Ο Μητσοτάκης στην Αίγυπτο με το βλέμμα στην Τουρκία για ΑΟΖ- Λιβύη 

Ο Μητσοτάκης στην Αίγυπτο με το βλέμμα στην Τουρκία για ΑΟΖ- Λιβύη 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμντέλ Φατάχ αλ Σίσι σε παλαιότερη συνάντηση τους Eurokinissi

Επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα συναντηθεί με το Σίσι με στόχο την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και την ανασκόπηση των διμερών και περιφερειακών εξελίξεων 

Με το βλέμμα στην Τουρκία, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί σήμερα επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο, επισφραγίζοντας τη στρατηγική σχέση των δύο χωρών.

“Η συνεργασία, με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας και της καλής γειτονίας, προωθεί και διασφαλίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Απτό παράδειγμά των αποτελεσμάτων αυτής της συνεργασίας αποτελεί η Συμφωνία Οριοθέτησης ΑΟΖ των δύο χωρών τον περασμένο Αύγουστο, υπόδειγμα συνεργασίας γειτονικών χωρών με αντικείμενες ακτές”, αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να συζητήσει με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και για το θέμα της Λιβύης, για το οποίο υπάρχει συναντίληψη των δύο χωρών. Ελλάδα και Αίγυπτος συμφωνούν ότι πρέπει να υπάρξει πολιτική λύση στη Λιβύη, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Διαδικασίας του Βερολίνου (παρότι η Ελλάδα πάλι δεν προσεκληθη σε αυτη), καθώς και ότι προϋπόθεση για την εμπέδωση της εκεχειρίας και την πορεία της χώρας προς τη σταθεροποίηση είναι η αποχώρηση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων.

Εν των μεταξύ ο ΥΠΕΞ της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, επανέλαβε χθες τη σταθερή θέση του Καϊρου για την ανάγκη της άμεσης αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων από τη Λιβύη, υποδεχόμενος την Λίβυα ομόλογό του, Νάζλα Μανγκούς, στο Κάιρο.

Η Αίγυπτος ζητά την έξοδο μισθοφόρων και όλων των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη χωρίς καμία καθυστέρηση, δήλωσε ο κ. Σούκρι.

Ο Ερντογάν στο πλαίσιο της πρόσφατης “επιχείρησης γοητεία” κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ διαβεβαίωσε το Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν ότι επιθυμεί και εκείνος την αποχώρηση των ξένων μισθοφόρων απο τη βορειοαφρικανική χώρα, μένει όμως να φανεί η ειλικρίνεια των λόγων του.

Το θέμα της Λιβύης είναι κομβικό και καθώς το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, που είχε συνάψει η κυβέρνηση Ερντογάν με το καθεστώς Σάρρατζ αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Η συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου για την ΑΟΖ, αν και αποφεύγει το “δύσκολο” θέμα του Καστελόριζου, αποτελεί “σφήνα” στις τουρκικές επιδιώξεις, εξ ου και η Άγκυρα έχει επιχειρήσει τον τελευταίο χρόνο να προσεγγίσει το Κάιρο για το θέμα των θαλασσίων ζωνών, πλην όμως η αιγυπτιακή κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη συνεργασία με την Ελλάδα.

Εξάλλου, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, διαμορφώνεται πεδίο διμερούς συνεργασίας Ελλάδας- Αιγύπτου στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, ενώ κομβικός είναι ο ρόλος της ενεργειακής συνεργασίας και στην “πράσινη” ενέργεια.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια

Στις 12:00 (ώρα Ελλάδας) ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, στο Προεδρικό Μέγαρο Al-Ittihadiya, στο Κάιρο. Μετά το πέρας των επαφών οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις.

Στις 15:00 ο κ.Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Μούσταφα Μαντμπούλι, στο πρωθυπουργικό μέγαρο.

Στις 16:10 ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί την κατοικία του Πρέσβη της Ελλάδας στο Κάιρο, όπου θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.

Στη συνέχεια θα μεταβεί στην Αλεξάνδρεια.

Στις 18:45 ο κ.Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’, στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια θα επισκεφτεί το Εθνικό Μουσείο Αλεξανδρείας, τη Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας και το Ελληνικό Τετράγωνο Αλεξανδρείας όπου βρίσκονται, μεταξύ άλλων, η Ελληνική Κοινότητα Αλεξάνδρειας, τα Ελληνικά Σχολεία και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος.

Ο κ.Μητσοτάκης θα συναντηθεί και με εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα