Ο Ανδρουλακης ανακοινώνει σήμερα τους 3 πρώτους υποψήφιους ευρωβουλευτές

Διαβάζεται σε 6'
Ο Νίκος Ανδρουλάκης
Ο Νίκος Ανδρουλάκης

Ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς, η πολιτική μηχανικός Όλγα Μαρκογιαννάκη και η γραμματέας του τομέα Ισότητας, Μαρία Δαφέρμου οι πρώτες επιλογές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για το ευρω-ψηφοδέλτιο του κόμματος

Τους τρείς πρώτους υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ ανακοινώνει σήμερα ο Νίκος Ανδρουλάκης, που σε χθεσινή του συνέντευξη δήλωσε αισιόδοξος πως το κόμμα του θα κατακτήσει την δεύτερη θέση, βάζοντας τις βάσεις για να αναδειχθεί στην εναλλακτική πολιτική πρόταση απέναντι στην Ν.Δ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ακολουθώντας μάλιστα το «μονοπάτι» της πολιτικής και όχι του lifestyle.

Τρείς νέοι άνθρωποι προερχόμενοι από «τα σπλάχνα» του ΠΑΣΟΚ είναι οι τρείς υποψηφιότητες που θα ανακοινωθούν. Πρόκειται για τον γνωστό εργατολόγο Κώστα Τσουκαλά, την πολιτική μηχανικό Όλγα Μαρκογιαννάκη και την γνωστή για τους αγώνες της ενάντια στις έμφυλες ανισότητες εκπαιδευτικό Μαρία Δαφέρμου.

Με τις υποψηφιότητες αυτές το ΠΑΣΟΚ στοχεύει να συμβολίσει την ανανέωση του κόμματος αλλά και την κοινωνική του γείωση που πηγαίνει «παράλληλα» με την επιστημονική επάρκεια. Στοιχεία που μέχρι στιγμής έχουν υπάρξει «συνταγή επιτυχίας» και στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές.

Τα βιογραφικά των 3 υποψηφίων

Ο Κώστας Τσουκαλάς, γεννημένος το 1985, θεωρείται σήμερα από τους πιο αξιόπιστους κοινωνικούς επιστήμονες της χώρας μας, έχοντας καταγράψει μια εξαιρετικά δραστήρια και επιτυχημένη καριέρα ως δικηγόρος-εργατολόγος από το 2010, χρονιά κατά την οποία ίδρυσε το προσωπικό του δικηγορικό γραφείο.

Ειδικευμένος στο εργατικό, ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό και τραπεζικό δίκαιο, ο Κώστας Τσουκαλάς έχει υπερασπιστεί επιτυχώς εκατοντάδες περιπτώσεις δανειοληπτών και εργαζομένων, διαμορφώνοντας μέρος της επικρατούσας νομολογίας των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας. Στην επαγγελματική του πορεία περιλαμβάνονται, η ακύρωση δικαστικά εκατοντάδων πλειστηριασμών και η επίτευξη σημαντικών διαγραφών οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ενισχύοντας την κοινωνική δικαιοσύνη και προστασία.

Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην «Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία». Από τα φοιτητικά του χρόνια έχει εμπλακεί ενεργά στην κοινωνική και συνδικαλιστική δράση.  Είναι παντρεμένος και πατέρας τριών κοριτσιών.

 

Η Όλγα Μαρκογιαννάκη έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Κοζάνη, ενώ έλκει την καταγωγή της και από την Κρήτη. Είναι Δρ. Πολιτικός Μηχανικός του ΑΠΘ, με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης.

Είναι συν-ιδρύτρια νεοφυούς επιχείρησης, που έχει αναπτύξει καινοτόμα εργαλεία για την πρόβλεψη της συμπεριφοράς κτηρίων και υποδομών μετά από φυσικές καταστροφές καθώς και τεχνοβλαστού (spin-off) του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Από τα φοιτητικά της χρόνια ήταν στέλεχος της ΠΑΣΠ και της νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Aπό το 2022 είναι εκλεγμένο μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Είναι εκλεγμένη Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο αγοριών.

Η Μαρία Δαφέρμου γεννήθηκε το 1983 και μεγάλωσε στα Χανιά. Αποφοίτησε από το Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνέχισε τις σπουδές της αποκτώντας με άριστα το δεύτερο πτυχίο της από τη Σχολή Παιδαγωγικών Επιστημών του ίδιου Πανεπιστημίου, με ειδίκευση την επίδραση του έμφυλου παράγοντα στη γλωσσική κατάκτηση.

Παράλληλα, απέκτησε τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών της με αντικείμενο τη γλωσσολογία και συγκεκριμένα το γραμματικό γένος και το κοινωνικό φύλο στην εκπαίδευση.

Σήμερα είναι υποψήφια διδακτόρισσα και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, με αντικείμενο έρευνας τα έμφυλα στερεότυπα στην εκπαίδευση. Έχει ιδρύσει, την Πρωτοβουλία Πολιτών για την προώθηση της έμφυλης ισότητας isotis.eu. Είναι Γραμματέας του Τομέα Ισότητας του ΠΑΣΟΚ από το 2022. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός. Είναι παντρεμένη και μητέρα ενός κοριτσιού.

«Tο ΠΑΣΟΚ θα είναι δεύτερο κόμμα»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης συνεχίζει τις περιοδείες του στην χώρα και σήμερα θα βρεθεί στον Νομό Έβρου. Χθες πάντως σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ εξέφρασε την βεβαιότητα πως στις ευρωεκλογές «το ΠΑΣΟΚ θα είναι δεύτερο κόμμα». Με στόχο όπως είπε  να αυξήσει τα ποσοστά του και να είναι ισχυρή αντιπολίτευση απέναντι στην Νέα Δημοκρατία που από ότι φαίνεται προτιμά το life style αντιπολίτευσης».

Η αιχμή προφανώς αφορούσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως το Μαξίμου «ο κ.Μητσοτάκης προτιμά να μην έχει αντιπολίτευση. Προτιμά να είναι όλη αυτή η κατάσταση στον χώρο της αντιπολίτευση ένα άλλοθι της δικής του ελλειματικής παρουσίας».

Ό Νίκος Ανδρουλάκης δεν φαίνεται να … πείθεται από τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φώς της δημοσιότητας και εκτιμούν πως το ΠΑΣΟΚ υποχωρεί από την δεύτερη θέση. Αντιθέτως δήλωσε πως «στήθηκε ένα πανηγύρι στα media» με συγκεκριμένες δημοσκοπήσεις. Αναφέρθηκε μάλιστα σε συγκεκριμένη εταιρία που το περασμένο καλοκαίρι  «έδειχνε πως το ΠΑΣΟΚ θα έχει 7% και ο ΣΥΡΙΖΑ 31%». Επισήμανε επίσης η εν λόγω εταιρία «η εταιρία δεν έχει δείξει ποτέ δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ».

Επίσης χαρακτήρισε μιντιακή κατασκευή την εικόνα προβλημάτων στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Όπως σχολίασε «υπάρχει μια σχέση στα media όπου τα non paper του εκάστοτε Μαξίμου δημιουργούν ατζέντα εις βάρος των πραγματικών προβλημάτων». Ειδικά για την πληροφορία περί μη πρόσκλησης στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε εκδήλωσε για το περιβάλλον σημείωσε «διακινήθηκε σε όλα site όταν όλοι αυτοί είχαν κληθεί σε εκδήλωση που δεν διοργάνωνε το ΠΑΣΟΚ».

Τόνισε πως «λένε για αποκλεισμούς όταν ο Γ.Μανιάτης παρουσίαζε το βιβλίο του, ο Χ.Δούκας ήταν σε εκδήλωση για την αειφορία και δεν μπορούσε να έρθει». Συνολικά σημείωσε πως «την ιστορία αυτή την φτιάξανε τα media. Επί 2 ημέρες αντί να συζητάμε το ότι χρειαζόμαστε άμεσα πρόληψη γιατί φέτος θα έχουμε τεράστιες πυρκαγιές» ενώ προέχει «να σώσουμε τις Κυκλάδες από μια πολιτική θα τις κάνει Παγκράτι». Πάντως έδωσε και μήνυμα προς το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως «όποιος δημιουργεί τέτοια ζητήματα δεν βοηθά την παράταξή μας»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης τέλος απευθύνθηκε με προειδοποίηση στον αντιπρόεδρο της Ν.Δ , Άδωνις Γεωργιάδη σχετικά με τους ισχυρισμούς του πως υπάρχει δικαστική απόφαση που αθωώνει την Β.Βλάχου εισαγγελέα της ΕΥΠ την περίοδο των παρακολουθήσεων. Σημείωσε πως «εάν δεν μου εμφανίσει τις επόμενες ώρες την δικαστική απόφαση, προσβάλλει την αξιοπρέπεια εμένα και των υπόλοιπων θυμάτων» και «είναι ένας πολιτικός απατεώνας».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα