυγχρονίσουμε τον αναγκαίο εξοπλισμό στις Περιφέρειες και τους Δήμους και θα αξιοποιήσουμε για το σκοπό αυτό τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε, καθώς και κοινοτικούς πόρους που μπορούμε να αντλήσουμε για το πράσινο και την αντιπλημμυρική προστασία των πόλεων. Θα επισπεύσουμε τα έργα που έχουν δρομολογηθεί και θα προχωρήσουμε σε επιπλέον έργα με βάση τα νέα δεδομένα.

Θέλουμε να καταστήσουμε την Περιφέρεια Αττικής πρωταθλήτρια στην εθνική προσπάθεια για άμεση και αποτελεσματική θωράκιση απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Ξέρουμε, έχουμε την εμπειρία που απαιτείται και μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς μπροστά από τον χάρτη της Περιφέρειας Αττικής
Ο Νίκος Χαρδαλιάς μπροστά από τον χάρτη της Περιφέρειας Αττικής Πάνος Γιαννακόπουλος

Ποιος πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο σε θέματα πολιτικής προστασίας, η Περιφέρεια ή το κεντρικό Κράτος; Ή μήπως πρέπει να υπάρχει ένας μόνο φορέας που θα κάνει αντιπλημμυρικά κλπ;

Απαιτείται στενή συνεργασία Κράτους και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με διακριτούς όμως και ξεκάθαρους ρόλους. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, για άλλα από τα αντιπλημμυρικά έργα να είναι υπεύθυνη η Περιφέρεια, για άλλα το Υπουργείο Υποδομών και για άλλα οι Δήμοι.

Μπορεί και υποχρεούται κάθε Περιφέρεια να έχει το δικό της Κέντρο Πολιτικής Προστασίας. Φυσικά, πάντα πρέπει να προσεγγίζουμε το κομμάτι που αφορά τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης όχι στη λογική των αρμοδιοτήτων, αλλά στη λογική των δυνατοτήτων.

Και ναι, θέλω να σας δηλώσω ότι θα διεκδικήσουμε και θα πετύχουμε άρση των αλληλοεπικαλύψεων και των συναρμοδιοτήτων, έτσι ώστε ένας και μόνο να είναι υπεύθυνος για κάθε ζήτημα.

Δεν με νοιάζει αν αυτός θα λέγεται Υπουργός, Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης. Με νοιάζει όμως να «σκοτώσουμε» επιτέλους τη νοοτροπία του «αυτό δεν είναι δική μου αρμοδιότητα».

Σας διαβεβαιώ ότι, εφόσον εκλεγώ, από την πρώτη μέρα που θα αναλάβω τα καθήκοντα του Περιφερειάρχη Αττικής, δεν θα κρυφτώ πίσω από τις αρμοδιότητές μου. Απλούστατα γιατί θεωρώ αρμοδιότητα και ευθύνη μου οτιδήποτε ταλαιπωρεί όλα αυτά τα χρόνια τον πολίτη. Και αν χρειαστεί να κηρύξω σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επαπειλούμενου κινδύνου την Αττική για να ολοκληρώσω με fast track διαδικασίες τα αντιπλημμυρικά έργα και τις αντιπυρικές ζώνες, θα το κάνω.

Είναι θωρακισμένη η Αττική απέναντι σε φαινόμενα τύπου Daniel; Ή θα έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο Χειμώνα, μετά και την τελευταία πυρκαγιά στην Πάρνηθα;

Τα προηγούμενα χρόνια έγιναν σημαντικά βήματα στην Πολιτική Προστασία. Αποδείχθηκε, όμως, ότι η κλιματική κρίση τρέχει ακόμα πιο γρήγορα προκαλώντας πρωτόγνωρης έντασης και έκτασης καιρικά φαινόμενα που κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει. Χρειάζεται, λοιπόν, Κράτος και Αυτοδιοίκηση να επιταχύνουμε το βηματισμό μας, να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας και να βγούμε μπροστά.Είμαστε αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για να είναι και να νιώθουν όλοι οι κάτοικοί της Αττικής ασφαλείς.

Πέρα από τη λειτουργία πλήρως εξοπλισμένου και επαρκώς στελεχωμένου Περιφερειακού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας, θα ριχτούμε από την πρώτη στιγμή στην μάχη της αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας. Σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα, θα προχωρήσουμε στην κατάρτιση και εφαρμογή ολοκληρωμένων σχεδίων για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Θα επισπεύσουμε την κατασκευή δρομολογημένων έργων και θα προωθήσουμε νέα, ξεκινώντας από τις ζώνες υψηλού κινδύνου, με επικαιροποίηση των μελετών για τον καλύτερο σχεδιασμό τους.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς στο γραφείο του
Ο Νίκος Χαρδαλιάς στο γραφείο του Πάνος Γιαννακόπουλος

Μήπως πρέπει να συζητήσουμε και στην Αττική σοβαρά το ενδεχόμενο να ανοίξουμε εκ νέου ποτάμια και ρέματα που έχουν καλυφθεί από τσιμέντο; Είναι ρεαλιστικό αυτό, δεδομένου για παράδειγμα ότι οι δύο μεγαλύτεροι ποταμοί, ο Κηφισός και ο Ιλισός, βρίσκονται πλέον κάτω από ορισμένες από τις μεγαλύτερες οδικές αρτηρίες του Λεκανοπεδίου.

Τα προβλήματα του μέλλοντος δεν αντιμετωπίζονται με επιστροφή στο παρελθόν. Η κλιματική κρίση δημιουργεί νέα δεδομένα, που καθιστούν επιτακτική ανάγκη την αναθεώρηση του υφιστάμενου σχεδιασμού για την αποτελεσματική προστασία της Αττικής από τις επιπτώσεις της.

Οι κατάλληλοι άνθρωποι για να μας υποδείξουν τι πρέπει να γίνει είναι οι επιστήμονες. Δεν είναι δουλειά του Περιφερειάρχη να αποφασίσει αν θα ανοίξουν ποτάμια και ρέματα που σήμερα έχουν καλυφθεί από τσιμέντο.

Δουλειά του Περιφερειάρχη Αττικής είναι να συνεργαστεί με τους κατάλληλους επιστήμονες, να αξιοποιήσει τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους και να σχεδιάσει ένα αποτελεσματικό σχέδιο Πολιτικής Προστασίας.

Ευθύνη του Περιφερειάρχη επίσης, είναι να συνεργαστεί με την Κυβέρνηση και να βρει τα απαραίτητα χρήματα, αξιοποιώντας κάθε πιθανή πηγή χρηματοδότησης, για να εκτελέσει σύντομα τα αναγκαία έργα που θα υποδειχθούν. Η στενή συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής με την επιστημονική κοινότητα αλλά και η λειτουργία του Παρατηρητηρίου Έργων που έχουμε εξαγγείλει, είναι οι ισχυροί πυλώνες που θα στηριχθούμε για να κάνουμε το όραμά μας, πράξη.

Θέλετε να μας εξηγήσετε τι θα είναι το Παρατηρητήριο που έχετε εξαγγείλει; Και πώς θα σας βοηθήσει, εφόσον εκλεγείτε να κερδίσετε και αυτό το στοίχημα;

Δύο είναι τα μεγάλα μας στοιχήματα: Η καθημερινότητα και η ασφάλεια του πολίτη. Και να είστε βέβαιοι, ότι θα τα κερδίσουμε.

Θα συνεργαστούμε με τους Δημάρχους και θα αλλάξουμε ταχύτητα. Συγκροτώντας ένα Παρατηρητήριο, ένα Κέντρο Επιχειρήσεων που θα υπάγεται απευθείας στον Περιφερειάρχη, θα λειτουργεί με την υποστήριξη ανεξάρτητων επιστημόνων και τεχνοκρατών και θα παρακολουθεί την πρόοδο των έργων σε όλη την Περιφέρεια και τη ροή της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Θα λειτουργεί σαν ένα help desk των Δήμων, για να ξεκολλάμε γρήγορα από γραφειοκρατικές διαδικασίες, αρρυθμίες και παθογένειες.

Εφόσον οι συμπολίτες μας μού δώσουν την προσεχή Κυριακή εντολή να αναλάβω Περιφερειάρχης Αττικής, θέλω να ξέρω ανά πάσα στιγμή τι γίνεται σε κάθε γειτονιά, με μοναδικό γνώμονα να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς δηλώνει ότι αν εκλεγεί θα λύσει το κουβάρι των συναρμοδιοτήτων
Ο Νίκος Χαρδαλιάς δηλώνει ότι αν εκλεγεί θα λύσει το κουβάρι των συναρμοδιοτήτων Πάνος Γιαννακόπουλος

Τι θα κάνετε με το κυκλοφοριακό; Αν υποθέσουμε δηλαδή ότι υπάρχει λύση…

Άλλο ένα μεγάλο ζήτημα που αφορά στην καθημερινότητα των κατοίκων του Λεκανοπεδίου. Έχουμε ως Περιφέρεια τη δυνατότητα -και είναι δέσμευσή μας- να εργαστούμε για τη μέγιστη δυνατή αποσυμφόρηση, την αύξηση των χώρων στάθμευσης, την οδική ασφάλεια.

Για το σκοπό αυτό μεταξύ άλλων προβλέπουμε, την κατασκευή νέων οδικών αξόνων και την αναβάθμιση υφιστάμενων. Σχεδιάζουμε παράλληλα, εκτεταμένο πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων σε δρόμους αρμοδιότητας Περιφέρειας, αλλά και την συνδρομή στους Δήμους για αντίστοιχα έργα, νέες πεζογέφυρες και αντικατάσταση των στηθαίων ασφαλείας σε όλο το δίκτυο αρμοδιότητας Περιφέρειας. Δεσμευόμαστε ακόμη για την κατασκευή «έξυπνων» διαβάσεων, την επένδυση σε «έξυπνα φανάρια» για την αποσυμφόρηση και τη λειτουργία καμερών για την αποτροπή παραβάσεων, καθώς και για την αναβάθμιση του Κέντρου Οδικής Κυκλοφορίας και την εκπόνηση νέων κυκλοφοριακών μελετών.

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς μιλά στο NEWS 24/7
Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς μιλά στο NEWS 24/7 Πάνος Γιαννακόπουλος

Ποιες άλλες προτεραιότητες θα θέσετε εφόσον εκλεγείτε Περιφερειάρχης Αττικής;

Δεσμευόμαστε να δουλέψουμε για μια Αττική ασφαλή, πράσινη, ανθρώπινη, με αναβαθμισμένες υποδομές. Για το σκοπό αυτό, στο πρόγραμμά μας συμπεριλαμβάνεται η ολοκλήρωση σημαντικών έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη και η δημιουργία νέων υπερ-τοπικής εμβέλειας.

Μείζονος σημασίας είναι τα έργα και οι δράσεις που θα βάλουν τέλος στο πρόβλημα των σκουπιδιών, όπως οι σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων και βιοαποβλήτων, το νέο δίκτυο αποχέτευσης και οι 3+1 νέες μονάδες επεξεργασίας λυμάτων της Ανατολικής Αττικής. Σχεδιάζουμε ακόμα αποφασιστική συμβολή της Περιφέρειας στην υλοποίηση κοινωνικών δράσεων. Θα αφορούν στην αντιμετώπιση της ανεργίας, την εκπαίδευση, την υγεία, την πρόνοια. Είναι δέσμευσή μας ότι θα συνεχιστεί και θα βελτιωθεί η λειτουργία των κοινωνικών δομών, ενώ παράλληλα, προγραμματίζουμε την περαιτέρω ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας της Αττικής με σύγχρονο εξοπλισμό, όπως και την ενίσχυση του ΕΚΑΒ.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς συνομιλεί με τους δημοσιογράφος Μάνο Χωριανόπουλο και Βίκυ Σαμαρά
Ο Νίκος Χαρδαλιάς συνομιλεί με τους δημοσιογράφος Μάνο Χωριανόπουλο και Βίκυ Σαμαρά Πάνος Γιαννακόπουλος

Πιστεύετε ότι η κυβερνητική φθορά του Καλοκαιριού και η αλλαγή ηγεσίας στο ΣΥΡΙΖΑ θα επηρεάσουν τις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Οι εκλογές της προσεχούς Κυριακής είναι αυτοδιοικητικές. Αφορούν στα πολλαπλά προβλήματα της καθημερινότητας, στην ασφάλεια των πολιτών της Αττικής, στην προστασία από ακραία καιρικά φαινόμενα όπως αυτά που βιώσαμε κατά το προηγούμενο διάστημα.

Οι πολίτες θέλουν λύσεις και αποτελέσματα, απαιτούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και όχι αόριστες υποσχέσεις, ξεκάθαρες θέσεις και όχι αναλύσεις και πυροτεχνήματα. Χρειαζόμαστε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πρόσωπα με εμπειρία, γνώση, αποφασιστικότητα, αποτελεσματικότητα, ανθρώπους του πεδίου και όχι του γραφείου.

Ξέρω τι χρειάζεται, ξέρω πώς λειτουργεί η Αυτοδιοίκηση, ξέρω και πώς λειτουργεί το Κράτος.

Πιστεύω, λοιπόν, ότι μπορώ να ανταποκριθώ στα ζητούμενα των πολιτών και τις ανάγκες των καιρών.

Γι’ αυτό και είμαι απόλυτα αισιόδοξος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα