Ο Σόιμπλε δεν θέλει συμφωνία. Εμπόδισε λύση για την αποπληρωμή του δανείου στο ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου

Συνεδρίαση του Ecofin την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015, στις Βρυξέλλες.
(EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ)
Συνεδρίαση του Ecofin την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015, στις Βρυξέλλες. (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) EUROKINISSI

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ τορπίλισε μια ακόμη προσπάθεια εξεύρεσης συμφωνίας που θα έλυνε το ασφυκτικό πλαίσιο της αποπληρωμής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο κ. Σόιμπλε παρενέβη και σταμάτησε μια συμφωνία που είχε δεχτεί και το ίδιο το ΔΝΤ

Αξιωματούχος του ΔΝΤ, που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις, αποκάλυψε στον ΑΝΤ1 και στον απεσταλμένο του, Θανάση Τσίτσα, ότι έπεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και το ταμείο δεν έφερε αντιρρήσεις, η αποπληρωμή της δόσης να γίνει με δάνειο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και το οποίο θα μπορούσε να αποπληρωθεί το 2023. Θυμίζουμε πως η χώρα οφείλει να πληρώσει τις δόσεις πακέτο στα τέλη του μήνα και χωρίς τη συμφωνία είναι πολύ πιθανό να μην μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Με την ίδιο τρόπο, λένε οι ίδιες πληροφορίες, προτάθηκε τα ομόλογα της ΕΚΤ, που είναι να αποπληρωθούν στις 20 Ιουλίου, να εξαγοραστούν μέσα στα πλαίσια αυτής της διευκόλυνσης, λίγες ήμερες νωρίτερα από τον ESM και η πληρωμή τους να μετατεθεί και αυτή το 2023. Στην ουσία ο ESM θα έδινε τα χρήματα στην Ελλάδα για να αποπληρώσει την καθυστερούμενη δόση του ταμείου και τα ομόλογα της ΕΚΤ, με την προϋπόθεση να είχαν περάσει τα μέτρα από τη Βουλή και να είχε εφαρμοστεί έστω ένα μέρος τους.

Την ώρα που η ελληνική πλευρά επέμενε να γίνει αυτό και να γίνει τώρα η διευκόλυνση των πληρωμών ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όχι μόνο τορπίλισε την πρόταση, αλλά έθεσε και ζήτημα στην ΕΚΤ να κλείσει την στρόφιγγα του ELA. Με λίγα λόγια ο κ. Σόιμπλε όχι μόνο μπήκε εμπόδιο σε μια πιθανή λύση που θα αποσυμπίεζε το ασφυκτικό κλίμα, αλλά ήθελε επιτακτικά να κοπεί και η χρηματοδότηση στις τράπεζες, βάζοντας έτσι "ταφόπλακα" στην ελληνική οικονομία.

Ήταν μετά από αυτή την εξέλιξη που ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις έστειλε επίσημα μήνυμα στην Αθήνα ότι το ταμείο δεν πρόκειται να παρατείνει την αποπληρωμή των δόσεων εάν η Ελλάδα δεν πληρώσει στις 30 Ιουνίου, την οποία θα θέσει σε «καθυστέρηση» (arrears) και όχι σε «πτώχευση».

Πηγή: ΑΝΤ1

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΔΝΤ, Γερμανία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μεγαλώνει, αντί να μικραίνει, η απόσταση Ελλάδας - δανειστών

Ολάντ: Είμαστε Ένωση, δεν μπορούμε να αφήσουμε κάθε χώρα στην τύχη της

Γιούνκερ: Είμαι εξουθενωμένος, κουρασμένος. Αυτή η μέθοδος εργασίας δεν με αφήνει να κοιμηθώ

Πύρινη παρέμβαση Λαπαβίτσα: Μόνη λύση η έξοδος

SHARE:

24Media Network