Ο Τσίπρας παίρνει την πάσα του Ιερώνυμου για αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ--ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ--ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/ EUROKINISSI

Μετά την πρόταση Ιερώνυμου για αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας προς όφελος της χώρας και για αποπληρωμή του χρέους, ο Αλέξης Τσίπρας προτείνει την ενεργοποίηση της Επιτροπής για τη μελέτη και επίλυση θεμάτων που απασχολούν την Εκκλησία της Ελλάδος. Αναλυτικά η επιστολή του πρωθυπουργού

Με επιστολή του προς τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον ευχαριστεί "από καρδιάς" σχετικά με την αναφορά που έκανε για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας προς όφελος του ελληνικού Δημοσίου και προτείνει να ενεργοποιηθεί άμεσα η Επιτροπή για τη μελέτη και επίλυση θεμάτων που απασχολούν την Εκκλησία της Ελλάδος που θα εξετάσει ενδελεχώς το θέμα.

Ο Αρχιεπίσκοπος σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, στις 11 Απριλίου, είχε αναφέρει ότι προτίθεται να προχωρήσει μαζί με το κράτος στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας υπό την προϋπόθεση ότι τα έσοδα που θα προκύψουν θα διατεθούν για την αποπληρωμή του χρέους.

Η πρόταση του αυτή βρήκε θερμή ανταπόκριση από πλευράς κυβέρνησης και εκτιμήθηκε σαν κίνηση εθνικού συμφέροντος από την πρώτη στιγμή.

Ο Μακαριότατος είχε διευκρινίσει ότι δεν αναφέρεται σε πώληση της εκκλησιαστικής περιουσίας, αλλά σε αξιοποίησή της, προκειμένου να παραμείνει σε ελληνικά χέρια.  

Το θέμα, όπως επεσήμανε ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος, θα συζητηθεί εν ευθέτω χρόνω με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Αναλυτικά, η σημερινή επιστολή Τσίπρα που ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση της πρότασης:

"Αθήνα, 15.04.2015

Μακαριότατε,

Χριστός Ανέστη. Σας μεταφέρω τις θερμότερες ευχές μου για την μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας της οποίας το χαρμόσυνο μήνυμα Αγάπης αφορά όχι μόνο τους πιστούς αλλά το σύνολο της ανθρωπότητας.

Παρακολούθησα με μεγάλο ενδιαφέρον την συνέντευξη Σας σε τηλεοπτικό σταθμό το Μεγάλο Σάββατο και θα ήθελα να Σας ευχαριστήσω από καρδιάς για την πολύ σημαντική αναφορά Σας σχετικά με την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου. 

Σε μια συγκυρία που ασκείται για πολιτικούς λόγους πολύ μεγάλη πιστωτική πίεση στα δημόσια οικονομικά, πρωτοβουλίες σαν τη δική Σας μπορούν να δώσουν πραγματικές ανάσες προς όφελος όχι μόνο των κρατικών ταμείων, αλλά του κοινωνικού συνόλου γενικά καθώς, όπως Εσείς πολύ καλά γνωρίζετε, η Πολιτεία έχει ανάγκη κάθε δυνατής υποστήριξης προκειμένου να αντιμετωπίσουμε από κοινού την ανθρωπιστική κρίση που μαστίζει την χώρα μας και τους ανθρώπους της τα τελευταία χρόνια.

Πέρα όμως από το άμεσο υλικό αποτέλεσμα, η πρωτοβουλία Σας, έχει ταυτόχρονα θετικότατο αντίκτυπο στο φρόνημα όλων μας.

Στέλνει μήνυμα γενικής συσπείρωσης σε αυτή τη δύσκολη στιγμή των προκλήσεων τις οποίες καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι.

Δείχνει επίσης ότι το μεγάλο όπλο μας απέναντι στην κρίση είναι η αλληλεγγύη, η έγνοια και η φροντίδα για τον άλλο, τον πλησίον.

Φανερώνει, τέλος, ότι η Εκκλησία εισακούει τα κελεύσματα των καιρών και ανταποκρίνεται στα μεγάλα αιτήματα της κοινωνίας.

Με την ευκαιρία που μου δίνεται από την παραπάνω αναφορά Σας θα ήθελα να Σας προτείνω την άμεση ενεργοποίηση της "Επιτροπής για τη μελέτη και επίλυση θεμάτων που απασχολούν την Εκκλησία της Ελλάδος", προκειμένου να εκκινήσει άμεσα ο διάλογος για την επεξεργασία σχεδίου υλοποίησης της πρότασης Σας.

Με Σεβασμό και Τιμή

Ο Πρωθυπουργός

Αλέξης Τσίπρας".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αλέξης Τσίπρας
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ιερώνυμος: Να αξιοποιηθεί από το κράτος η εκκλησιαστική περιουσία

SHARE:

24Media Network