Ο Σαμαράς στη ΔΕΘ με στόχο την προεδρική εκλογή και την αποφυγή πρόωρων εθνικών εκλογών

Ο Σαμαράς στη ΔΕΘ με στόχο την προεδρική εκλογή και την αποφυγή πρόωρων εθνικών εκλογών
Ο πρωθυπουρός Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του στα εγκαίνια της 79ης ΔΕΘ το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στην Θεσσαλονίκη. (MOTIONTEAM) Eurokinissi

Τα πρώτα μικρά βήματα του οδικού χάρτη για τη μείωση της φορολογίας. Πως συνέδεσε την “πολιτική αυτοκτονία” των πρόωρων εκλογών με την επίσημη πιστοποίηση της βιωσιμότητας του χρέους και την υιοθέτηση ενός ελληνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Τι είπε για την Αμφίπολη και τους τζιχαντιστές

Της Βίκυς Σαμαρά

Τα πρώτα δείγματα ενός οδικού χάρτη εξόδου από τα μνημόνια και μείωσης της φορολογίας, ο οποίος όμως θα παρουσιαστεί τους επόμενους μήνες -προφανώς μετά την κατάρτιση του προϋπολογισμού – θέλησε να δώσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με την ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία κυρίως επικεντρώθηκε στον πολιτικό στόχο της διασφάλισης της προεδρικής πλειοψηφίας και αποφυγής πρόωρων εκλογών.

Με σκληρές επιθέσεις στο ΣΥΡΙΖΑ και αναφορές σε επίσημη πιστοποίηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και σε ένα ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, αντί τρίτου προγράμματος, το οποίο “δε θα μας επιβάλλεται απ έξω αλλά θα είναι δικό μας” , ο κ.Σαμαράς προδιέγραψε το πολιτικό πλαίσιο με το οποίο η δικομματική θα προσπαθήσει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως απέφυγε γενικότερα να μιλήσει με συγκεκριμένους χρόνους τόσο για την ανακοίνωση περαιτέρω κινήσεων για την ανακούφιση των φορολογούμενων όσο και για τις πολιτικές εξελίξεις.

Χαρακτήρισε “πολιτική αυτοκτονία” για τη χώρα τις πρόωρες εκλογές, κατηγορώντας το ΣΥΡΙΖΑ ότι επιδιώκει πολιτική ανωμαλία με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Συνέδεσε και αντιπαρέθεσε μάλιστα την πολιτική σταθερότητα της Ελλάδας με τις εξελίξεις στην Ουκρανία και στη Συρία με τους τζιχαντιστές.

Ο κ.Σαμαράς υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνειδητοποιεί ότι η Ελλάδα δε θα χρειαστεί νέα δανεικά και πως το δίλημμα “μνημόνιο- αντιμνημόνιο” τελειώνει, για αυτό και προσπαθεί να προκαλέσει πρόωρες εκλογές, διότι καταλαβαίνει ότι η προεδρική εκλογή είναι η τελευταία του ευκαιρία, αφού δεν κατάφερε να ρίξει την κυβέρνηση στο πεζοδρόμιο και στη Βουλή. Απέδωσε ευθύνες για τη σημερινή οικονομική κατάσταση και στην αριστερά, σε εκείνους “που δεν κυβέρνησαν, αλλά σκόρπαγαν δηλητήριο λαϊκισμού”, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι “Δεν υπάρχουν αναμάρτητοι, υπάρχουν όμως αδιόρθωτοι που κουνάνε και το δάχτυλο από πάνω”.

Ειρωνεύτηκε επίσης τις ανακοινώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη διάθεση 5 δισ ευρώ για την καταπολέμηση της ανεργίας και υποστήριξε πως θα επιβάλλουν νέους φόρους, σε μία προσπάθεια να αποδομήσει την “κυβερνησιμότητα” του ΣΥΡΙΖΑ και να συσπειρώσει γύρω από τη δικομματική πολιτικές και κοινοβουλευτικές δυνάμεις ενόψει της προεδρικής εκλογής και μπροστά στο ενδεχόμενο της κάλπης. Αυτό το στόχο είχαν και οι αναφορές στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και οι κατηγορίες πως ο ΣΥΡΙΖΑ “θέλει να κάνει τη χώρα ξέφραγο αμπέλι”.

Φοροελαφρύνσεις δύο ταχυτήτων

Ο κ.Σαμαράς ξεκίνησε την ομιλία του με την παραδοχή της υπερφορολόγησης ως αναγκαίο κακό και την προαναγγελία μείωσης της φορολογίας, σταδιακά όμως ώστε να μη δημιουργηθούν νέα ελλείμματα. Μίλησε ουσιαστικά για φοροελαφρύνσεις δύο ταχυτήτων.

Η πλέον συγκεκριμένη από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού ήταν η μείωση κατά 30% του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Από εκεί και πέρα μίλησε για περαιτέρω διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ και όσον αφορά στα κενά και τα μη ηλεκτροδοτούμενα, “αισθητή μείωση” της εισφοράς αλληλεγγύης και αύξηση των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία , χωρίς όμως να προσδιορίσει ποσοστό και αριθμό αντίστοιχα.

Η νομοθετική ρύθμιση με τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ (στον οποιο ο κ.Σαμαράς παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη, διαβεβαίωσε ωστόσο πως ο κόσμος δεν θα τα πληρώσει, χωρίς φυσικά να μπει στην καρδιά του προβλήματος που δημιουργεί για τη βάση της Νέας Δημοκρατίας ειδικότερα αυτή καθεαυτή η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας) αναμένεται να κατατεθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας, καθώς άλλωστε η καθυστέρηση οφείλεται στη δυσκολία υπολογισμού του κόστους των διορθώσεων για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα.

Ομοίως ο κ.Σαμαράς υποσχέθηκε στους ένστολους, τους οποίους “τιμάμε και αγαπάμε”, ότι η απόφαση του ΣτΕ θα εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατόν “όσο μας το επιτρέπουν οι ανάγκες του προϋπολογισμού”.

Με την κατάρτιση προϋπολογισμού ακριβώς συνδέεται η εξειδίκευση των σημερινών εξαγγελιών αλλά και η ανακοίνωση περαιτέρω σταδιακών μειώσεων στο μέλλον όσον αφορά στη φορολογία των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων, που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός. Ανήγγειλε επίσης σε τέσσερις μήνες την παρουσίαση ενός μεταρρυθμιστικού πακέτου με αποκρατικοποιήσεις, αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου και κινήσεις κατά της γραφειοκρατίας και για την προσέλκυση καταθέσεων.

Από μία ομιλία στη Θεσσαλονίκη δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι καθιερωμένες εξαγγελίες για τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ εφέτος η ανακάλυψη του μακεδονικου τάφου στην Αμφίπολη χαρακτηρίστηκε “καλός οιωνός” για τη χώρα από τον πρωθυπουργό και απόδειξη της ελληνικότητας της Μακεδονίας. Ενδιαφέρον προκάλεσε η αναγγελία λειτουργίας ΝΕΡΙΤ Βορείου Ελλάδος στη θέση της ΕΡΤ3, όμως η αναφορά σε ειδική οικονομική ζώνη στη Βόρεια Ελλάδα αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους τοπικούς φορείς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα