Ο Μητσοτάκης έκλεισε ραντεβού με τον Σίσι, ενώ η Αίγυπτος φλερτάρει ξανά με Τουρκία

Ο Μητσοτάκης έκλεισε ραντεβού με τον Σίσι, ενώ η Αίγυπτος φλερτάρει ξανά με Τουρκία
Συνάντηση Μητσοτάκη - Αλ Σίσι ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Με τον πρόεδρο της Αιγύπτου είχε τηλεφωνική επικοινωνία ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Συμφώνησαν σε συνάντηση το επόμενο διάστημα. Η Αθήνα ανησυχεί για την επαναπροσέγγιση Καϊρου- Άγκυρας

Η αναθέρμανση των σχέσεων της Αιγύπτου με την Τουρκία προβληματίζει την Αθήνα, που επιθυμεί διάλογο με την Άγκυρα, αλλά δεν θέλει να χάσει το διπλωματικό της προβάδισμα με το Κάιρο. Για αυτό και ο π ρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατέχ Αλ Σίσι και συμφώνησαν να συναντηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σίσι θα επισκεφθεί την Άγκυρα στις 27 Ιουλίου και θα έχει συνάντηση με το Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μία επίσκεψη που πραγματοποιείται σε συνέχεια της αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων Τουρκίας – Αιγύπτου μετά από δέκα χρόνια, με τον διορισμό πρεσβευτών μεταξύ των δύο χωρών. Και καθώς η συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου για τον (μερικό) καθορισμό της ΑΟΖ αποτελεί άμυνα της χώρας μας απέναντι στο παράνομο τουρκολιβυκο μνημόνιο, αλλά και μία ενδεχόμενη επέκταση της θα ανακόψει τις ορέξεις της Τουρκίας στο Καστελόριζο, το Κάιρο αποτελεί έναν πολύτιμο παίκτη στο διπλωματικό σκάκι της ανατολικής Μεσογείου.

Και ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί βεβαίως με τον Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, καθώς φιλοδοξεί να ανοίξει ξανά διαύλους διαλόγου με την Τουρκία που θα μπορούσαν να φτάσουν ακόμη και στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, αλλά ταυτόχρονα θέλει να κρατήσει ως σύμμαχο την Αίγυπτο.

Σημειωτέον όμως ότι το Κάιρο είναι ένας χρήσιμος εταίρος και στο ενεργειακό πεδίο. Το project ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου (GREGY), μάλιστα πήρε πρόσφατα βαθμολογία πάνω από τη βάση ένταξης στα Έργα Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος της Ε.Ε.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα υποστηρικτικές προς το έργο παρεμβάσεις έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα στα ευρωπαϊκά όργανα, τόσο από το ΥΠΕΝ, όσο και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η λίστα PMI αφορά έργα (Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος) που διασυνδέουν την Ευρωπαϊκή ήπειρο με τρίτες χώρες. Είναι η πρώτη φορά που αξιοποιούνται από την Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν τα νέα κριτήρια επιλογής Έργων Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος με κράτη εκτός Ε.Ε., υπό τον αναθεωρημένο Κανονισμό TEN-E Regulation.

Το συγκεκριμένο έργο έχει όμως και γεωπολιτική διάσταση, καθώς ενισχύει το ρόλο της Ελλάδας ως κόμβου μεταφοράς πράσινης ενέργειας προς την Ευρώπη, ενισχύει τους δεσμούς με τους Αιγυπτίους, ενώ θα διέρχεται από την οριοθετημένη ΑΟΖ των δύο χωρών, προσφέροντας μια ακόμη έμπρακτη ισχυροποίηση της συμφωνίας απέναντι στην Τουρκία, η οποία και την αμφισβητεί.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα