Νομοσχέδιο Περιβάλλοντος: Γιατί αποφάσισε να αποχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Νομοσχέδιο Περιβάλλοντος: Γιατί αποφάσισε να αποχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ
Απο την συνεδρίαση της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος Απο την συνεδρίαση της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος

Η αντιπαράθεση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κώστα Τασούλα για την ονομαστική ψηφοφορία με επιστολική ψήφο. Τι υποστηρίζουν κυβέρνηση - αξιωματική αντιπολίτευση

Αν και ξεκίνησε με τους πολιτικούς αρχηγούς να μιλούν σε διαφορετικές ώρες και δεν υπήρξαν «αψιμαχίες» τελικά η συζήτηση στην Βουλή του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος ολοκληρώθηκε σε κλίμα αντιπαράθεσης, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα να αναγγέλλει την αποχώρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αιτία της διαμαρτυρίας η επιλογή του Προέδρου της Βουλής, η ονομαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο να γίνει με επιστολική ψήφο. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτίμησε την συγκεκριμένη απόφαση ως μη παραδεκτή εκτιμώντας όχι μόνον γιατί παραβιάζει τον κανονισμό της Βουλής, αλλά και γιατί δεν είναι παραδεκτή διαδικασία για ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο. Μάλιστα ακολούθησε αντιπαράθεση απόψεων, για το θέμα αυτό, ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κώστα Τασούλα.

Ο Κώστας Τασούλας

Αμέσως μετά την λήξη της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα, όπου είχε ανακοινώσει την αποχώρηση το ΣΥΡΙΖΑ ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Κώστας Τασούλας, κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παραμείνει αν το επιθυμεί στην αίθουσα, προκειμένου να του απαντήσει σχετικά με την διαδικασία. Ο Κώστας Τασούλας, σημείωσε ότι σε προηγούμενη διάσκεψη των προέδρων ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συναινέσει στην χρήση του μέσου της επιστολικής ψήφου σε ονομαστική ψηφοφορία προκειμένου να μπορέσουν να διεξαχθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες με τη παράλληλη τήρηση των κανόνων προστασίας από τον κορονοϊό.  Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «υπήρξαμε ευέλικτοι και προσαρμοστικοί σε αυτό το ζήτημα. Είπαμε για όσο διαρκεί η κλεισούρα να ψηφίζουμε συμπληρωματικά και με επιστολική ψήφο. Αυτό δεν θα γίνει συνεχώς και προφανώς στις μυστικές ψηφοφορίες παρότι επιτρέπεται». Πάντως στην συνέχεια ο Κώστας Τασούλας σημείωσε ότι η Διάσκεψη των Προέδρων θα συνεδριάσει την ερχόμενη Πέμπτη ώστε να ληφθούν εκεί νέες αποφάσεις για την διενέργεια των ψηφοφοριών.

Ο Πρόεδρος της Βουλής μάλιστα σημείωσε ότι το προεδρείο θα κινηθεί στην κατεύθυνση του «να μείνετε εδώ», εννοώντας προφανώς το να μην υπάρξει άλλη αποχώρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης από ανάλογη διαδικασία στο μέλλον. Μάλιστα επικαλέστηκε το επιχείρημα ότι η ονομαστική ψηφοφορία δια επιστολής θα γίνει μόνον αυτή τη φορά τονίζοντας ότι προέχει το θέμα της τήρησης των μέτρων προστασίας της υγείας των μετεχόντων στο κοινοβουλευτικό έργο.  Να σημειωθεί πάντως ότι το θέμα της επιστολικής ψήφου σε ψηφοφορίες πιθανότατα να τεθεί εκ νέου αφού, με τα έως στιγμής δεδομένα, πρόθεση του Προέδρου της Βουλής, ήταν να γίνει με αυτό τον τρόπο και η ψηφοφορία για την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την διεύρυνση του κατηγορητηρίου της Προανακριτικής Επιτροπής που έχει συσταθεί για τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ όμως τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Όπως επισημαίνεται, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συζητήσει το ενδεχόμενο να αξιοποιηθεί ακόμη και η επιστολική ψήφος στην άτυπη Διάσκεψη των Προέδρων του κοινοβουλίου η οποία έγινε στις 16 Μαρτίου. Την περίοδο εκείνη η υγειονομική κρίση του κορονοϊού ήταν στις αρχές της. Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ συναίνεση με δεδομένο ότι εκείνη την περίοδο δεν υπήρχε κανονικό νομοθετικό έργο. Αντιθέτως εισάγονταν προς ψήφιση στην Βουλή μόνον Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, με αντικείμενο αποκλειστικά ζητήματα που αφορούσαν την αντιμετώπιση της πανδημίας. Έκτοτε όμως  πραγματοποιήθηκαν άλλες δύο συνεδριάσεις της Διάσκεψης των Προέδρων στις οποίες από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκφράστηκε σαφέστατα η διαφωνία με την χρήση της επιστολικής ψήφου. Παράλληλα κατατέθηκαν σειρά προτάσεων για την λειτουργία του κοινοβουλίου.

Μάλιστα η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει με δημόσια επιστολή της στις 24 Απριλίου, να συνεδριάζει το κοινοβούλιο με 75 μέλη κατ’ ελάχιστο σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Σύνταγμα να αποκατασταθεί η πλήρης λειτουργία των επιτροπών. Όπως επισημαίνονταν «η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή με αίσθημα ευθύνης αποδέχθηκε -στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας που πρότειναν οι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς για την αντιμετώπιση της πανδημίας – να υπάρξει περιορισμός στη λειτουργία του Κοινοβουλίου και άρα της ομαλής λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Αυτό όμως δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί απλώς και μόνο για να εξυπηρετούνται οι κυβερνητικοί τακτικισμοί μέσω ΠΝΠ ή κατάθεσης κορυφαίων νομοσχεδίων και να παραμένουν σε αναστολή τα δικαιώματα της αντιπολίτευσης».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Διαφορετική πάντως ερμηνεία δίνεται στην στάση του ΣΥΡΙΖΑ από το Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης του ΣΥΡΙΖΑ αποδίδει την πράξη αυτή στην έλλειψη πολιτικών προτάσεων. Όπως ανέφερε «ο κ. Τσίπρας είναι απών. Από την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών, ιδίως σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία που και η Ελλάδα δίνει τη παγκόσμια μάχη απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού.  Ο κ. Τσίπρας είναι απών και από το Κοινοβούλιο, καθώς αντί να συμβάλει εποικοδομητικά στο διάλογο για μια πιο περιβαλλοντικά φιλική και βιώσιμη ανάπτυξη, επέλεξε να αποχωρήσει από τη Βουλή.  Και ύστερα αναρωτιέται γιατί όσα λέει δεν τα ακούει κανείς. Γιατί και σήμερα με την αποχώρησή του απέδειξε ότι δεν έχει τίποτα να πει. Τα άδεια έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η φωτογραφία της απουσίας πολιτικής»

Το νομοσχέδιο για το περιβάλλον

Από το πρωί πάντως το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος σχετικά με την αλλαγή του πλαισίου για την περιβαλλοντική προστασία βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος. Στην συζήτηση τοποθετήθηκε αρχικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζητώντας την υπερψήφιση του τονίζοντας ότι το νομοθέτημα συνδυάζει τις αναγκαιότητες για την προστασία του περιβάλλοντος διαθέτοντας παράλληλα και αναπτυξιακή διάσταση. Το μεσημέρι τοποθετήθηκε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά δηλώνοντας ότι το κόμμα της καταψηφίζει το νομοσχέδιο και κάνοντας λόγο για πρακτικές του παρελθόντος «ημέτερους πελάτες και οικονομικές δραστηριότητες χωρίς κανόνες». Την αντίθεσή του στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου εξέφρασε και ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του το απόγευμα μιλώντας για ένα νομοθέτημα που «θα προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και την κοινωνία».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα