Ο Μητσοτάκης επέμεινε για οικονομία, ο Τσίπρας έθεσε “Γκουαντάναμο” στο Κουκάκι

Ο Μητσοτάκης επέμεινε για οικονομία, ο Τσίπρας έθεσε “Γκουαντάναμο” στο Κουκάκι
Τσίπρας και Μητσοτάκης στην Ολομέλεια Eurokinissi

Γιατί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απάντησε ευθέως στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για το θέμα με την εισβολή της ΕΛΑΣ σε οικία δίπλα σε κατάληψη.

Αν και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας θέλησε να υψώσει τους τόνους για το θέμα της επέμβασης της αστυνομίας σε οικία δίπλα σε κατάληψη στο Κουκάκι, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να μην αναφερθεί ευθέως σε αυτό.

Και αυτό καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός δεν ήθελε η συζήτηση να ξεφύγει από την οικονομία και τα εθνικά θεματα.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε μόνο μία έμμεση αναφορά γενικώς στα θέματα της ασφάλειας. Στην αρχή της ομιλίας του υπενθύμισε ότι είχε δεσμευτεί απέναντι στον ελληνικό λαό για τρεις κεντρικές προτεραιότητες, ότι θα μειώσει τους φόρους, ότι θα δημιουργήσει πολλές και καλά πληρωμένες δουλειές, και ότι θα αποκαταστήσει το αίσθημα της ασφάλειας, προσθέτοντας: “Και αυτό ακριβώς κάνω.”

Επομένως δεν “άδειασε” κατά κανένα τρόπο τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, καθώς εξάλλου στη ΝΔ επικροτούν και υπερθεματίζουν για την εκκένωση καταλήψεων. Όμως από την άλλη ο πρωθυπουργός με ένα τρόπο απέφυγε να μπει ο ίδιος προσωπικά στην εικόνα της αντιπαράθεσης γύρω από την εισβολή άνευ εντάλματος όπως καταγγέλλεται στο σπίτι γνωστού σκηνοθέτη δίπλα στην κατάληψη στο Κουκάκι, καθώς εξάλλου η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν είχε λόγο συνεπώς να “πάρει πάνω” του μία υπόθεση, από την οποία κανείς στην κυβέρνηση δεν μπορεί να προβλέψει εάν στο τέλος προκύψουν και λάθη.

Αλλά κυρίως ήθελε να κρατήσει το κλίμα ενότητας στα εθνικά θέματα καθώς και να προτάξει τα θετικά μέτρα. Διότι όπως έλεγε υψηλόβαθμο γαλάζιο στέλεχος στη συνέχεια, η οικονομία είναι που ενδιαφέρει πρωτίστως τους πολίτες και στην οικονομία κρίνονται οι κυβερνήσεις. Βεβαίως η δημόσια ασφάλεια παραμένει επίσης πρωταρχικός άξονας της κυβερνητικής πολιτικής, όμως η κυβέρνηση θέλει ιδιαίτερα να προβάλλει ότι γίνονται πράξη οι δεσμεύσεις για ελαφρύνσεις και με την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% το 2020 και την έναρξη μείωσης της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης.

Τσίπρας: Χυδαία απάτη το δόγμα περί ασφάλειας

Προηγουμένως ο κ. Τσίπρας είχε χαρακτηρίσει “χυδαία απάτη το δόγμα σας περί ασφάλειας, περί νόμου και τάξης” και είχε κατηγορήσει τον πρωθυπουργό πως ούτε στο νόμο πιστεύει, καθώς όπως υποστήριξε: “Αν δεν σας βολεύει, όπως στην υπόθεση του Διοικητή της ΕΥΠ, αλλά και άλλες πιο κρίσιμες υποθέσεις, τον αλλάζετε.”

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι δεν εξασφαλίζει ούτε και την τάξη και την ασφάλεια των πολιτών “με τις επελάσεις των ΜΑΤ του κυρίου Χρυσοχοΐδη, λες και βρισκόμαστε σε κατεχόμενη χώρα.” Και πρόσθεσε:

“Εκτός πια κι αν οι εικόνες αστυνομικών που κακοποιούν και ξεγυμνώνουν νέους ανθρώπους, φορούν κουκούλες σε πολίτες, λες και προορίζονται για το Γουαντάναμο, μόνο και μόνο επειδή ζητούν την εφαρμογή του νόμου και τη παρουσία εισαγγελέα για την είσοδο στην οικία τους, αν οι εικόνες αστυνομικών να ασχημονούν με χίλιους δυο τρόπους, χωρίς μάλιστα να υπολογίζουν την παρουσία μαρτύρων, είναι εικόνες ευνομούμενης χώρας.”

Ο κ.Τσίπρας δήλωσε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: “Ασφάλεια, κύριε Μητσοτάκη, δεν εξασφαλίζει η παράλογη, υπερβολική, και κάποτε φασιστικού τύπου βία, εναντίον πολιτών. Όταν καταργείτε κάθε είδους ασφάλειας στην εργασία. Όταν επιβάλλετε την ανασφάλεια στην καθημερινή επιβίωση των εργαζομένων, της μεσαίας τάξης, της νεολαίας. Όταν υπονομεύετε το όποιο αίσθημα ασφάλειας που με κόπο και θυσίες προσπαθήσαμε να αποκαταστήσουμε, στις πιο ευάλωτες ιδιαίτερα ομάδες του πληθυσμού, σε ζωτικούς τομείς, όπως η Υγεία, και η Παιδεία.”

Υποστήριξε ειδικότερα πως: “Τότε η επίδειξη αστυνομικής βίας, δεν αποσκοπεί ούτε στη δημόσια τάξη, ούτε στην κοινωνική γαλήνη. Αποσκοπεί στη στήριξη μιας βάρβαρης πολιτικής και στην καταστολή των αντιδράσεων που αυτή προκαλεί. Αποσκοπεί όχι στην ασφάλεια, αλλά στον εκφοβισμό, και στην τρομοκράτηση.”

Ενώ εξέφρασε την ελπίδα ο πρωθυπουργός να βρει σήμερα “δυο λόγια” για να καταδικάσει αυτά τα περιστατικά σε αντίθεση με υπουργούς “που τα υπερασπίστηκαν με πάθος στα τηλεοπτικά παράθυρα.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα