Ο ΣΥΡΙΖΑ είδε… Σαμαρά και “μπήκε”

Ο ΣΥΡΙΖΑ είδε… Σαμαρά και “μπήκε”
Συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας την τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

"Πρεσάρει" την κυβέρνηση η αξιωματική αντιπολίτευση, στα εθνικά θέματα, μετά από την δημόσια διαφοροποίηση του Αντώνη Σαμαρά. Ακόμη και για σκιώδη πρωθυπουργό μιλούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Σκληρό πολιτικό «μαρκάρισμα» της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ για τα εθνικά θέματα, στο σύνολό τους, μετά την αναζωπύρωση των εσωτερικών διαφωνιών στην Νέα Δημοκρατία τόσο για τα ελληνοτουρκικά όσο και για τις σχέσεις Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, που πυροδότησε η συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Η αξιωματική αντιπολίτευση, επιθυμεί να αναδείξει τις υπαρκτές αποκλίσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της Ν.Δ και στα δύο μέτωπα. Τις θεωρεί μάλιστα μία από τις αιτίες για την απουσία στρατηγικής και τους διστακτικούς χειρισμούς της κυβέρνησης. Σε αύτό άλλωστε συνεπικουρεί και η δυσκολία που διακρίνεται στην Ν.Δ για την διαχείριση του θέματος

Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, συνέδεσε τον υπό εξέλιξη ελληνοτουρκικό διάλογο στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών με την Συμφωνία των Πρεσπών και την εφαρμογή της. Εκτιμώντας ότι αμφότερα τα δύο πεδία δείχνουν το έλλειμμα στρατηγικής από την πλευρά της κυβέρνησης. Στοιχείο που –όπως εκτίμησε- σε σημαντικό βαθμό οφείλεται και στην απουσία ενιαίας αντίληψης στο εσωτερικό της Ν.Δ.

Για "Πελώνειο Θράσος" μίλησε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος Eurokinissi

Όπως δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος «ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται υπό την ομηρία του κ. Σαμαρά, που αμφισβητεί το σύνολο της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας, ακόμη και την προσφυγή στη Χάγη». Τόνισε πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει σχέδιο για την εξωτερική πολιτική, όπως αποδεικνύουν οι παλινωδίες της και στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 μίλια και στη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και όπως προκύπτει από το γεγονός ότι δεν έχει καν την ελάχιστη πολιτική συμφωνία στο κόμμα της ΝΔ».

Σε αντίστοιχο πνεύμα και η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Γιαννούλη που σημείωσε πως «είναι απαράδεκτο ο Αντώνης Σαμαράς να μπλέκει τα εθνικά θέματα στη σκακιέρα των στρατηγικών του, που έχουν αναφορά στο εσωτερικό της ΝΔ. Ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο επικεφαλής των υπόγειων διεργασιών στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας». Ο πρώην αναπληρωτής ΥΠΕΞ και νυν βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης απέδωσε στον πρώην πρωθυπουργό την άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε Συμβούλιο Αρχηγών αναφέροντας πως «η κυβέρνηση δεν θέλει, δεν συγκαλεί το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών κι αυτό εξηγείται και από την παρέμβαση, που έκανε ο κύριος Σαμαράς».

Σκιώδης πρωθπουργός ο Α.Σαμαράς και μάλιστα με στόχο να παίξει ρόλο μετά τις εκλογές που θα γίνουν με απλη αναλογική σύμφωνα με τον Στ.Κούλογλου Eurokinissi

Πολύ πιο …πέρα πήγε το θέμα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου. Αναφερόμενος στον Αντώνη Σαμαρά υποστήριξε ότι «ο κ. Σαμαράς παίζει τον ρόλο ενός σκιώδους πρωθυπουργού». Πιο αναλυτικά εκτίμησε πως εντός της Ν.Δ «απειλεί ότι θα πάρει τους βουλευτές που είναι προσκείμενοι σε αυτόν και θα ρίξει την κυβέρνηση εάν αποδοκιμαστεί ή τον διαγράψουν. Το αποτέλεσμα θα είναι να οδηγηθούμε σε εκλογές με απλή αναλογική, όπου ο κ. Σαμαράς θα είναι υποψήφιος ως επικεφαλής της εθνικιστικής δεξιάς, και από εκείνη την θέση θα διαπραγματευτεί ποιος θα είναι πρωθυπουργός». Ερμήνευσε μάλιστα την συνέντευξη Σαμαρά στην «Καθημερινή» σημειώνοντας πως «η ουσία των λεγόμενων του είναι ότι εάν προχωρήσει η κυβέρνηση σε διερευνητικές επαφές θα είναι εθνική μειοδοσία. Το Μέγαρο Μαξίμου απέναντι σε αυτή την πρόκληση του κ. Σαμαρά, αντί να προχωρήσει τουλάχιστον στην πολιτική αποδοκιμασία του, κάνει τον κινέζο».

Αυτά την ίδια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητά σαφή ενημέρωση από την κυβέρνηση για τον α’ κύκλο των διερευνητικών επαφών που ξεκίνησε στην Κωνσταντινούπολη και θα συνεχιστεί στην Αθήνα. Μάλιστα για πολύ συγκεκριμένα ζητήματα όπως το «εάν τέθηκαν από την Τουρκία θέματα δήθεν “γκρίζων ζωνών”, “αποστρατιωτικοποίησης” και “περιοχών ευθύνης έρευνας και διάσωσης” και πώς απαντήθηκαν από την ελληνική αντιπροσωπεία».

Και θεσμικά

Πάντως εκτός από το πολιτικό «στρίμωγμα» της κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει και θεσμικές πρωτοβουλίες. Μια από αυτές ήταν η επιστολή που απέστειλαν δύο ο τομεάρχες του κόμματος ο Νίκος Παππάς (Ανάπτυξης) και ο Γιώργος Κατρούγκαλος (Εξωτερικών) με αποδέκτη τον, Γιώργο Βλάχο. Με αυτή την επιστολή ζητούν να ενεργοποιηθεί η Ομάδα Φιλίας Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, της οποίας ο Γιώργος Βλάχος, βουλευτής της Ν.Δ έχει οριστεί πρόεδρος.

Όπως επισημαίνουν στην επιστολή τους από τις 19 Μαρτίου του 2020 έχει συσταθεί «η Κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας της Βουλής των Ελλήνων με το Κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας, με σκοπό την ενίσχυση της κοινοβουλευτικής συνεργασίας και διπλωματίας σε διεθνές διμερές επίπεδο, την ενίσχυση των θέσεων της χώρας μας και την προώθηση και ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων. Πλην όμως, η εν λόγω Ομάδα Φιλίας δεν έχει λειτουργήσει μέχρι και σήμερα». Τονίζουν μάλιστα πως «παραδέχεται πλέον και η Κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία δηλώνει ότι εγγυάται και τιμά τη Συμφωνία των Πρεσπών, υποστηρίζει ότιαυτή πρέπει να τηρείται στο ακέραιο, αναγνωρίζονταςη ίδια η Κυβέρνηση τα τεράστια και πολλαπλά οφέλη που απορρέουν για τη χώρα μας από την εφαρμογή της εν λόγω ιστορικής Συμφωνίας».

Η κίνηση αυτή προφανώς στοχεύει στην πολιτική έκθεση της Νέας Δημοκρατίας, αφού εκτιμάται ότι η πλευρά του Αντώνη Σαμαρά έχει θέσει άτυπο βέτο για την μη λειτουργία πολλών συμφωνηθέντων που περιέχονται στην Συμφωνία των Πρεσπών. Άλλωστε θυμίζουμε ότι εκκρεμεί από τον Σεπτέμβριο του 2019 η ψήφιση στην Βουλή των 3 συμβάσεων που αφορούν την αμυντική συνεργασία Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, την στήριξη του γειτονικού κράτους για είσοδο στην Ε.Ε και την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα