Τσίπρας: Μπορεί να φορέσω και γραβάτα

Τσίπρας: Μπορεί να φορέσω και γραβάτα

"Τα νέα για το χρέος είναι τόσο καλά, too good to be true, που μπορεί να αναγκαστώ να φορέσω και γραβάτα", υποστήριξε ο πρωθυπουργός. "Οι αγορές δεν κλείνουν το καλοκαίρι" είπε και αποκάλυψε ότι η Μέρκελ τον διαβεβαίωσε πως ο Σόιμπλε δεν χειρίζεται μόνος του το χρέος και ότι η ίδια δεν θέλει να πάει σε εκλογές με ανοιχτό το ελληνικό θέμα

Την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει άμεση λύση στο θέμα του χρέους η οποία θα επιτρέψει τις πρώτες δοκιμαστικές εξόδους της Ελλάδας στις αγορές μέσα στο καλοκαίρι και θα τον αναγκάσει να φορέσει ακόμη «και γραβάτα» εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Τα νέα για το χρέος από το εξωτερικό είναι τόσο καλά, είναι too good, to be true που μπορεί να αναγκαστώ να φορέσω και γραβάτα» ανέφερε ο πρωθυπουργός σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες στο περιθώριο της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου που με την αυριανή ψήφισή του δίνει το πράσινο φως για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε μάλιστα ότι σε χθεσινή συνομιλία που είχε με τη γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, εκείνη τον διαβεβαίωσε ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν χειρίζεται μόνος του του χρέος αλλά μαζί με την ίδια.

«Είμαστε on board στη διαπραγμάτευση» καθησύχασε τον πρωθυπουργό η κυρία Μέρκελ. Μάλιστα με βάση την ίδια τηλεφωνική συνομιλία ο πρωθυπουργός διαπίστωσε ότι η γερμανίδα καγκελάριος δεν επιθυμεί να παρατείνει το θέμα του χρέους. «Η Μέρκελ δεν θέλει να πάει σε εκλογές τον Σεπτέμβριο με ανοιχτό το ελληνικό θέμα» ανέφερε και υπογράμμισε ότι με το κλείσιμο της συμφωνίας για τη 2η αξιολόγηση η Ελλάδα «βγαίνει από το κάδρο». Επίσης ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι διεμήνυσε ο ίδιος στην Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίνα Λαγκάρντ, πως αν δεν υπάρξει λύση για το χρέος η Ελλάδα δεν πρόκειται να εφαρμόσει τα μέτρα.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε μάλιστα ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές ακόμη και αν υπάρξει μικρή καθυστέρηση στη συμφωνία για το θέμα του χρέους, δηλαδή αναβολή από τις 22 Μαΐού στις 15 Ιουνίου. «Οι αγορές δεν κλείνουν το καλοκαίρι» είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι η Ελλάδα μπορεί να δοκιμάσει έξοδο στις αγορές ακόμη και πριν από την είσοδο της στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης. Σημείωσε, μάλιστα, ότι το 10ετές ομόλογο δανεισμού έχει σήμερα το χαμηλότερο επιτόκιο δανεισμού από το 2010 κάτι που σημαίνει ότι με το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης θα υπάρξουν οι δυνατότητες για έξοδο. Μάλιστα εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από τα Μνημόνια και νωρίτερα από το καλοκαίρι του 2018.

Είπε επίσης ότι "άν έχουμε λευκό καπνό για το χρέος θα έχουμε τσουνάμι επενδύσεων".

"Καλωσορίζω το ενδιαφέρον της ΝΔ στα αντίμετρα"

Ως προς το εσωτερικό πολιτικό πεδίο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η ΝΔ κατέθεσε σήμερα τροπολογία προτείνοντας και εκείνη θετικά αντίμετρα. «Μου έκανε εντύπωση η τροπολογία της ΝΔ. Καλωσορίζω, όμως, το ενδιαφέρον της ΝΔ στα αντίμετρα. Είναι μια ενδιαφέρουσα στροφή» σχολίασε. Ερωτηθείς, αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ανατρέψει το προεκλογικό προβάδισμα της ΝΔ ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος λέγοντας ότι «δύο χρόνια είναι μεγάλος πολιτικός χρόνος».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τσίπρας, Χρέος, Μέρκελ, Σόιμπλε
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Φουντώνει η μάχη για μέτρα-αντίμετρα στη Βουλή. Στην αίθουσα και ο Τσίπρας

SHARE: