Οι καθαρές κουβέντες του Τσίπρα για την υπόθεση Γεωργούλη

Οι καθαρές κουβέντες του Τσίπρα για την υπόθεση Γεωργούλη
SOOC

"Είμαστε με τα θύματα" δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετά την απόφαση του για άμεση απομάκρυνση του κατηγορούμενου ευρωβουλευτή.

«Είμαστε με τα θύματα. Όχι με τους θύτες» η εμφατική δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, χθες από το Λαύριο, για την υπόθεση Γεωργούλη, επισφράγισε την εξαρχής απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να τηρήσει ξεκάθαρη στάση, μετά τις καταγγελίες εναντίον του ευρωβουλευτή από την δικηγόρο και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Αυτά ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την Δευτέρα απομάκρυνε τον Αλέξη Γεωργούλη από το κόμμα και την ευρωομάδα, μόλις 15 λεπτά αφότου στην Κουμουνδούρου πληροφορήθηκαν το αίτημα για άρση της ασυλίας του. Παράλληλα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαιτεί την επιστροφή της ευρωπαϊκής έδρας από τον Αλέξη Γεωργούλη ενώ απαντά στο ΠΑΣΟΚ πως ουδέποτε έδωσε στοιχεία για την ταυτότητα της καταγγέλλουσας, συμφωνώντας με την εκτίμηση της Χαριλάου Τρικούπη ότι δεν πρέπει να δοθούν πολιτικές διαστάσεις σε ένα ποινικό ζήτημα.

Η δήλωση Τσίπρα

Χθες στο Λαύριο, στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την δημοσιοποίηση της δίωξης του ευρωβουλευτή, ο Αλέξης Τσίπρας κάθε άλλο παρά απέφυγε την αναφορά στην «υπόθεση Γεωργούλη». Ήταν μάλιστα κατηγορηματικός στο πολιτικό επίπεδο για την θέση του ΣΥΡΙΖΑ, μια και στο ποινικό σκέλος της υπόθεσης ήδη έχει επιληφθεί η βελγική δικαιοσύνη. Ξεκαθάρισε αναφερόμενος στον πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ πως «ο καθένας έχει το δικαίωμα να κριθεί από την Δικαιοσύνη και έχει το τεκμήριο της αθωότητας. Αλλά σε ό, τι μας αφορά, σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με σεξουαλική παρενόχληση, με έμφυλη βία, δεν υπάρχουν ‘ναι μεν αλλά’, δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις. Εμείς είμαστε με τα θύματα και θα είμαστε με τα θύματα»!

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην άμεση αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ να διαγράψει τον Αλέξη Γεωργούλη τονίζοντας πως «το μήνυμα που στείλαμε χθες ήταν απολύτως σαφές. Καμία συγκάλυψη, καμία ανοχή, καμία σκιά, όσο ψηλά κι αν βρίσκεται κάποιος και όποιος κι αν είναι αυτός». Επιπρόσθετα σημείωσε πως «όσοι έχουμε παιδιά και μάλιστα αγόρια, οφείλουμε να μάθουμε στα παιδιά μας πώς να συμπεριφέρονται. Μεγαλύτερη αξία από όλες τις αξίες είναι η αξιοπρέπεια και η ανθρώπινη ύπαρξη. Δεν χωράει ανοχή στη βία».

Για το πώς πληροφορήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την υπόθεση Γεωργούλη μίλησε μεταξύ άλλων η εκπρόσωπος Τυπου του κόμματος, Πόπη Τσαπανίδου Eurokinissi

Να επιστραφεί η έδρα

Των κατηγορηματικών δηλώσεων του Αλέξη Τσίπρα είχε προηγηθεί η δήλωση της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Πόπης Τσαπανίδου, η οποία απαίτησε την παράδοση της έδρας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο από τον Αλέξη Γεωργούλη ενώ εστίασε στην ταχύτατη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ άλλων είπως ότι «σε 15 λεπτά απομακρύνθηκε από το κόμμα και την Ευρωομάδα» επισημαίνοντας πως « ο Αλ. Τσίπρας άμεσα έδωσε την εντολή να απομακρυνθεί από το κόμμα και την Ευρωομάδα». Τόνισε πως «δεν παίζουμε στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με τα ζητήματα έμφυλης βίας και τα δικαιώματα των γυναικών. Αυτά τα θέματα είναι βαθιά ριζωμένα στο αξιακό μας σύστημα».

Επίσης η Πόπη Τσαπανίδου ανέλυσε και το πώς πληροφορήθηκε η αξιωματική αντιπολίτευση για το ζήτημα λέγοντας πως «τον Ιούνιο 2022 είχε φτάσει σε εμάς μια φήμη και έγινε για τρεις μήνες μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022 διερεύνηση σε δύο επίπεδα: Πρώτον, ζητήθηκε από τον κ. Γεωργούλη να δώσει εξηγήσεις και διέψευσε κατηγορηματικά τότε και μίλησε για συκοφαντίες. Δεύτερον, απευθυνθήκαμε στις αρμόδιες υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζητήσαμε να μάθουμε αν υπάρχει καταγγελία και δεν βγήκε κάτι τότε. Δεν μπορέσαμε να μάθουμε κάτι συγκεκριμένο. Δεν μπορούσαμε να απομακρύνουμε κάποιον για μια φήμη. Δεν υπήρχε τότε σε γνώση μας καταγγελία. Δεν υπήρχε τότε τίποτα για καταγγελία ούτε στην Ευρωβουλή ούτε στον Τύπο. Μόλις χθες μάθαμε για καταγγελία που πήγε στο Ευρωκοινοβούλιο και αντιδράσαμε ακαριαία σε 15 λεπτά». Πάντως έθεσε το ερώτημα του «γιατί η βελγική δικαιοσύνη κινήθηκε με αργές διαδικασίες».

Η σχέση με το ΠΑΣΟΚ

Στον τρόπο που επηρεάζει την σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε ο βουελευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή αναφέρθηκε στην ορθή επισήμανση που έκανε σε ανακοίνωσή της η Χαριλάου Τρικούπη ξεκαθαρίζοντας πως δεν δίνει πολιτική διάσταση στο θέμα. Χαρακτήρισε την ανακοίνωσή του ΠΑΣΟΚ «ορθή» επισημαίνοντας πως το θέμα αυτό «κατά την γνώμη μου δεν θα έπρεπε να είναι από τα θέματα υπαριθμόν ένα στην προεκλογική εκστρατεία για τον λόγο που ορθά αναφέρει το ΠΑΣΟΚ».

Επίσης ήταν κατηγορηματικός σχετικά με το ότι δεν διέρρευσαν από τον ΣΥΡΙΖΑ πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα της καταγγέλλουσας επισημαίνοντας μάλιστα με νόημα ότι είδε την είδηση σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες. Αναφέροντας ονομαστικά δύο εξ αυτών οι οποίες θεωρούνται ότι έχουν φιλοκυβερνητική κατεύθυνση. Τόνισε μάλιστα πως το γεγονός αυτό «δεν είναι μόνο θέμα πολιτικά και ηθικά κατάπτυστο αλλά και ποινικό ζήτημα». Τέλος ο Γιώργος Κατρούγκαλος επισήμανε ότι «απέναντι σε τόσο σοβαρά κοινωνικά θέματα όπως είναι οι καταγγελίες για το me-too, γενικά της έμφυλης βίας, τα κόμματα κρίνονται ανάλογα με την ταχύτητα της αντίδρασής τους και ανάλογα με το αν προσπάθησαν να συγκαλύψουν την ευθύνη στελεχών τους ή ανθρώπων που βρίσκονται κοντά. Εμείς αντιδράσαμε αμέσως μόλις μάθαμε από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και την ανακοίνωση της προέδρου του ότι υπάρχει ποινική δίωξη σε βάρος του στελέχους μας του ευρωβουλευτή μας για το θέμα αυτό χωρίς να περιμένουμε καθόλου».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα