Ο Μητσοτάκης επιμένει σε “καρότο και μαστίγιο” για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Διαβάζεται σε 4'
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης SOOC

Σημειακές παρεμβάσεις, αλλά ο πυρήνας του νομοσχεδίου δεν αλλάζει, διαμήνυσε ο πρωθυπουργός, ενώ η κυβέρνηση μαζεύει δύο νέες “γκάφες” υπουργών για σουπερμάρκετ και συντάξεις

Ανυποχώρητη στην ουσία του νέου φορολογικού πλαισίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνει η κυβέρνηση, αν και ταυτόχρονα υπόσχεται μικρά “τυράκια”.

Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης και προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις, το υπουργείο Οικονομικών θα δεχθεί πάντως “σημειακές παρεμβάσεις”. Όμως ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, διαμήνυσε χθες ότι δεν θα κάνει πίσω στην κεντρική αυτή πολιτική επιλογή.

Παρότι είδα πολλές αντιδράσεις στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στη φιλοσοφία του.

Μπορεί να γίνουν σημειακές παρεμβάσεις και είμαστε ανοιχτοί πάντα στη διαβούλευση, να δούμε αν τυχόν υπάρχουν αστοχίες ή διορθώσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν που να είναι δίκαιες. Ο πυρήνας του νομοσχεδίου όμως δεν πρόκειται να αλλάξει”, ξεκαθάρισε ειδικότερα ο κ.Μητσοτάκης.

Με “σημαία” την πάταξη της φοροδιαφυγής, ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε χθες μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και τη σύνδεση της φορολογικής δήλωσης με μια σειρά από κοινωνικές παροχές.

Κάποιος ο οποίος φοροδιαφεύγει ζημιώνει διπλά το κράτος. Το ζημιώνει αφενός γιατί δεν πληρώνει τους φόρους τους και το ζημιώνει, επίσης, επειδή γίνεται αποδέκτης επιδομάτων που δεν δικαιούται”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

“Δηλαδή, όταν σήμερα έχουμε ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι δηλώνουν σταθερά και διαχρονικά μηδενικό εισόδημα, αυτό σημαίνει ότι κάποιοι από αυτούς είναι και δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Άρα όχι μόνο δεν πληρώνουν φόρο, αλλά παίρνουν και χρήματα”, πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για βαθιά αδικία.

Μεγάλα και μικρά ψάρια

Η κυβέρνηση ήδη βέβαια έχει κινηθεί σε λογικές κοινωνικού αυτοματισμού. Το Μαξίμου ανακάλυψε αίφνης ότι οι μισθωτοί είναι τα συνήθη φορολογικά υποζύγια. Και απέδωσε το γεγονός αυτό στη μεγάλη φοροδιαφυγή που παρατηρείται στους κλάδους των ελεύθερων επαγγελματιών. Ταυτόχρονα βέβαια διαβεβαιώνει ότι δεν τσουβαλιάζει όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες ως φοροφυγάδες.

Η αντιπολίτευση όμως, αλλά και οι φορείς των ελεύθερων επαγγελματιών, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν κάνει τίποτε για την πραγματικά μεγάλη φοροδιαφυγή των μεγάλων εταιρειών και πολυεθνικών.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πάντως χθες ότι η κυβέρνηση πιάνει “τα μεγάλα ψάρια”. Επικαλέστηκε ως προς αυτό τα αποτελέσματα των ελέγχων της ΑΑΔΕ και διαβεβαίωσε επίσης ότι τα πρόστιμα που επιβάλλονται πληρώνονται στο δημόσιο.

Τα γαλάζια ραβασάκια στο υπουργείο Οικονομικών

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε μάλιστα ότι προεκλογικά είχε υποσχεθεί την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα αντιμετωπιστεί και το ζήτημα της φοροδιαφυγής. “Είμαι απολύτως συνεπής, λοιπόν, σε αυτά τα οποία είχα πει προεκλογικά”, δήλωσε.

Το υπουργείο Οικονομικών πάντως ήδη βομβαρδίζεται από σημειώματα βουλευτών και κομματικών οργανώσεων της Νέας Δημοκρατίας, που διαμαρτύρονται δεδομένου ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες αποτελούν γαλάζιο ακροατήριο.

Οι φορείς των ελεύθερων επαγγελματιών καταγγέλουν το νέο πλαίσιο ως οριζόντιο και δεν είναι βέβαιο ότι η προσπάθεια του Μαξίμου να δείξει κοινωνικό πρόσωπο με το νέο χριστουγεννιάτικο πακέτο επιδομάτων θα “πιάσει” σε όσους θεωρούν εαυτούς μεσαία τάξη και πιστεύουν ότι υπερφορολογούνται εις βάρος άλλων.

Και άλλα κυβερνητικά βάσανα

Την ίδια στιγμή, το μεγαλύτερο πρόβλημα για τα νοικοκυριά και άρα για την κυβέρνηση παραμένει η ακρίβεια. Το Μαξίμου αναγκάστηκε χθες να μαζέψει δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, τις εντυπώσεις από τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, για κατάργηση των προσφορών 1 συν 1 στα σουπερμάρκετ.

“Και εμείς στο σπίτι μας προτιμάμε το 1 συν 1, είναι πολύ πρακτικά. Δεν θα ήθελα να ξέρω αν γινόταν κάτι τέτοιο- που δεν πρόκειται να γίνει- τι θα γίνει με τη γυναίκα μου εάν γυρίσω σπίτι”, σχολίασε μάλιστα χιουμοριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τόνισε όμως ότι οι έλεγχοι στην αγορά θα συνεχιστούν. Κυβερνητικά στελέχη άλλωστε υποστήριζαν ότι το θέμα είναι οι πλασματικές προσφορές υπό τη συγκεκριμένη “ταμπέλα”. Ανέφεραν για παράδειγμα ότι υπάρχουν γιαούρτια που πωλούνται εδώ και έτη σε συσκευασίες 2 συν 1 δώρο ή πως όταν αφρόλουτρα μπαίνουν σε συσκευασία 1 συν 1, η τιμή της μονάδας είναι υψηλότερη από αυτή του μεμονωμένου προϊόντος.

Η κυβέρνηση επίσης έχει βρεθεί στη διόλου ευχάριστη θέση να διαψεύδει καθημερινά ότι θα αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης. Τον ασκό του Αιόλου άνοιξαν δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας Πάνου Τσακλόγλου, τις οποίες επιχείρησε να μαζέψει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο πολιτικός του προϊστάμενος Άδωνις Γεωργιάδης. Παραδέχθηκαν πάντως ότι το θέμα των ορίων συνταξιοδότησης εκ των πραγμάτων θα τεθεί το 2027. Αλλά διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα