Οι 7 πυλώνες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάζεται σε 8'
Οι 7 πυλώνες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ
Τα 7 βήματα για δικαιοσύνη και ευημερία, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζει σήμερα στο Χαλάνδρι ο Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Παρουσιάζεται σήμερα στις 19.30 από τον Αλέξη Τσίπρα. Οι προτάσεις για «μια Δίκαιη Κοινωνία και Ευημερία για όλους».

Την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει σήμερα στις 19.30 στο Θέατρο Ρεματίας στο Χαλάνδρι ο Αλέξης Τσίπρας. Με στόχο οι θέσεις αυτές να αποτελέσουν την βάση της προεκλογικής συζήτησης για την κάλπη της 25ης Ιουνίου.

Η προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ τιτλοφορείται «Ελλάδα 2027: Επτά βήματα για Δίκαιη Κοινωνία και Ευημερία για Όλους». Ενώ αναλυτικά τις προτάσεις θα παρουσιάσουν η Έφη Αχτσιόγλου, ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Αλέξης Χαρίτσης.

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβουν ότι επιδιώκουν την πολιτική αντιπαράθεση για τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος με την Νέα Δημοκρατία. Εκτιμώντας ότι σε αυτό ακριβώς το πεδίο γίνονται εμφανείς οι προτεραιότητες του κάθε πολιτικού φορέα και αποτελούν το πιο ουσιαστικό κριτήριο για την ψήφο. Όπως άλλωστε δήλωσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας για τις εκλογές «όποιος βγει πρώτος θα μας κυβερνήσει για άλλα 4 χρόνια. Και ποια είναι τα δύο εναλλακτικά σχέδια; Το ένα είναι αυτό που εφαρμόζει ο κ. Μητσοτάκης. Που λέει αισχροκέρδεια, ιδιωτικά συμφέροντα, ιδιωτικοποιήσεις ακόμη και για το νερό, διάλυση του ΕΣΥ, που λέει ακρίβεια και δεν γίνεται αλλιώς. Το άλλο εναλλακτικό σχέδιο είναι του ΣΥΡΙΖΑ». Μάλιστα σε δήλωσή του έχει επισημάνει ότι «το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που συνδέει άρρηκτα την ανάπτυξη με την προστασία, την ασφάλεια και την ευημερία για όλους, είναι η μόνη απάντηση δημοκρατίας, δικαιοσύνης και κοινωνικής συνοχής.».

Αναλυτικά οι 7 πυλώνες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και τα μέτρα που περιέχουν είναι οι εξής:

1. Ανασυγκρότηση του παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου για μια δίκαιη, βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη

Ευρεία πρόσβαση ΜμΕ και νοικοκυριών στις ΑΠΕ

Ανάκτησης του δημόσιο έλεγχου στη ΔΕΗ

Δέσμευση για το ότι οι φορείς διαχείρισης του νερού θα βρίσκονται υπό δημόσιο έλεγχο.

Διευρυμένο πρόγραμμα «Εξοικονομώ για Κατοικίες» και ενισχυμένο πρόγραμμα Ενεργειακής Αναβάθμισης για πολύ μικρές και μικρές Επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

Ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης με μέριμνα στη χρηματοδότηση Αγροτών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ενεργειακών κοινοτήτων.

Δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα ώστε να κατευθύνει τα χρηματοδοτικά εργαλεία στην πραγματική οικονομία και να ασκεί πολιτική προσανατολισμένη στο δημόσιο συμφέρον

Ενίσχυση μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας στις μικροπιστώσεις για αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

2. Ενίσχυση του εισοδήματος

Κατώτατος μισθός στα 880 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα.

Ξεπάγωμα στις τριετίες.

Αύξηση κατά 10% στους μισθούς στο δημόσιο τομέα.

Μηχανισμός Ετήσιας Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Επαναφορά για την τ13η σύνταξη του 2019- πλήρη για συντάξεις έως 500 ευρώ και ποσοστιαία για τα ανώτερα κλιμάκια.

Καταβολή στους συνταξιούχους όλα τα αναδρομικά που δικαιούνται σε τρεις ετήσιες δόσεις.

Ετήσιες αυξήσεις στις συντάξεις, όπως προβλέπει ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ του 2017, σε όλους τους συνταξιούχους, ανεξαρτήτως της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς.

Αύξηση στο αφορολόγητο όριο στις 10.000 ευρώ.

Αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, εμπόρους, εργαζόμενους με μπλοκάκια και μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος.

Ρύθμιση χρεών των επαγγελματιών που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσηςσε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία με διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής και με 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου.

Πιο ειδικά για την ακρίβεια:

Ανώτατα όρια τιμής στη λιανική για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο και ανώτατο συντελεστή κέρδους 5% στην ενέργεια.

Υποχρεωτικό ποσοστό σταθερών συμβολαίων στη χονδρεμπορική ηλεκτρικής ενέργειας.

Φορολόγηση άμεσα στα υπερκέρδη που έχουν συσσωρευθεί στα ταμεία των ενεργειακών εταιρειών και των διυλιστηρίων. Εξοικονομούμε 5,5 δις ευρώ για κοινωνική ευημερία.

Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στον κατώτατο συντελεστή της Ε.Ε..

Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%. Προβλέπουμε μηδενικό ΦΠΑ για τα είδη πρώτης ανάγκης (γάλα, ψωμί, παιδικές τροφές).

Κατάργηση της καταβολή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.

Μείωση στο κόστος της μηνιαίας κάρτας απεριορίστων διαδρομών στις δημόσιες συγκοινωνίες από τα 27 στα 10 ευρώ.

3. Στο επίκεντρο οι εργαζόμενοι και το δικαίωμα στην εργασία

Κατάρτηση των αντεργρατικών ρυθμίσενω της Ν.Δ

Επανέρχεται η διαπραγμάτευση για τον κατώτατο μισθό στους Εθνικούς Κοινωνικούς Εταίρους από το 2024, θέτοντας ως βάση διαπραγμάτευσης την Ετήσια Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή.

Αποκαθίστανται οι βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ανασυστήνεται και ενισχύεται η Επιθεώρηση Εργασίας.

Επαναφορά για τον βάσιμο λόγο απόλυσης

Καταργείται η υπερεργασία, μειώνονται νόμιμα χρονικά όρια εργασίας

Αποκαθίσταται το συνταγματικό δικαίωμα της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία

Καταργείται η εικονική εργολαβία, με θέσπιση σαφών όρων και προϋποθέσεων, ενώ εντάσσονται όσοι εργάζονται, με όποια σχέση και μορφή εργασίας, σε έναν κλάδο στις ΣΣΕ

Αναγνώριση των εργαζομένων σε πλατφόρμες ως μισθωτούς

Ρυθμίζεται η τηλεργασία ως μισθωτή εργασία από απόσταση

Κατοχυρώνεται και ενισχύεται η συλλογική αυτονομία, η συνδικαλιστική λειτουργία και το δικαίωμα στην απεργία

4. Δημιουργία ισχυρού ΕΣΥ

Αποκατάσταση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ, με ακύρωση των νόμων της Ν.Δ. για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και την ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας

Μισθολογική αναβάθμιση στους γιατρούς και τους υπόλοιπους εργαζόμενους του ΕΣΥ, με εισαγωγικό μισθό 2.000 ευρώ στους γιατρούς και ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά των νοσηλευτών,

Νέα δέσμη κινήτρων (εργασιακών, οικονομικών, κοινωνικών εκπαιδευτικών, επιστημονικής εξέλιξης) για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού στο ΕΣΥ, με ειδική μέριμνα για τις δυσπρόσιτες/νησιωτικές περιοχές, αλλά και για τις ειδικότητες σε έλλειψη και τα άγονα τμήματα και κλινικές σε όλη τη χώρα

Μονιμοποίηση όσων βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της πανδημίας, επικουρικούς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.

15.000 στοχευμένες προσλήψεις σε βάθος 4ετίας, με παράλληλη θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματης κάλυψης κενών συνταξιοδότησης.

Ενίσχυση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγεία με στόχο τη λειτουργία 380 ΤΟ.Μ.Υ. σε όλη τη χώρα, σε βάθος τετραετίας.

Ενίσχυση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού με την αξιοποίηση ιδιωτών γιατρών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ.

Για όλα τα παραπάνω αύξηση στις δημόσιες δαπάνες για την υγεία με στόχο την σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε βάθος τετραετίας.

5.Ενίσχυσης της δημόσιας παιδείας

Διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών στο 80% των θέσεων που σήμερα καλύπτονται από αναπληρωτές.

Διπλασιασμός σε βάθος τετραετίας στη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων.

Δωρεάν φοίτηση σε μεταπτυχιακά προγράμματα, ειδική χρηματοδότηση των πανεπιστημιακών ερευνητικών κέντρων.

Επαναφορά του σηστήματος εισαγωγής των “πράσινων” και “κόκκινων” σχολών, που παρέχει τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στο Πανεπιστήμιο μόνο με την απόκτηση του απολυτηρίου.

Επανέρχεται η λειτουργία των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών, όπου θα εισάγονται χωρίς εξετάσεις οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ και θα παρέχουν επαγγελματικό πιστοποιητικό ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για τα Πανεπιστήμια.

Κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Για όλα τα παραπάνω, αύξηση στις δημόσιες δαπάνες για την παιδεία με στόχο τη σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε βάθος τετραετίας

6, Συνθήκες ασφάλειας για όλους με ισχυρή κοινωνική προστασία

Μητέρες: Σε 900.000 γυναίκες αποδίδεται επίδομα μητέρας (πρώην επίδομα παιδιού) το οποίο θα λαμβάνουν από τη γέννηση του παιδιού τους μέχρι τα 24 του χρόνια, ανεξαρτήτως σπουδών, και από τη συντάξιμη ηλικία τους εφ’ όρου ζωής. Αύξηση στο επίδομα μητέρας για το 2ο παιδί και διευρύνουμε τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησης. Εξίσωση της άδειας μητρότητας στις εργαζόμενες ιδιωτικού και δημοσίου τομέα. Επέκταση του επιδόματος μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες, από τους 4 στους 9 μήνες. Άδεια μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες.

Παιδί: Δωρεάν ένταξη όλων των παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς με διευρυμένο ωράριο. Δωρεάν 680.000 σχολικά γεύματακαθημερινά, σε όλα τα παιδιά του δημόσιου νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου. Δωρεάν άθληση σε 500.000 παιδιά δημοτικού σχολείου, σεερασιτεχνικούς αθλητικούς συλλόγους. Ενίσχυση στις υπηρεσίες Παιδικής Προστασίας που μεριμνούν για περιστατικά κακοποίησης και παραμέλησης παιδιού.

Ανάπηροι-Ηλικιωμένοι: Αύξηση στα επιδόματα αναπηρίας κατά 20%. Εξασφάλιση προσωπικού φροντιστή ή βοηθού ανάλογα με τις ανάγκες του ανάπηρου ατόμου και εργαλεία αξιοπρέπειας (τεχνητά μέλη, αμαξίδιακ.λπ) σε όλους τους δικαιούχουςχωρίς επιβαρύνσεις. Μεταρρύθμιση στο σύστημα διάγνωσης και πιστοποίησης, με ενίσχυση των ΚΕΠΑ και στελέχωση τους και με κοινωνικές ειδικότητες. Προσβασιμότητα σε όλα τα κτίρια δημόσιας χρήσηςεντόςτριετίας. Πιλοτικό πρόγραμμα 20 πλήρως προσβάσιμων γειτονιών. Ψηφιακά Κέντρα Ολοκληρωμένης Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΟΦΗΛΙ)σε κάθε δήμο, για αξιοπρεπή, ασφαλή ζωή.

7. Το δικαίωμα σε αξιοπρεπή στέγη, προστασία πρώτης κατοικίας

Διπλάσια επιδότηση ενοικίου σε νέες και νέους 25-44 ετών και διευρύνουμε τα εισοδηματικά κριτήρια ένταξης.

Τράπεζα στέγης για τη χορήγηση οικονομικά προσιτής κατοικίας σε νέες οικογένειες.

Περιοριστικοί κανόνες στο Airbnb.

Αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για ακίνητα έως 300.000 ευρώ μέχρι την νομοθέτηση του ολιστικού πλαισίου ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους.

Αντικατάσταση του πτωχευτικού νόμου της ΝΔ με ένα ολιστικό πλαίσιο ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους, με υποχρεωτικότητα για τους πιστωτές και προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα