O απόστρατος Τόσκας, νέος ισχυρός στην ΕΛ.ΑΣ. στη θέση του Πανούση

O απόστρατος Τόσκας, νέος ισχυρός στην ΕΛ.ΑΣ. στη θέση του Πανούση

Ο Νίκος Τόσκας, πρώην στρατηγός των τεθωρακισμένων, επελέγη να διοικήσει πολιτικά το γραφείο Προστασίας του Πολίτη. Ποια ήταν η σχέση του με το ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο Παπανδρέου

Πανούσης στη θέση του Πανούση, ο Νίκος Τόσκας. Ο πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας της προηγούμενης κυβέρνησης, αναβαθμίζεται σε αναπληρωτή Υπουργό, αρμόδιο για θέματα Προστασίας του Πολίτη, αναλαμβάνοντας μια ιδιαιτέρως νευραλγική “καρέκλα”.

O Νίκος Τόσκας επιλέχθηκε να αντικαταστήσει τον Γιάννη Πανούση, την απομάκρυνση του οποίου ζητούσαν πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι σχέσεις του κ. Τόσκα με τον πρωθυπουργό είναι πολύ καλές, ενώ την πρώτη φορά που επελέγη ο “στρατηγός” ήταν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015. Ο ίδιος έχει υπάρξει βασικός σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου το 2009, σε θέματα Εθνικής Άμυνας.

Την ίδια χρονιά, είχε συντάξει άλλωστε το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την Άμυνα. Η θέση που λαμβάνει σήμερα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη, καθώς μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει έντονο το αίτημα για αποστρατικοποίηση και “εκδημοκρατισμό” της αστυνομίας με πλήρη αναδιάρθρωση του Σώματος. Κάτι που δεν είχε καταφέρει να κάνει ο προκάτοχος του.

“Καυτή πατάτα” είναι η άμεση αντιμετώπιση της αυθαίρετης αστυνομικής βίας που έκανε και πάλι την εμφάνιση της σε πρόσφατες πορείες, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένονται πολλαπλές κινητοποιήσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας, λόγω των εφαρμοστικών νόμων του μνημονίου.

Το βιογραφικό του όπως είχε αναρτηθεί προσφάτως στη σελίδα του υπ. Άμυνας:

*Γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 22 Φεβρουαρίου 1952, όπου έζησε τα μαθητικά του χρόνια.

*Πριν την είσοδό του στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1971, συμμετείχε σε αντιστασιακή ομάδα κατά της στρατιωτικής δικτατορίας.

*Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (1975), τη Σχολή Πολέμου (1991) και την Σχολή Εθνικής Άμυνας (1999). Στη Σχολή Πολέμου αργότερα δίδαξε ως καθηγητής της έδρας τακτικής.

*Αποφοίτησε επίσης από το Σχολείο Τεθωρακισμένων των ΗΠΑ.

*Υπηρέτησε για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ετών σε στρατιωτικές μονάδες Τεθωρακισμένων σε περιοχές του Έβρου, της Μακεδονίας και του Αιγαίου, στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, σε θέσεις επιχειρησιακές, πληροφοριών και αμυντικής πολιτικής.

*Υπηρέτησε στη θέση του Διευθυντή του Επιτελικού Γραφείου του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), υπεύθυνος για τον συντονισμό κύριων εργασιών του Επιτελείου.

*Διοίκησε την 25η Tεθωρακισμένη Tαξιαρχία στην Ξάνθη.

*Υπηρέτησε στο Διεθνές Επιτελείο του ΝΑΤΟ (Βρυξέλλες), ως υπεύθυνος για θέματα αμυντικής πολιτικής. Υπηρέτησε στο νατοϊκό στρατηγείο της Νάπολης στην Ιταλίας και στο Σαράγιεβο στη Βοσνία ως υπεύθυνος για εκτιμήσεις πληροφοριών για τα Βαλκάνια, Κεντρική Ασία και Μέση Ανατολή.

*Αποστρατεύθηκε το Μάρτιο του 2005, με το βαθμό του υποστρατήγου.

*Από το 2006 συνεργάσθηκε με τον τομέα Άμυνας του ΠΑΣΟΚ και από το 2008 με το ΙΣΤΑΜΕ ως μέλος του επιστημονικού του συμβουλίου για θέματα άμυνας. Από τον Νοέμβριο 2009 ήταν διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αναπληρωτή Εθνικής Άμυνας, αρμόδιος για έλεγχο των στρατιωτικών θεμάτων. Παραιτήθηκε τον Ιούνιο 2011.

*Από τον Οκτώβριο 2011, μέχρι την εκλογή του στο Κοινοβούλιο ως βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015, δίδαξε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το μάθημα της Στρατιωτικής Στρατηγικής.

*Από το 2011 είναι μέλος και συντονιστής του Δ.Σ. της Κίνησης Ιδεών και Δράσης ΠΡΑΤΤΩ.

*Ανέλαβε τα καθήκοντα του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας το Φεβρουάριο 2015.

*Είναι παντρεμμένος με την Ελένη Καμίδου και έχουν ένα γιό και μία κόρη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα