Οι "καυτοί διάλογοι" στη συνεδρίαση του ΠΑΣΟΚ

Οι "καυτοί διάλογοι" στη συνεδρίαση του ΠΑΣΟΚ

Τριγμούς στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ έφερε η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις. Τι ειπώθηκε στην έκτακτη σύσκεψη της ΚΟ του κινήματος. "Είστε τσάμπα μάγκες", είπε ο Μ. Χρυσοχοΐδης

Σε θερμό κλίμα διεξήχθη η έκτακτη σύσκεψη της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ , μετά την διαφοροποίηση της στάσης 15 βουλευτών της παράταξης επί της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις.

Οι διαφοροποιήσεις είχαν - όπως ήταν φυσικό - αποτέλεσμα να συγκληθεί εκτάκτως η ΚΟ του κινήματος με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να ξεκαθαρίζει ότι "Όποιος δεν θέλει να ψηφίσει τα μέτρα χωρίζουν οι δρόμοι μας", κοινώς... θα βρεθεί εκτός παράταξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι έπειτα από την ψήφιση των μέτρων θα πρέπει να ξαναγνωριστούμε στην κυβέρνηση.

"Για ποια τρικομματική κυβέρνηση μιλάμε; Πώς είναι δυνατόν στο ΠΑΣΟΚ να γίνονται διαγραφές και να ματώνουμε και να μην ισχύει το ίδιο για τη ΔΗΜΑΡ;", ενώ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να φέρει πρόταση στη Βουλή για αλλαγή του εκλογικού νόμου στην κατεύθυνση της απλής αναλογικής με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.

Στην εισήγησή του ο κ. Βενιζέλος φέρεται να είπε "Χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα η συντριπτική πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ της έγκρισης των δημοσιονομικών μέτρων. Δυστυχώς, σήμερα, μέσα από μια σειρά ατυχών συμπτώσεων, το ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε να ψηφίζει 'όχι' ή 'παρών' στην κρίσιμη διάταξη των αποκρατικοποιήσεων".

Ο πρόεδρος της παράταξης ξεκαθάρισε ότι κανείς δεν μπορεί να κρατά υπό ομηρία την παράταξη. "Τις συλλογικές διαδικασίες δεν αρκεί να τις ζητάς ή να τις εκβιάζεις. Πρέπει και να τις σέβεσαι".

Σφοδρές αντιδράσεις με τάση... "απόσχισης"

Λίγο πριν την λήξη της έκτακτης σύσκεψης, αποφασίστηκε να διεξήχθη ψηφοφορία, προκειμένου να αποτυπωθεί στην κάλπη η διάθεση των βουλευτών.

Στην πρόταση αντέδρασε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος πρότεινε να δηλώσει ο καθένας ανοιχτά αν θα ψηφίσει τα μέτρα και να τεθεί κομματική πειθαρχία.

"Κάποιοι εδώ μέσα ακολουθούν τη λογική... όλα τα κιλά όλα τα λεφτά. Όταν δουν ότι εξασφαλίζεται πλειοψηφία δηλώνουν 'παρών' ή 'καταψηφίζουν'. Είναι τζάμπα μάγκες", δήλωσε ο πρώην υπουργός.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης που πήρε το λόγο είπε ότι δεν έχει καμία σχέση με τους λομπίστες που συνδιαλέγονται με τα συμφέροντα για να γίνουν αρχηγοί ούτε με τους λαθρεπιβάτες της εξουσίας.

"Να κάνουμε την τελική συζήτηση όταν θα γνωρίζουμε όλα τα μέτρα. Εγώ σήμερα σε τέτοια ψηφοφορία δεν λαμβάνω μέρος", ξεκαθάρισε.

Την ίδια θέση πήρε και ο Γιάννης Κουτσούκος.

"Εσύ και ο Παραστατίδης επιστρέψατε στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ επειδή κάνατε δημόσια δήλωση ότι θα στηρίξετε την προσπάθεια για τη σωτηρία της χώρας. Τώρα αθετείτε τη δέσμευση σας και θα κάνετε ξανά ότι κάνατε τον Φεβρουάριο στο δεύτερο μνημόνιο;", απάντησε ο κ. Βενιζέλος.

Ο Θεόδωρος Παραστατίδης απουσίαζε από τη συνεδρίαση της ΚΟ - όπως και οι Γιώργος Παπανδρέου και Ανδρέας Λοβέρδος - έχει δηλώσει όμως ότι δεν θα ψηφίσει τα μέτρα.

"Σήμερα ήμασταν αυτοδιοικούμενο και ασύντακτο κοπάδι. Αν πάμε έτσι διχασμένοι στη Βουλή για τα μέτρα θα διαλυθεί η κυβέρνηση και το ΠαΣοΚ",  παρενέβη ο Νίκος Σηφουνάκης.

Ο Ιωάννης Δριβελέγκας και η Θεοδώρα Τζάκρη επιφυλάχθηκαν.

Ερώτημα παραμένει η στάση που θα κρατήσει ο Μάρκος Μπόλαρης, ο οποίος λίγο πριν λήξει η συνεδρίαση μέσα σε αναταραχή και έντονο εκνευρισμό εξαιτίας της πίεσης που ασκούσε στους βουλευτές ο κ. Βενιζέλος "να τελειώνουν όλα απόψε" ακούστηκε να λέει : "Εγώ δεν είμαι δηλωσίας".

Τελικώς, η πλειοψηφία της ΚΟ έδωσε εξουσιοδότηση να διαπραγματευτεί μέχρι την ύστατη ώρα τη βελτίωση των μέτρων, με πολλούς βουλευτές να επισημαίνουν ότι η συμμαχία με τη ΔΗΜΑΡ είναι πλέον χαμένη υπόθεση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

"Αντάρτικο" στο ΠΑΣΟΚ για τις αποκρατικοποιήσεις

SHARE: