Ο Τσίπρας προσπερνά, ο Τσακαλώτος διευκρινίζει

Ο Τσίπρας προσπερνά, ο Τσακαλώτος διευκρινίζει
Sooc

Εσωκομματικές αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του επικεφαλής των "53" περί της ικανότητας Μητσοτάκη να επιλέγει συμβούλους και "ανασφάλειας" του Αλέξη Τσίπρα. Στην αντιπολιτευτική τακτική του κόμματος εστιάζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσαν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ οι πρόσφατες δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου, που μιλώντας στην «Καθημερινή» μεταξύ άλλων δήλωσε ότι το βασικό προσόν του Κ.Μητσοτάκη είναι η ικανότητα να επιλέγει συμβούλους σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ χαρακτήρισε «αδικαιολόγητα ανασφαλή» τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα η ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε φαίνεται οδήγησε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να προχωρήσει σε μακροσκελή ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ώστε να δώσει διευκρινίσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι για τις δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου δεν υπήρξε κάποια άμεση ή έμμεση αντίδραση από τον Αλέξη Τσίπρα. Αντιθέτως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τις σημερινές παρεμβάσεις του για τα ζητήματα των απευθείας αναθέσεων έδειξε σαφή τάση να εστιάσει στην αντιπολιτευτική τακτική του κόμματος, «προσπερνώντας» τέτοιου είδους ζητήματα.

Οι δηλώσεις και οι διευκρινίσεις

Στην ανάρτησή του στο Facebook ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έδωσε διευκρινίσεις για την φράση του στην «Καθημερινή» σύμφωνα με την οποία ο Αλέξης Τσίπρας «έχει μια ανασφάλεια που δεν δικαιολογείται. Και σε ένα πράγμα που είναι χειρότεpoς από τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι στην επιλογή συμβούλων».

Ο πρώην υπουργός εξήγησε ότι «είπα ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρέπει να είναι ανασφαλής, γιατί δεν έχει κανένα λόγο να είναι: ηγείται αυτού του αγώνα στον οποίο όλοι συστοιχούμαστε. Έχουμε καταφέρει τόσα πολλά (με ισχυρό αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και τα ΜΜΕ εναντίον μας), και αυτό πρέπει να το θεωρούμε ισχυρή βάση επανάκαμψης και νίκης». Επίσης για το θέμα των συμβούλων σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να είμαστε ισχυρότεροι αν δεν κατανοούμε τα όπλα του αντιπάλου. Και είναι γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης διαλέγει συμβούλους ικανούς στο να φιλοτεχνούν επικοινωνιακά το προφίλ του (δύσκολη δουλειά ομολογουμένως) και να κάνουν τη βρώμικη δουλειά της υλοποίησης της πολιτικής της ΝΔ.».

Γιατί προβλημάτισαν οι δηλώσεις Τσακαλώτου

Οι δηλώσεις πάντως του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ – σύμφωνα με πολλά στελέχη του κόμματος – χαρακτηρίστηκαν από το στοιχείο της έκπληξης. Γιατί παρά το γεγονός ότι ο φερόμενος ως επικεφαλής των «53» έχει εκφράσει τις απόψεις του για το επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο του κειμένου συμβολής που έχει καταθέσει η λεγόμενη «Ομπρέλλα» (αποτελείται από τους «53» και ιστορικά στελέχη του κόμματος), μέχρι στιγμής δεν είχε δείξει δείγματα που να οξύνουν την εσωκομματική ένταση. Αντιθέτως, στις συνεδριάσεις των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα, όπως π.χ στο σχετικά πρόσφατο Πολιτικό Συμβούλιο όπου συζητήθηκε το θέμα των ΜΜΕ του κόμματος ή σε άλλες επιμέρους συσκέψεις ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φαίνονταν να κινείται σε κλίμα σύμπνοιας και συνεννόησης τόσο με τον πρόεδρο του κόμματος όσο και με τις υπόλοιπες τάσεις.

Ένα δεύτερο στοιχείο που δημιούργησε προβληματισμό είναι η φύση των δηλώσεων του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Κυρίως επειδή δεν αφορούν τα επίδικα ζητήματα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ (πολιτικό πρόγραμμα, συμμαχίες, εκλογή αρχηγού και οργάνων) αλλά προσωπικά τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα. Επίσης η αναφορά στους συμβούλους του Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται επίσης να ξένισε ειδικά από την στιγμή που αρκετοί εξ αυτών, όπως ο Γιώργος Γεραπετρίτης ή ο Άκης Σκέρτσος βρίσκονται στο στόχαστρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ένας επιπλέον λόγος που τα όσα είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών δημιούργησαν δυσαρέσκεια σε στελέχη του κόμματος, είναι το ότι – αντικειμενικά- γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από την πλευρά της Ν.Δ, είτε άμεσα είτε μέσω φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ. Για το θέμα αυτό τοποθετήθηκε δημόσια ο τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος Γιώργος Κατρούγκαλος επισημαίνοντας πως «σε ότι αφορά τις δηλώσεις μας θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί έτσι ώστε αυτά που λέμε να μην αξιοποιούνται προπαγανδιστικά έτσι ώστε να φαίνεται ότι υπάρχει τάση εσωστρέφειας που θα ήθελαν οι αντίπαλοί μας να υπάρχει» «η στρατηγική της Ν.Δ είναι η στοχοποίηση του Αλέξη Τσίπρα, γιατί αυτός αποτελεί το βασικό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ».

Τέλος σε σημαντική μερίδα στελεχών και μελών του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως «χτύπησε άσχημα» μια αναφορά του Ευκλείδη Τσακαλώτου σχετικά με το ότι διαθέτει μία «αστική αυτοπεποίθηση» εξαιτίας των ακαδημαϊκών σπουδών του στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Για το ζήτημα αυτό ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντα μέσω των κοινωνικών δικτύων ότι «μίλησα για τα προνόμια που είχα στην εκπαίδευση όπως πρέπει να μιλάμε για το αντρικό προνόμιο στην πατριαρχία, το λευκό προνόμιο στον σύγχρονο καπιταλισμό (και πριν), τα προνόμια που έχει ένας straight λευκός αστός άντρας. Πρέπει να τα συζητάμε ή να κάνουμε ότι δεν υπάρχουν;»

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα