Οι Γερμανοί ξανάρχονται: Ροτ και Βέμπερ στην Ελλάδα

Οι Γερμανοί ξανάρχονται: Ροτ και Βέμπερ στην Ελλάδα
Μάνφρεντ Βέμπερ - Μίχαελ Ροτ

Με φόντο Πρέσπες και ευρωεκλογές ο σοσιαλδημοκράτης Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και ο επίσης Γερμανός υποψήφιος του ΕΛΚ βρίσκονται στην Αθήνα με εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές στοχεύσεις

Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας, κατά τη γνωστή ρήση και σε κάθε περίπτωση η γερμανική πολιτική σκηνή δείχνει και πάλι ενδιαφέρον για την Ελλάδα για δύο λόγους: Τη συμφωνία των Πρεσπών και τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Στην Αθήνα βρίσκονται σήμερα ο (σοσιαλδημοκράτης) Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίχαελ Ροτ και ο Γερμανός (Βαυαρός χριστιανοκοινωνιστής) υποψήφιος του ΕΛΚ (στο οποιο ανήκει η ΝΔ) για την προεδρία της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ, αλλά με τελείως διαφορετική ατζέντα και πολιτικούς στόχους.

Ο κ. Ροτ, που υλοποιεί την πάγια γερμανική πολιτική (με τη στήριξη και των δύο μεγάλων γερμανικών κομμάτων) ένταξης των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, έρχεται μετά βεβαίως και την πρόσφατη επίσκεψη της ίδιας της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ για να επαναλάβει τη στήριξη του Βερολίνου στη συμφωνία των Πρεσπών, παραμονή της ψήφισης του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ ως “Βόρεια Μακεδονία” στο ΝΑΤΟ.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του θα συναντηθεί με τον ομόλογο του αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο αλλά και με το σύμβουλο διεθνών θεμάτων του πρωθυπουργού, Παναγιώτη Παυλόπουλο. Στο επίκεντρο της συνάντησης του με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά δε, βρίσκονται οι ευχαριστίες της Γερμανίας για “τη θαρραλέα αφοσίωση του στην επίλυση του ζητήματος του ονόματος”. Ο κ.Ροτ θα έχει επίσης συναντήσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και καλλιτέχνες, με στόχο να ενισχυθεί η “πολιτιστική ανταλλαγή με τη Βόρεια Μακεδονία” και να αυξηθεί η αποδοχή της συμφωνίας των Πρεσπών στην ελληνική κοινή γνώμη.

Πριν μάλιστα ξεκινήσει ο Γερμανόςυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων από το Βερολίνο για την Αθήνα κατέστησε σαφή για άλλη μία φορά την στάση της γερμανικής κυβέρνησης εν όψει και της ψηφοφορίας για το πρωτόκολλο ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

“Με την επίλυση του ζητήματος του ονόματος της Βόρειας Μακεδονίας, οι κυβερνήσεις σε Αθήνα και Σκόπια επέδειξαν πολιτικό θάρρος και συνέβαλαν ανεκτίμητα στη σταθεροποίηση των Βαλκανίων και συνολικά της Ευρώπης. Για αυτό θα ευχαριστήσω κατά την επίσκεψη μου τους Έλληνες φίλους μας” είπε και πρόσθεσε με απολύτως… γερμανικό στυλ: “Οι αντιπαραθέσεις των προηγούμενων μηνών ήταν αμφιλεγόμενες και πολύ συναισθηματικές. Τώρα επετεύχθη μία ιστορική συμφωνία. Είμαι σίγουρος: Το αποτέλεσμα θα είναι προς όφελος των κατοίκων όλης της περιοχής. Από την καλή γειτονία, την ειρήνη, τη συμφιλίωση και τη σταθερότητα επωφελούνται όλοι. Ο δρόμος για την ευρωατλαντική ολοκλήρωση της Βόρειας Μακεδονίας είναι τώρα επιτέλους ανοιχτός.”

Ο κ.Ροτ ως υπουργός της γερμανικής κυβέρνησης εκφράζει ως προς τη συμφωνία των Πρεσπών μία πολιτική στην οποία συμφωνούν Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες- η Μέρκελ εξάλλου ήταν κάτι παραπάνω από ξεκάθαρη στην πρόσφατη επίσκεψη της ως προς αυτό. Ο ίδιος όμως είναι σοσιαλδημοκράτης και έχει πρόσθετο ενδιαφέρον η επίσκεψη του στο πλαίσιο του όλο και πιο έντονου φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ με την ευρωπαϊκή και ιδίως τη γερμανική σοσιαλδημοκρατία, με αφορμή τις ευρωεκλογές, αλλά στην πραγματικότητα με το βλέμμα στις εθνικές εκλογές και τη συγκρότηση ενός εγχώριου “προοδευτικού μετώπου” με στόχο να αποκτήσει ο Αλέξης Τσίπρας την απόλυτη κυριαρχία στην κεντροαριστερά.

Ο Βέμπερ ποντάρει στο Μητσοτάκη για τις ευρωεκλογές και όχι μόνον

Ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ έρχεται για δεύτερη φορά στην Αθήνα μέσα σε περίπου δύο μήνες, αυτή τη φορά με αφορμή τη συνεδρίαση του προεδρείου του ΕΛΚ, που επελέγη για προφανείς συμβολικούς λόγους να γίνει στην Ελλάδα. Είχε δώσει το παρών και είχε μιλήσει και στο συνέδριο της ΝΔ τον περασμένο Δεκέμβριο, με θερμά λόγια στήριξης για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όχι μόνο γιατί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν εκ των προέδρων κομμάτων μελών του ΕΛΚ που στήριξαν ενθέρμως την υποψηφιότητα του (την οποία βεβαίως ήθελε για πολιτικούς εσωκομματικούς λόγους και η κ.Μέρκελ, παρότι οι σχέσεις τους δεν είναι και πολύ θερμές).

Αλλά και γιατί ο κ.Βέμπερ προφανώς θέλει να χρησιμοποιήσει την προσδοκώμενη “ήττα του λαϊκισμού” στην Ελλάδα με μία νίκη Μητσοτάκη στις επόμενες εθνικές εκλογές, ως σύμβολο του γενικότερου ρεύματος στην Ευρώπη στις ευρωεκλογές.

Προφανώς και ο Βαυαρός πολιτικός και ο πρόεδρος της ΝΔ προσδοκούν πως θα έχουν μία στενή συνεργασία και στο μέλλον, εφόσον ο πρώτος εκλεγεί πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο δεύτερος πρωθυπουργός- ο δε κ.Μητσοτάκης σίγουρα θα χρειαστεί συμμάχους για να επιχειρήσει τη μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα τα επόμενα χρόνια, η οποία αποτελεί κρίσιμη προϋπόθεση για την πολιτική μείωσης φόρων που υπόσχεται.

Βεβαίως ο κ.Βέμπερ δεν αναμένεται να επαναλάβει τα θερμά λόγια που είχε πει η κ.Μέρκελ για την ελληνική οικονομία, όχι όμως και να αδειάσει την καγκελάριο, αλλά οπωσδήποτε θα εκφράσει τη στήριξη του στο σχέδιο Μητσοτάκη για την επόμενη ημέρα. Και ενώ βεβαίως δεν μπορεί να πάει κόντρα στη γερμανική πολιτική στήριξης της συμφωνίας των Πρεσπών, αναμένεται να δείξει κατανόηση στην αρνητική στάση της ΝΔ.

Σε κάθε περίπτωση η νέα επίσκεψη Βέμπερ θα αξιοποιηθεί απο τη ΝΔ για να καταδείξει πως και στην Ευρώπη προσδοκούν νίκη Μητσοτάκη στις εθνικές εκλογές, αλλά και για να σταλεί το μήνυμα και εν όψει ευρωεκλογών “με την παράταξη που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη ή με τους υποστηρικτές του Μαδούρο”.

Ταυτόχρονα το σχέδιο του ΕΛΚ για τη δημιουργία πέντε εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη που αναμένεται να ανακοινωθεί από την Αθήνα, αφενός ταιριάζει με τη ρητορική Μητσοτάκη, αφετέρου θα είναι η απάντηση της ευρωπαικής κεντροδεξιάς στην εκ των (ακρο)δεξιών της απειλή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα