Ο Ράμα απέσυρε από το διαδίκτυο το ΦΕΚ για τις αυθαίρετες κρατικοποιήσεις εκτάσεων Ελλήνων στη Χειμάρρα

Ο Ράμα απέσυρε από το διαδίκτυο το ΦΕΚ για τις αυθαίρετες κρατικοποιήσεις εκτάσεων Ελλήνων στη Χειμάρρα
Φωτογραφία από τη Χειμάρρα - Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Διπλωματικές πηγές σημειώνουν πως αποσύρθηκε το ΦΕΚ από την ιστοσελίδα της αλβανικής εφημερίδας κυβερνήσεως, ωστόσο ζητούν πλήρη ανάκληση των σχετικών αποφάσεων για την περιουσία της ελληνικής μειονότητας, "οι οποίες υπονομεύουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας", όπως σημειώνουν.

Την πλήρη ανάκληση των αποφάσεων που στοχοποιούν την ελληνική μειονότητα και τις περιουσίες τους στη Χειμάρρα ζητούν διπλωματικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές αποσαφηνίζουν πως αφαιρέθηκε από την ιστοσελίδα της αλβανικής Εφημερίδας της Κυβερνήσεως το ΦΕΚ που θα επέτρεπε την αυθαίρετη δέσμευση των περιουσιών των Ελλήνων στη Χειμάρρα, ωστόσο ζητούν πλήρη ανάκληση όλων των σχετικών αποφάσεων, οι οποίες αντιτίθενται στην προοπτική ένταξης της χώρας στην ΕΕ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

“Οι θέσεις της Ελλάδας αλλά και της ΕΕ σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία έχουν εκφρασθεί επανειλημμένως και με σαφήνεια σε όλα τα επίπεδα. Ιδιαίτερα σαφής ήταν και η χθεσινή τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, η οποία δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας από την αλβανική ηγεσία όσον αφορά την προϋπόθεση να σεβαστεί απόλυτα τα δικαιώματα και δη τα περιουσιακά των Ελλήνων ομογενών”, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

“Παρατηρήσαμε ότι τελικά αφαιρέθηκε από την ιστοσελίδα της αλβανικής εφημερίδας κυβερνήσεως το ΦΕΚ που θα επέτρεπε την αυθαίρετη κρατικοποίηση γαιών που ανήκουν σε Έλληνες ομογενείς στην περιοχή της Χειμάρρας.

Μένει να φανεί αν η κίνηση αυτή ήταν το πρώτο βήμα για την πλήρη ανάκληση των απαράδεκτων αποφάσεων που στοχοποιούν την ελληνική μειονότητα και την περιουσία της, υπονομεύοντας ανεπανόρθωτα την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Μια προοπτική που έχει ως προϋπόθεση τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των μειονοτήτων που διαβιούν στην Αλβανία, και που αναμένουμε να αποτυπωθεί και στους εφαρμοστικούς νόμους για τις μειονότητες”, καταλήγουν οι διπλωματικές πηγές.

Αυστηρό μήνυμα με αποδέκτη την Αλβανία έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από το Βουκουρέστι

Χθες άλλωστε, ο πρωθυπουργός έστειλε αυστηρό μήνυμα στην κυβέρνηση Ράμα, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων των ηγετών στην έβδομη τετραμερή συνάντηση Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας στο Βουκουρέστι. 

Ο πρωθυπουργός μίλησε για μια αρνητική εξέλιξη σε σχέση με την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία.

“Σήμερα μαθαίνω ότι είχαμε μια αρνητική εξέλιξη σε σχέση με την ελληνική μειονότητα. Αν ισχύει, θα είναι πολύ αρνητική εξέλιξη”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

“Υπόθεση που δυστυχώς αυτή τη στιγμή δε μας δίνει αισιοδοξία για την κρίσιμη ευρωπαϊκή προοπτική αυτής της χώρας. Οι προϋποθέσεις να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση, αν επαληθευτούν οι πληροφορίες που έχουμε, δεν υπάρχουν. Ελπίζω να διαψευστώ”, συμπλήρωσε.

“Γιατί η βούληση όλων μας, το σύνολο των χωρών, είναι να κάνει βήματα προκειμένου να γίνει η ευρωπαϊκή προοπτική μια πραγματικότητα. Δεν είμαστε όμως δογματικοί. Βλέπουμε την κάθε χώρα χωριστά”, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

Andrea Bonetti

 

“Μετά την άμεση και σφοδρή αντίδρασή μας, αφαιρέθηκε από την αλβανική ηγεσία το ΦΕΚ για παράνομη δήμευση των περιουσιών της ελληνικής μειονότητας. Δεν εφησυχάζουμε. Χωρίς τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, δεν θα υπάρξει ευρωπαϊκή προοπτική για την Αλβανία!” έγραψε σε ανάρτηση του στο twitter ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος έκανε και εκείνος λόγο για ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη.

“Το καθήκον μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τις περιουσίες της ελληνικής μειονότητας από την αυθαιρεσία του Αλβανικού Κράτους, επιβάλλει την άρνηση της Ελλάδας να συναινέσει στη συνέχιση της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας στην Ε.Ε.”, υπογράμμισε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ.

Την Παρασκευή, από τη δική του μεριά ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι, δήλωσε σε εκπομπή της αλβανικής τηλεόρασης ότι η κυβέρνηση της χώρας έχει αποφασίσει να αξιοποιήσει τα “κρατικά ακίνητα” για επενδυτικούς σκοπούς στον τομέα του τουρισμού και ότι τα σπίτια των Ελλήνων δεν αποτελούν ιδιωτική περιουσία.

Την επιβεβαίωση της είδησης έκανε άλλωστε ο πρόεδρος της Ένωσης Χειμαρριωτών, Σταύρος Μάρκου, μιλώντας στον News 24/7 στους 88,6.

Ο κ. Μάρκου αναρωτήθηκε αν είναι σχέδιο εθνοκάθαρσης ή επένδυσης, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Έρχονται, δίνουν ένα – δύο ευρώ το τετραγωνικό αλλά στην ίδια περιοχή χτίζουν βίλες και τις πουλάνε πολύ περισσότερο”.

Συμπλήρωσε ότι όλα τα κόμματα συμφωνούν με αυτήν την κίνηση, ότι έχουν εκδοθεί 150 άδειες και κανείς δεν γνωρίζει ποιοι κρύβονται πίσω από τις επενδύσεις. Ο κ. Σταύρου είπε ότι είναι πολύ δύσκολο να προσφύγουν στα δικαστήρια και κάλεσε την Αθήνα να επιληφθεί του θέματος.

Μίλησε για “ναρκοκράτος και μαύρο χρήμα”, ενώ για τους επενδυτές είπε ότι “εδώ έχουμε τα πάντα από επενδυτές, έρχονται από Ινδία, από Τουρκία παίρνουν τζάμπα γη με ψεύτικα χαρτιά και κανείς δεν ξέρει ποιος είναι από πίσω”.

Η ανακοίνωση της “Ομόνοιας”

Η ανακοίνωση της ελληνικής μειονότητας δίνει μια εικόνα για το περί τίνος πρόκειται επακριβώς.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι με την απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ στα Τίρανα “ολοκληρώνεται το έγκλημα της υφαρπαγής των περιουσιών στη Χειμάρρα”.

Αναλυτικά αναφέρεται:

“Σήμερα (την Παρασκευή) δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως η απόφαση με αριθμό 172 και ημερομηνία 27.02.2019 για την προσωρινή απαγόρευση της εγγραφής στο υποθηκοφυλακείο της αγροτικής γης των πρώην συνεταιρισμών και γεωργικών εταιριών στις περιοχές για τις οποίες έχει ορισθεί ως προτεραιότητα η τουριστική ανάπτυξη.

Ο νόμος αναφέρεται στους χάρτες που έχουν δημοσιευθεί από Κρατική Αρχή Γεωπεριφερειακών Πληροφοριών και η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση βασίζεται στην εφαρμογή του άρθρου 34 του νόμου 93/2015. Στους συγκεκριμένους χάρτες έχουν συμπεριλάβει τις κρατικές περιουσίες που έχουν εγκριθεί με την υπουργική απόφαση 707 και 708 στις 21.11.2018. Η απόφαση 708 έχει να κάνει με τις περιουσίες από την Παλάσα μέχρι τα Εξαμίλια.

Το άρθρο 3 της απόφασης ορίζει, αμέσως μετά την δημοσίευση της ότι σταματά οποιαδήποτε διαδικασία εγγραφής της περιουσίας που είχαν πάρει ντόπιοι κάτοικοι μέλη των γεωργικών εταιριών.

Στο άρθρο 4 η απόφαση ορίζει τα κεντρικά γραφεία καταγραφής των πόλεων μεταξύ των οποίων Αυλώνα, Χειμάρρα και Άγιοι Σαράντα να εγγράψουν τις συγκεκριμένες περιουσίες που περιγράφουν οι συγκεκριμένοι χάρτες, και με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία να κάνουν την προσωρινή καταγραφή για διαχείριση στα αρμόδια υπουργεία για τον τουρισμό.

Το άρθρο 5 καταργεί την υπουργική απόφαση 138 που απαγόρευε την εγγραφή από μέρος των πολιτών σε όλη την ακτογραμμή. Η κατάργηση του 138 είναι δώρον άδωρον για όσους πολίτες έχουν περιουσία εντός των δημοσιευμένων χαρτών.

Η συγκεκριμένη απόφαση μπερδεύει σκοπίμως τα πράματα και κανείς νομικός δεν μπορεί να αποφανθεί με ακρίβεια ποιος είναι ο στόχος. Αν θεωρηθεί ως ακριβής η ερμηνεία που λέει ότι πρώτα θα δοθεί η ευκαιρία στους πολίτες να εγγράψουν του τίτλους τους (ΑΜΤΠ) από την Παλάσα έως την Νίβιτσα, θα χαθεί σημαντικό κομμάτι της περιουσίας, για τους εξής λόγους:

1. Δεν αναγνωρίζει περιουσία σε όσους δεν έχουν στα χέρια τους ΑΜΤΠ και είναι αρκετοί.

2. Όσοι έχουνε ΑΜΤΠ δεν έχουν όλα τα μέτρα.

3. Υπάρχουν αρκετοί ιδιοκτήτες που είναι σε διαδικασία διεκδίκησης της περιουσίας τους στα δικαστήρια.

Ακόμα και να πάρουν τίτλους ιδιοκτησίας όλοι αυτοί, από τη στιγμή που το κράτος όρισε τις συγκεκριμένες περιοχές για τουριστικές επενδύσεις, θα αποζημιωθούν με το πόσο του 0.6 έως 1.5 ευρώ το τετραγωνικό.

Η άλλη ερμηνεία κάνει ακόμα χειρότερα τα πράγματα, δίνει τη δυνατότητα να εγγράψει κατά προτεραιότητα το κράτος την περιουσία και μετά ότι απομείνει να εγγράψουν τις περιουσίες τους οι έχοντες ΑΜΤΠ ή οποιονδήποτε άλλο τίτλο ιδιοκτησίας.

Πρόκειται για μια απόφαση εμπαιγμό, με την οποία έχουν στόχο την παραπλάνηση της κοινής γνώμης και την υφαρπαγή της περιουσίας από σχεδόν το σύνολο τον γηγενών κάτοικων της περιοχής της Χειμάρρας.

Η απόφαση στοχεύει να κρατήσει σε ομηρία μέχρι τις εκλογές το εκλογικό σώμα, να σύρει τους πολίτες στα γραφεία του υποθηκοφυλακείου με το αζημίωτο, ενώ όσους καταφέρουν να τα εγγράψουν θα τους τα πάρουν με τον νόμο του 2015 για τουριστικές επενδύσεις.

Η κλοπή ολοκληρώνεται, τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας απογυμνώνονται από οποιονδήποτε οικονομικό πόρο και εξαναγκάζονται να απομακρυνθούν από τις πατρογονικές τους εστίες.

Όσοι συμπράττουν στην ανομία που συντελείται, είναι υπόλογοι στην Ιστορία και βάζουν ταφόπλακα στη Χειμάρρα όπως την γνωρίζουμε εδώ και αιώνες.

Καλούμε την Αλβανική κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα όλα αυτά τα νομοθετήματα, να μιλήσει ξεκάθαρα και να επιστρέψει επιτέλους με όποιον νόμο εκείνη κρίνει τις περιουσίες στους νόμιμους ιδιοκτήτες, που τις κατέχουν και τις απολαμβάνουν εδώ και αιώνες.

Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να υπερασπιστεί εμπράκτως τα νόμιμα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και να μετέλθει κάθε νόμιμο μέσο ώστε να αποφευχθεί η υφαρπαγή αυτή”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα