Ο γρίφος με τις φοροελαφρύνσεις στο πρόγραμμα της ΝΔ

Στο νομό Λακωνίας περιόδευσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατά τη επισκεψη του συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο και στη συνέχεια επισκέφθηκε την Σπάρτη και την Αρεόπολη όπου είχε την ευκαιρία να ακούσει από κοντά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Επίσης, μετέβη και στο Κέντρο Υγείας της Αρεόπολης όπου συνομίλησε με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. (EUROKINISSI/ΓΡ.ΤΥΠΟΥ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)
Στο νομό Λακωνίας περιόδευσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατά τη επισκεψη του συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο και στη συνέχεια επισκέφθηκε την Σπάρτη και την Αρεόπολη όπου είχε την ευκαιρία να ακούσει από κοντά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Επίσης, μετέβη και στο Κέντρο Υγείας της Αρεόπολης όπου συνομίλησε με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. (EUROKINISSI/ΓΡ.ΤΥΠΟΥ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ) EUROKINISSI

Ο Μητσοτάκης αναγνωρίζει δυσκολίες από τα ασφυκτικά δημοσιονομικά πλαίσια των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων σε ότι αφορά την έκταση των φοροελαφρύνσεων που επιθυμεί. Τα μηνύματά του ενόψει της επικαιροποίησης του κυβερνητικού του προγράμματος

Την υπέρβαση των δυσκολιών που έχει η εφαρμογή ενός άλλου μίγματος οικονομικής πολιτικής που επαγγέλλεται η ΝΔ μελετούν στο Μοσχάτο ενόψει και της προετοιμασίας για την επικαιροποίηση του κυβερνητικού τους προγράμματος που θα παρουσιαστεί στη φετινή ΔΕΘ το Σεπτέμβρη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σαφής ως προς αυτό μιλώντας χτες σε σύσκεψη με τοπικούς φορείς στο Γύθειο.  

«Ο κ. Τσίπρας δέσμευσε τη χώρα σε εξαιρετικά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα επόμενα 5 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε κάτω από ένα ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο και δεν μπορούμε να κόψουμε τους φόρους όσο θα θέλαμε» τόνισε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέτοντας εκ νέου το ζήτημα της αξιοπιστίας και της φερεγγυότητας μιας κυβέρνησης που θα μπορέσει να διαπραγματευτεί με τους εταίρους και να πετύχει κάτι καλύτερο.

Η έμφαση άλλωστε που δίνει η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην «ιδιοκτησία του προγράμματος» και που έχει δύο βασικά συστατικά, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη μείωση των κρατικών δαπανών, διόλου τυχαία έχει ενταθεί στη ρητορική της ΝΔ μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Στη ΝΔ γνωρίζουν ότι είναι ασφυκτικά τα περιθώρια για μια διαφορετική πολιτική με φοροελαφρύνσεις στο πλαίσιο των σημερινών δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από την κυβέρνηση για λογαριασμό της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος της ΝΔ επιμένει και μιλά για περικοπές στις «σπατάλες του κράτους».

Το βέβαιο είναι ότι προς ώρας τουλάχιστον ο πρόεδρος της ΝΔ αν και δεν έχει αναιρέσει το πολιτικό του πρόγραμμα εντούτοις οι τόνοι που χρησιμοποιεί είναι προσεγμένοι ώστε να μην καλλιεργούνται στους πολίτες προσδοκίες χωρίς αντίκρισμα, που δεν θα μπορούν να υλοποιηθούν από μια επόμενη κυβέρνησή του. «Δεν πρόκειται να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Οι προτάσεις μας και το σχέδιό μας θα είναι καλά μελετημένα και καλά κοστολογημένα. Θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης σε κλαδικό και τοπικό επίπεδο», ήταν μια από τις χαρακτηριστικές αποστροφές του λόγου του κ. Μητσοτάκη.

Μάλιστα ο πρόεδρος της ΝΔ χτες στο Γύθειο εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «μια φερέγγυα, αξιόπιστη κυβέρνηση η οποία θα αγκαλιάσει τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, όχι γιατί αυτές επιβάλλονται από το μνημόνιο αλλά γιατί είναι απαραίτητες για τη χώρα» μπορεί να πετύχει μείωση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων και πρόσθεσε ότι «και λίγο δημοσιονομικό χώρο να κερδίσουμε, ακόμη και ένα 1% να κερδίσουμε στα πρωτογενή πλεονάσματα, η επιστροφή αυτού του ποσοστού στην πραγματική οικονομία μέσω της μείωσης φόρων θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη στην ανάπτυξη, τις επενδύσεις και τις θέσεις απασχόλησης…».

SHARE:

24Media Network