Ο βραχνάς των πρωτογενών πλεονασμάτων και η επικαιροποίηση του προγράμματος της ΝΔ

Ο βραχνάς των πρωτογενών πλεονασμάτων και η επικαιροποίηση του προγράμματος της ΝΔ
ΜΟΣΧΑΤΟ-ΤΑ ΝΕΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ.(EUROKINISSI-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) Eurokinissi

Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης απορρίπτει την επαναδιαπραγμάτευση για τους δημοσιονομικούς στόχους και θέτει ως προτεραιότητά του την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων

Βήμα βήμα προετοιμάζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του για την επικαιροποίηση του προγράμματος της ΝΔ που θα παρουσιαστεί στη φετινή ΔΕΘ. Ορισμένες βασικές δημοσιονομικές παραδοχές πάνω στις οποίες στηριζόταν η «συμφωνία αλήθειας», την οποία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε παρουσιάσει πέρσι το Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη, έχουν τροποποιηθεί με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και προς σ’ αυτή την κατεύθυνση στο Μοσχάτο αναζητούν καινούργιες και πειστικές απαντήσεις για να τεκμηριώσουν το πολιτικό και οικονομικό τους σχέδιο.

Το «τέταρτο μνημόνιο» και η δέσμευση σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για την επόμενη πενταετία είναι η βασικότερη παράμετρος που υποχρεώνει τον πρόεδρο της ΝΔ να αναδείξει το δικό του σχέδιο με περισσότερο ρεαλιστικούς όρους σ’ αυτές τις συνθήκες. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης χωρίς να παραιτείται από το κεντρική του πολιτική στόχευση για αλλαγή του μίγματος της οικονομικής πολιτικής (μείωση δαπανών-μείωση φόρων) αλλάζει κατά κάποιο τρόπο τη σειρά των προτεραιοτήτων του και θέτει σε πρώτο πλάνο την υλοποίηση εμπροσθοβαρών μεταρρυθμίσεων και εν συνεχεία τη διαπραγμάτευση για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Μάλιστα χτες μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η ΝΔ ως επόμενη κυβέρνηση θα υιοθετήσει πλήρως το μεταρρυθμιστικό σκέλος του προγράμματος. Όλο το πλαίσιο των διαρθρωτικών αλλαγών» σημειώνοντας με έμφαση ότι «υιοθετώντας ένα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων η χώρα θα κερδίσει αξιοπιστία – όχι αμέσως – αφού δώσει δείγματα γραφής. Πιστεύω, ότι υπάρχει το περιθώριο για μία ειλικρινή συζήτηση με τους Ευρωπαίους συμμάχους μας και πιστωτές μας για τη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος, αφού όμως η επόμενη κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι εννοεί αυτά τα οποία λέει».

Ο κ. Μητσοτάκης δε, απέρριψε και τον όρο επαναδιαπραγμάτευση , επειδή είναι μια «πολυφορεμένη λέξη» χωρίς αποτελέσματα στο παρελθόν θέτοντας έτσι ως προτεραιότητα την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και κατόπιν τη συζήτηση για την αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων. Επιπλέον ο πρόεδρος της ΝΔ δεν κρύβει ότι η δέσμευση που έχει αναλάβει η χώρα μέσω της σημερινής κυβέρνησης του κ. Τσίπρα για τα πρωτογενή πλεονάσματα «δεν δίνει αρκετά περιθώρια για να μπορέσουμε να μειώσουμε φόρους».

Αυτός είναι και ο λόγος που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει περισσότερο επιθετική ρητορική και ατζέντα στο ζήτημα της μείωσης των κρατικών δαπανών και δεν διστάζει το τελευταίο διάστημα με μεγαλύτερη ένταση να ανοίγει ζητήματα (ιδιωτικοποιήσεις, όχι στη μονιμοποίηση συμβασιούχων, παράταση για μια πενταετία του κανόνα 1 πρόσληψη 5 αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων, περαιτέρω εξορθολογισμός και μείωση δαπανών για υγεία κλπ) τα οποία χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να κατηγορήσει τον κ. Μητσοτάκη για νεοφιλελεύθερη ατζέντα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα