Novartis: Οι θερμόαιμοι της ΝΔ και ο “θεσμικός” Μητσοτάκης

Novartis: Οι θερμόαιμοι της ΝΔ και ο “θεσμικός” Μητσοτάκης
Τα γραφεία της φαρμακευτικής εταιρείας NOVARTIS ELLAS Eurokinissi

Η απόφαση του Μαξίμου να πάει σε προανακριτική μόνο για Παπαγγελόπουλο (η οποία μάλιστα είναι ανοιχτό να καταλήξει σε επιστροφή του φακέλου στη Δικαιοσύνη), προκάλεσε και αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ. Από το Μαξίμου δηλώνουν όμως πως δε θα κάνουν τη χάρη στον Τσίπρα

Με την επίσημη ανακοίνωση από τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Σταύρο Καλαφάτη ερρίφθη και τυπικά ο κύβος για τη σύσταση επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης αναφορικά με τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, η οποία θα αποφασίσει εάν υφίσταται αρμοδιότητα της Βουλής για την άσκηση ποινικής δίωξης για την υπόθεση Novartis.

Και αυτό πρακτικά σημαίνει όπως έγραψε και χθες το News 24/7 ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ο φάκελος να επιστρέψει τελικά στην τακτική Δικαιοσύνη, όπως είχε εκτιμήσει ότι πρέπει να γίνει από το πρωί της Τρίτης η Ντόρα Μπακογιάννη (και όπως είχε συμβεί επί ΣΥΡΙΖΑ με την ίδια υπόθεση…). Για την ακρίβεια εφόσον όντως όπως αναφέρουν πληροφορίες η πρόταση να αφορά στην ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας και πρόκληση σε τέλεση αδικήματος, η πιθανότερη ερμηνεία είναι πως τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται ο κ.Παπαγγελόπουλος δεν εμπίπτουν στο άρθρο 86 του Συντάγματος (νόμος περί ευθύνης υπουργών) και άρα με δεδομένο ότι δεν είναι βουλευτής, η Βουλή πιθανόν να κρίνει ότι δεν είναι εκείνη αρμόδια αλλά η Δικαιοσύνη.

Τίποτε όμως δεν έχει προαποφασιστεί, τόνιζαν κυβερνητικά στελέχη, υπογραμμίζοντας ότι η έρευνα θα προχωρήσει σε κάθε περίπτωση μέχρι τέλους, αλλά με σεβασμό στη θεσμική διαδικασία, καθώς αρμόδιοι για να συντάξουν την πρόταση είναι οι 30 βουλευτές που θα την υπογράφουν και αρμόδια για να κρίνει εάν ο φάκελος θα μείνει στη Βουλή ή θα επιστρέψει στη Δικαιοσύνη, είναι η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Το θεσμικόν του πράγματος υπογράμμιζαν κυβερνητικά στελέχη και για να υπερασπιστούν την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην προχωρήσει σε εξεταστική ή προανακριτική κατά ενός πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος όπως υπενθύμιζαν έχει κριθεί στις κάλπες. Η απόφαση του Μαξίμου να πάει σε προανακριτική μόνο για Παπαγγελόπουλο πάντως προκάλεσε και αντικρουόμενες αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ.

Ορισμένοι βουλευτές εξέφραζαν απογοήτευση γιατί όπως έλεγαν πέρασε ως προς αυτό η γραμμή Σαμαρά, διότι κατά τη γνώμη τους το θέμα έπρεπε να μείνει στη Δικαιοσύνη. Η απάντηση κυβερνητικών στελεχών είναι πως για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό υπάρχουν στοιχεία που καθιστούν την προανακριτική απολύτως αναγκαία, ενώ άλλωστε η ίδια η Βουλή είναι αρμόδια για να κρίνει εν τέλει εάν τα αδικήματα για τα οποια κατηγορείται εμπίπτουν στο νόμο περί ευθύνης υπουργών ή όχι.

Άλλοι βουλευτές πάλι (και όχι μόνο σαμαρικοί), δυσανασχετούσαν γιατί δεν προτείνεται η σύσταση εξεταστικής ή και προανακριτικής για τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς για την υπόθεση η ΝΔ είχε προεκλογικά υψώσει τους τόνους. “Δε θα κάνουμε τη χάρη στον Τσίπρα. Ο Τσίπρας αυτό ήθελε, να τον πάμε σε ειδικό δικαστήριο για κάτι που ενώ πολιτικά είναι φως φανάρι, δεν υπάρχουν στοιχεία για να αποδειχθεί και είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν” έλεγαν κυβερνητικά στελέχη. Επισήμαιναν δε ότι από την αντίδραση και μόνο του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως ήταν σωστή η επιλογή να μην πάει η κυβέρνηση σε προανακριτική κατά του πρώην πρωθυπουργού. Σχολίαζαν δε ως ενδεικτικό του ότι η απόφαση Μητσοτάκη αποπροσανατόλισε το ΣΥΡΙΖΑ και του χάλασε την τακτική, το γεγονός ότι όπως επισήμαιναν στην ανακοίνωση της γραμματέως της ΚΟ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Όλγας Γεροβασίλη δεν υπήρχε καμία αναφορά στον κ.Παπαγγελόπουλο.

Έτερο υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος έλεγε μάλιστα χαρακτηριστικά: “Πρέπει να σεβόμαστε τους θεσμούς σε αυτή τη χώρα”, υπογραμμίζοντας επιπλέον τον κίνδυνο ο ΣΥΡΙΖΑ να νεκρανασταινόταν εάν λόγω έλλειψης νομικά ισχυρών στοιχείων ο κ.Τσίπρας αθωωνόταν σε ειδικό δικαστήριο. Και παρέπεμπε στη δήλωση Μητσοτάκη πως οι πρωθυπουργοί κρίνονται στις κάλπες και από την Ιστορία.

Πάντως ορισμένα στελέχη της ΝΔ αναμένουν κατά την προανακριτική για Παπαγγελόπουλο να προκύψει εμπλοκή του ονόματος του κ.Τσίπρα. Σε αυτή την περίπτωση, λένε κυβερνητικά στελέχη, προφανώς και θα αλλάξουν τα δεδομένα. Βέβαια αυτό εκ των πραγμάτων είναι μάλλον απίθανο, καθώς για να εμπλέξει ο κ.Παπαγγελόπουλος τον κ.Τσίπρα θα πρέπει πρώτα ο ίδιος να ομολογήσει πως είναι όντως ο “Ρασπούτιν” όπως έχει κατηγορηθεί.

Καθώς δε από το Μαξίμου δε δείχνουν διάθεση βιασύνης για τη σύνταξη και κατάθεση της πρότασης επικαλούμενοι την ανάγκη προσοχής ώστε όλα να γίνουν άψογα, παρά τη… βιασύνη των θερμόαιμων της ΝΔ, η πρόταση σύστασης της επιτροπής φαίνεται πως θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα. Σημειωτέον ότι ο πρωθυπουργός το βράδυ της Κυριακής αναχωρεί για Νέα Υόρκη και τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, όπου θα παραμείνει μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση η ψηφοφορία επί της πρότασης της ΝΔ θα πραγματοποιηθεί αφού θα έχει επιστρέψει ο κ.Μητσοτάκης στην Αθήνα, ενδεχομένως και η κατάθεση της. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα