Οι αρχηγοί εξουσιοδότησαν τον Τσίπρα για να φτάσει σε συμφωνία με τους δανειστές

Οι αρχηγοί εξουσιοδότησαν τον Τσίπρα για να φτάσει σε συμφωνία με τους δανειστές

Ολοκληρώθηκε το συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, μετά από επτά περίπου ώρες. "Ο Αλέξης Τσίπρας έχει την απόλυτη ευθύνη για τη διαπραγμάτευση". Με τη στήριξη όλων το κοινό ανακοινωθέν, εκτός του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ. Τι σχολίασαν για τον πολύτιμο χρόνο που χάθηκε (Vids)

Ολοκληρώθηκε μετά από επτά ώρες στο Προεδρικό Μέγαρο το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, να συνδράμουν στο να υποστηριχθεί η σαφής και ξεκάθαρη ετυμηγορία του ελληνικού λαού από το σχετικό δημοψήφισμα για μία βιώσιμη λύση.

Μάλιστα, έγινε μικρή διακοπή στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, προκειμένου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να έχουν τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Επίσης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για τη ρευστότητα, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον ρώσο πρόεδρο Βλ.Πούτιν

Η σύσκεψη των αρχηγών, ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί, οπότε και μετέβη στο Προεδρικό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη και αμέσως μετά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Λίγο νωρίτερα, είχαν προσέλθει, κατά σειρά, ο αρχηγός των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννημάτα, ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης, ο προσωρινός πρόεδρος της ΝΔ Ευ. Μεϊμαράκης και ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας.

Στο συμβούλιο δεν συμμετέχει ο γενικός γραμματέας του Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσή Αυγή, Νικόλαος Μιχαλολιάκος.

Υπενθυμίζεται ότι τη σύγκλιση των αρχηγών ζήτησε, χθες το βράδυ, από τον κ. Παυλόπουλο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος.

Το κοινό κείμενο που θα κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ

Οι ελληνικές προτάσεις αποτυπώνονται σε κοινό κείμενο που φέρεται να έχουν υπογράψει όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί πλην του Δημήτρη Κουτσούμπα, το οποίο καταγράφει τα επόμενα βήματα, αλλά και τα αιτήματα της Αθήνας στην επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο καταγράφει την κοινή θέση όλων των αρχηγών για λύση εντός ευρωζώνης.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο επικεφαλής των ΑΝ.ΕΛ. Πάνος Καμμένος είπε: “Ο Πρωθυπουργός έλαβε τη διαβεβαίωση από όλους τους αρχηγούς των κομμάτων ότι θα έχει την απόλυτη στήριξή τους”. Επιβεβαίωσε δε ότι θα υπάρξει κοινή ανακοίνωση που υπογράφουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί με εξαίρεση των γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Όπως είπε, το σύνολο των δημοκρατικών κομμάτων δίνουν τη δύναμη στον πρωθυπουργό να μεταβεί στις Βρυξέλλες και να διαπραγματευτεί εκ μέρους του συνόλου του ελληνικού λαού. Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, από εδώ και πέρα είναι στα χέρια της Ευρώπης να αντιληφθεί ότι η λύση θα πρέπει να δοθεί άμεσα, ώστε η Ελλάδα να ξαναμπεί στον δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας.”Η συμφωνία πλέον είναι μονόδρομος”, σημείωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης από “Το Ποτάμι” από την πλευρά του υπογράμμισε ότι: “Σε λίγη ώρα θα πάρετε ένα κοινό ανακοινωθέν που λέει ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για τις διαπραγματεύσεις και έχει τα εχέγγυα για την οικονομική ανάπτυξη. Υπήρξε ανταλλαγή απόψεων. Από την πλευρά μας επισημάναμε ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη και ότι τα μηνύματα είναι αρνητικά. Δεν είναι ώρα να αναζητήσουμε ευθύνες. Ενωμένοι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις κρίσιμες στιγμές τις επόμενες ώρες. Θα είμαστε εδώ και για πολιτική κριτική. Ζητήσαμε να μην δοθούν πρακτικά στη δημοσιότητα, μέχρι να λήξει ο συναγερμός. Τα πρακτικά και η απομαγνητοφώνηση, αφού η χώρα ξεπεράσει τον κίνδυνο. Κάναμε παραχωρήσεις, αλλά η ευθύνη είναι στα χέρια του πρωθυπουργού.  Σημασία έχει όχι πώς φτάσαμε εδώ, αλλά ότι έρχονται δύσκολες αποφάσεις και πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Να φανούν όλοι χρήσιμοι στην ανάγκη ύπαρξης μιας κοινωνίας. Ο πρωθυπουργός δέχτηκε ότι οι άνθρωποι που θα κάνουν τις συζητήσεις θα κινούνται στη λογική της συνεννόησης και όχι της ρήξης. Ο ελληνικός λαός άλλωστε ψήφισε λύση εντός Ε.Ε. Δεν μπορούμε να ξέρουμε ποια θα είναι η στάση των δανειστών, ωστόσο. Υπάρχει προσπάθεια έναρξης των διαπραγματεύσεων. Υπάρχει αναφορά ότι υπάρχει ανάγκη για να ξεκινήσει η βιωσιμότητα του χρέους και σίγουρα είμαστε στην τελευταία μεγάλη προσπάθεια που θα δώσει αδιέξοδα στα προβλήματα του λαού”.

Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σε μία από τις πρώτες δηλώσεις του, υπογράμμισε ότι: “Η ΝΔ έχει αποδείξει εμπράκτως ότι βάζει τα συμφέροντα της χώρας πάνω από όλα. Μάς συμφέρει η κοινωνική συνοχή σε ένα ευνομούμενο κράτος. Ήρθα εδώ με διάθεση συνεννόησης, αλλά πρέπει να σημειώσω ότι αυτό έπρεπε να είχε γίνει καιρό τώρα. Η κατάσταση είναι χειρότερη πριν από 3 μήνες ή τον Δεκέμβριο του 2014. Η κυβέρνηση δεν κέρδιζε χρόνο, αλλά έχανε. Είμαστε στο ‘και πέντε’ με τις τράπεζες κλειστές, με κοινωνική διαίρεση μεγάλη και οφείλουμε να ξαναβρούμε την ενότητα που απαιτείται και να έχουμε την ψυχραιμία για μία συμφωνία με ευρύτερη αποδοχή, με τα χαρακτηριστικά που αναφέραμε. Θα υπάρξει ανακοίνωση της Προεδρίας και εμάς μάς εκφράζει. Θα βοηθήσουμε ώστε όλα αυτά να υλοποιηθούν. Εντός 48 ωρών θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία. Εάν δεν υπάρχουν υφεσιακά μέτρα κτλ, εμείς θα στηρίξουμε την συμφωνία”.

Τέλος, η νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, είπε: “Η πρωτοβουλία γίνεται στο και πέντε με τις τράπεζες κλειστές, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς προστασία και τον λαό, αλλά και το έθνος στον αέρα. Εάν όλα αυτά είχαν ληφθεί νωρίτερα, πολλά από αυτά που ζούμε σήμερα, θα τα είχαμε αποφύγει. Σε κάθε περίπτωση, η επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας που θα διασφαλίζει την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την λυτρωτική λύση πρέπει η κυβέρνηση να την ακολουθήσει. Ο λαός δεν ψήφισε ρήξη. Ο ελληνικός λαός πρέπει να δικαιωθεί για τις θυσίες που έχει κάνει τα τελευταία πέντε χρόνια”.

Πηγή: sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα