Οι μάσκες, ο Θεοδωρικάκος και η “εκδίκηση” της Κεραμέως

Οι μάσκες, ο Θεοδωρικάκος και η “εκδίκηση” της Κεραμέως
Η Νίκη Κεραμέως και ο Τάκης Θεοδωρικάκος στην κοινή συνέντευξη τύπου για το άνοιγμα των σχολείων. Τότε μαζί, τώρα χώρια... Eurokinissi

Πώς η υπουργός Παιδείας ανταπέδωσε στον υπουργό Εσωτερικών, το "άδειασμα" που είχε υποστεί τον Αύγουστο, για την δήλωσή της, ότι η χρήση μάσκας θα επιβαρυνει τους πολίτες.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος μπορεί να εμφανίστηκαν μαζί στην κοινή συνέντευξη τύπου που δόθηκε την 1η Σεπτεμβρίου για το άνοιγμα των σχολείων, όμως μετά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με τις «μάσκες – γίγας» βαδίζουν χωριστά.

Η Νίκη Κεραμέως σε τηλεοπτικές δηλώσεις της φρόντισε να «αδειάσει» τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού και υπουργό Εσωτερικών παίρνοντας σαφέστατες αποστάσεις για το θέμα.

Σε σημείο μάλιστα που να δηλώσει ότι δεν έχει ενημέρωση για το τι μέλλει γεννέσθαι με τις μάσκες. Η στάση της υπουργού Παιδείας, φαίνεται πως αποτελεί μια ιδιότυπη «εκδίκηση» για το «άδειασμά» της από τον Τάκη Θεοδωρικάκο, όταν αυτός ανακοίνωσε την δωρεάν χορήγηση μασκών, ενώ η Νίκη Κεραμέως είχε αφήσει να εννοηθεί πως το κόστος θα επιβαρύνει τους πολίτες.

Τα τηλεοπτικά «καρφώματα»

Εμφανέστατη ήταν η προσπάθεια που κατέβαλε η Νίκη Κεραμέως σε συνέντευξη που παραχώρησε την Δευτέρα στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου να κρατήσει αποστάσεις από την κατάσταση που δημιουργήθηκε με τις μάσκες.

Αρχικά η Νίκη Κεραμέως ξεκαθάρισε πως «οι μάσκες και όλα τα αναλώσιμα υλικά δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας». Επίσης πρόσθεσε λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ότι «οι μάσκες παραδόθηκαν και αυτό έγινε προφανώς σε συνεννόηση του υπουργείου Εσωτερικών με την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων». Μάλιστα απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν θα διορθωθεί η κατάσταση με τις μάσκες επισήμανε ότι …δεν έχει ενημέρωση και ότι είναι αρμοδιότητα άλλου υπουργείου. Όπως είπε η Νίκη Κεραμεώς «δεν είναι στην αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας οπότε είναι πιο σωστό να μην σας απαντήσω επ αυτού. Δεν έχω ενημέρωση επι του συγκεκριμένου θέματος. Δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας».

‘Ηταν φυσικό η στάση αυτή προκάλεσε την απορία του Νίκου Χατζηνικολάου που αναρωτήθηκε: «συντονιζεστε στα υπουργεία για όλη αυτή την προσπάθεια; Μιλάτε όμως μεταξύ σας;». «Βεβαίως» ήταν η μονολεκτική απάντηση της Νίκης Κεραμέως.

Η αξιοπρόσεκτη αυτή στάση της υπουργού Παιδείας, δεν μπορεί παρά να ερμηνευθεί πολιτικά σε συνδυασμό με τα γεγονότα της 21ης Αυγούστου. Τότε που ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος είχε ουσιαστικά αδειάσει την Νίκη Κεραμέως για το θέμα της μάσκας στα σχολεία.

Ο υπουργός Εσωτερικών είχε δηλώσει διαθέσιμος να προχωρήσει στην προμήθεια των σχολείων με δωρεάν μάσκες, κάτι που επιβεβαιώθηκε τελικά από την σχετική απόφαση της κυβέρνησης με εισήγηση του πρωθυπουργού. Την ίδια ημέρα όμως η Νίκη Κεραμέως είχε αποκαλέσει την μάσκα «προσωπικό αντικείμενο».

Πιο συγκεκριμένα σε δηλώσεις στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN η Νικη Κεραμέως είχε αναφέρει πως «η μάσκα είναι ένα προσωπικό αντικείμενο που θωρακίζει τον καθένα από μας. Είναι ευθύνη του καθενός να προμηθεύσει μία υφασμάτινη μάσκα η οποία μπορεί να πλένεται». Αντίθετα ο Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας στον ΣΚΑΙ είχε δηλώσει πως «εμείς είμαστε έτοιμοι και αναμένουμε τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων για τις προδιαγραφές των μασκών μετά και την χθεσινή εισήγησή τους για χρήση μάσκας απ’ όλους τους μαθητές».

Οι μάσκες - γίγας για τις οποίες η Ν.Κεραμέως δηλώνει ότι δεν έχει ευθύνη

Δεν είναι η πρώτη φορά για την Κεραμέως

Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η, Νίκη Κεραμέως, κρατά αποστάσεις από άλλο υπουργό της κυβέρνησης, για ζητήματα στα οποία το υπουργείο Παιδείας έχει εξ αντικειμένου αρμοδιότητα. ‘Ηταν στις 12 Νοεμβρίου του 2019 όταν είχε κρατήσει ανάλογη στάση για τα επεισόδια που είχαν γίνει στην ΑΣΟΕΕ, ρίχνοντας την ευθύνη στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Μιλώντας για το θέμα σε δημοσιογράφους στην Βουλή, μετά από συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων είχε δηλώσει για τα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ και την εισβολή αστυνομικών δυνάμεων πως «η ευθύνη της διαχείρισης ανήκει στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη». Μάλιστα είχε αναρωτηθεί «τι σχέση έχει με αυτά η υπουργός Παιδείας;».

Αυτά ενώ κατά πάγια πρακτική στο παρελθόν όταν πρόκειται για αστυνομικές επιχειρήσεις εντός πανεπιστημιακών χώρων, ακόμη και στις περιπτώσεις που δεν τίθεται θέμα ασύλου, πραγματοποιείται συνενόηση και ζητείται η εκτίμηση του εκάστοτε υπουργού Παιδείας

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα