Ο διεθνής και τουρκικός Τύπος για την επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία

Ο διεθνής και τουρκικός Τύπος για την επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία
Ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP

Πώς αντέδρασε ο διεθνής αλλά και ο τουρκικός Τύπος στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία.

«Ο Ερντογάν και ο Τσίπρας θέλουν να υπερβούν τις κρίσεις» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Tagesspiegel», η οποία παραθέτει εκτενή αποσπάσματα από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

«Κατά την συνάντησή τους στην ‘Αγκυρα εκφράζουν βούληση για συνεργασία. Ο Ερντογάν όμως απαιτεί την έκδοση των υποτιθέμενων πραξικοπηματιών», αναφέρει η εφημερίδα και αναδεικνύει την δήλωση από τη μία πλευρά του κ. Ερντογάν περί εξεύρεσης τρόπων αποκατάστασης των διμερών σχέσεων, ακόμη και σε δύσκολες περιόδους και του κ. Τσίπρα περί «αποτελεσματικής και ειλικρινούς συνάντησης».

«Και οι δύο πλευρές ξεκαθάρισαν ότι θέλουν να σπάσουν τον φαύλο κύκλο των κρίσεων», γράφει η Tagesspiegel, επισημαίνοντας τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και οργανώσεων όπως το ΡΚΚ και η Fetö του Φετουλάχ Γκιουλέν, αλλά και για το ζήτημα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που βρίσκονται στην Ελλάδα και η ‘Αγκυρα ζητά την έκδοσή τους. «Προφανώς σε αυτό το θέμα δεν σημειώθηκε πρόοδος. κ.Τσίπρας δήλωσε ότι η ελληνική Δικαιοσύνη έλαβε αποφάσεις τις οποίες πρέπει να σεβαστεί κάθε κράτος Δικαίου», σημειώνεται στο άρθρο, στο οποίο υπάρχει αναφορά στην επικήρυξη των «οκτώ» από την Τουρκία, αλλά και στην προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αγία Σοφία και στην συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

«Η Άγκυρα και η Αθήνα έρχονται πιο κοντά», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ιστοσελίδα του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, στην οποία αναδημοσιεύεται τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa).

«Η σχέση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας είναι ξανά και ξανά σε κρίση. Τώρα συναντήθηκαν ο Τούρκος πρόεδρος και ο Έλληνας πρωθυπουργός». «Ο Τσίπρας δεν θα δώσει στον Ερντογάν αυτά που θέλει», είναι ο τίτλος ανάλυσης που δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα της «Handelsblatt», στην οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «αν κάποιος ήθελε να περιγράψει τις σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών, θα μιλούσε για πληθώρα «εύφλεκτου υλικού» και αντικειμένων διαμάχης και για λίγη κινητικότητα».

Σε ό,τι αφορά τους δύο εταίρους στο ΝΑΤΟ, Ελλάδα και Τουρκία, «δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα μια επιτυχής εξέλιξη ανάλογη με αυτήν που πέτυχε ο κ. Τσίπρας την περασμένη χρονιά στις σχέσεις της χώρας του με τη Μακεδονία (sic), με τη συμφωνία για το ζήτημα της ονομασίας», συνεχίζει ο αρθρογράφος και παραθέτει την πορεία των σχέσεων των δύο χωρών από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Στο άρθρο επισημαίνεται το ζήτημα των οκτώ Τούρκων στρατιωτών που βρίσκονται στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, αλλά και των χιλιάδων Τούρκων που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα, φοβούμενοι ότι θα υποστούν διώξεις στην πατρίδα τους. «Δεν αναμένεται να προκύψει κάτι ως προς αυτό το θέμα, με δεδομένο ότι οι δύο πολιτικοί, παρά τα όποια λαϊκιστικά αντανακλαστικά, διέπονται από πολιτικό ρεαλισμό.

Ερντογάν και Τσίπρας έχουν περιορισμένα περιθώρια παραχωρήσεων», τονίζεται στο δημοσίευμα και γίνεται αναφορά στις κρίσιμες δημοτικές εκλογές του Μαρτίου, στην Τουρκία, αλλά και στο γεγονός ότι, ενόψει εκλογών εντός του έτους και στην Ελλάδα, η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι δημοφιλής στο εσωτερικό, αν και ο Έλληνας πρωθυπουργός λαμβάνει για αυτή επαίνους από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Στη δυνατότητα επίλυσης διμερών διαφορών μέσω του διαλόγου εστιάζουν κάποια από τα πρωτοσέλιδα του τουρκικού Τύπου, χωρίς να λείπουν και οι αναφορές σε θέματα που ενδιαφέρουν την Άγκυρα, όπως οι οκτώ αξιωματικοί ή τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Χαρακτηριστικός ο πρωτοσέλιδος τίτλος και βασικό θέμα της Hurriyet: Μπορούμε να τα λύσουμε με διάλογο.

Η Cumhuriyet υποστηρίζει στο δικό της τίτλο: Η Θεολογική Σχολή (σ.σ. της Χάλκης) αντάλλαγμα για τους μουφτήδες. Η δουλειά της πολιτικής είναι να κάνεις φίλους και όχι εχθρούς, υπογραμμίζει στο πρωτοσέλιδό της η Aksam. Ζήτησε (σ.σ. ο Ερντογάν) τους γκιουλενιστές από τον Τσίπρα, αναφέρει η Gunes.

Μη γίνετε καταφύγιο για τους τρομοκράτες, αναφέρεται στο πρωτοσέλιδο της Sabah. Ταυτόσημος ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Yeni Safak: Μη γίνετε λιμάνι για τους τρομοκράτες. Στους υπότιτλους του βασικού της θέματος, η ίδια εφημερίδα κάνει λόγο για έκκληση Τσίπρα για κοινό αγώνα κατά της τρομοκρατίας, πράγμα που ζήτησε και ο Ερντογάν. Αναφέρεται όμως και στην φράση του Έλληνα πρωθυπουργού, λύνουμε τα προβλήματα με επικοινωνία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα