Ο Μητσοτάκης θα πει “ναι” σε συνάντηση στην Πράγα, αν το ζητήσει ο Ερντογάν

Ο Μητσοτάκης θα πει “ναι” σε συνάντηση στην Πράγα, αν το ζητήσει ο Ερντογάν
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κυριάκος Μητσοτάκης Turkish Presidency via AP IMAGES

"Εάν ο Ερντογάν, που είναι αυτός που έχει δυναμιτίσει το κλίμα, επιδιώξει συνάντηση στη Σύνοδο της Πράγας, η ελληνική πλευρά θα ανταποκριθεί θετικά", δήλωσε ο Γ.Οικονόμου.

Την πρωτοβουλία στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφήνει η Αθήνα για μία ενδεχόμενη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα.

Ειδικότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, διαμήνυσε: “Εάν ο Ερντογάν, που είναι αυτός που έχει δυναμιτίσει το κλίμα με δηλώσεις του το τελευταίο διάστημα, επιδιώξει συνάντηση, η ελληνική πλευρά θα ανταποκριθεί θετικά”.

Ερωτηθείς για μία πιθανή ατζέντα σε μία συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως είναι πρόωρο να απαντηθεί και επανέλαβε ότι εάν η πρόθεση της Άγκυρας είναι να υπάρξει συνάντηση αυτό θα αξιολογηθεί θετικά, τονίζοντας: “Είναι γνωστές οι κόκκινες γραμμές, γνωστή και η απάντηση και αποδόμηση της προκλητικής και απαράδεκτης ρητορικής της Τουρκίας” .

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει όπως πάντα με υπευθυνότητα τους εταίρους και συμμάχους για την τουρκική προκλητικότητα, η οποια όπως σχολίασε “τελευταία έχει λάβει εξωφρενικά χαρακτηριστικά”. Υπογράμμισε δε ότι η χώρα παραμένει ψύχραιμη με την αυτοπεποίθηση που της δίνει το διεθνές δίκαιο, με τους συμμάχους στο πλευρό της και με την αποτρεπτική ισχύ της.

Στο ερώτημα εάν η Αθήνα ανησυχεί για ενδεχόμενη τουρκική πρόκληση νοτίως της Κρήτης μετά και τις πληροφορίες περί κυοφορούμενης συμφωνίας Τουρκίας- Λιβύης για την εκμετάλλευση λιβυκών ενεργειακών πηγών, ο κ. Οικόνομου δήλωσε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις και είναι σε εγρήγορση.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το ζήτημα παρακολουθείται στενά και θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση εφόσον υπάρξει συμφωνία και πληροφόρηση όσον αφορά το περιεχόμενο της. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας.

Διαμηνύουν δε ότι δεν θα επιτραπεί η παραβίαση της και η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στην Μεσόγειο, καθώς και ότι σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Το Υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει εν τω μεταξύ σε ενημέρωση συμμάχων και εταίρων.

Σε ό,τι αφορά τη στάση των ΗΠΑ στα ελληνοτουρκικά, η κυβέρνηση κρατά τις δημόσιες παρεμβάσεις αμερικανών αξιωματούχων για τη στάση της Τουρκίας και την αδιαπραγμάτευτη κυριαρχία και κυριαρχικά δικαίωματα της Ελλάδας και το σεβασμό στο διεθνές δικαιο, αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις στο Κογκρέσο με την κατάθεση τροπολογιών που θέτουν όρους στην Τουρκία για την απόκτηση αμερικανικού αμυντικού υλικού

“Θεωρούμε αυτονόητο ότι οι συμμαχοι μας είναι απένατι σε ο,τιδήποτε έχει αναθεωρητική διάσταση και διάσταση προκλησης προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο”, δήλωσε με νόημα ο κ. Οικονόμου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα