Δένδιας: Ξεκάθαρη η ισραηλινή τοποθέτηση ενάντια στην απαράδεκτη τουρκική στάση

Δένδιας: Ξεκάθαρη η ισραηλινή τοποθέτηση ενάντια στην απαράδεκτη τουρκική στάση
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο επίκεντρο της συνομιλίας των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας- Ισραήλ βρέθηκαν η ενίσχυση των διμερών δεσμών σε όλους τους τομείς, καθώς και οι πρόσφατες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, ενώ επιβεβαιώθηκε η αλληλεγγύη στην Κύπρο,

Για την τουρκική επιθετικότητα και την απαράδεκτη τουρκική στάση στο θέμα του Κυπριακού συζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιαΐρ Λαπίντ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ισραήλ. Ο κ. Δένδιας σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησής τους, ευχαρίστησε τον κ. Λαπίντ για την ξεκάθαρη ισραηλινή τοποθέτηση και “τη δυνατότητα ευθείας συνεννόησης μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ για την επιβολή της διεθνούς νομιμότητας στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως είχε μια “μακρά και ενδιαφέρουσα συνομιλία” με τον Ισραηλινό ομόλογό του, “κατά τη διάρκεια της οποίας επιβεβαιώθηκε η στρατηγική σχέση της Ελλάδας με το Ισραήλ”. “Είχα την ευκαιρία να του εκθέσω τις ελληνικές απόψεις,” τόνισε. “Η Ελλάδα είναι πάντοτε υπέρ του Διεθνούς Δικαίου, υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών ως τη λύση του Παλαιστινιακού ζητήματος, καθώς και το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα”.

“Και βέβαια συζητήσαμε για τον ελέφαντα στο δωμάτιο: την τουρκική επιθετικότητα, την απαράδεκτη τουρκική στάση στο θέμα του Κυπριακού”, σημείωσε χαρακτηριστικά. “Τον ευχαρίστησα για την ξεκάθαρη ισραηλινή τοποθέτηση και επίσης για τη δυνατότητα ευθείας συνεννόησης μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ για την επιβολή της διεθνούς νομιμότητας στην Ανατολική Μεσόγειο”, κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε το απόγευμα της Τρίτης με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την αλληλεγγύη της Ελλάδας σε κυπριακό λαό και κυβέρνηση.

Στη συνέχεια, ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τηλεφωνικά την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια.

Επιπλέον, το υπουργείο Εξωτερικών, με χθεσινή ανακοίνωσή του, καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την εξαγγελία της τουρκικής πλευράς για τον αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων και κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η εξαγγελία αυτή αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα οποία καλούν την Τουρκία να απέχει από μονομερείς και προκλητικές ενέργειες που αποσταθεροποιούν την περιοχή, επισημαίνει και υπογραμμίζει την ανάγκη διατήρησης του καθεστώτος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, καλώντας την Τουρκία να σεβαστεί τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως οι 550 (1984), 789 (1992) και 1251 (1999).

Παράλληλα, διαβεβαιώνει πως η Ελλάδα, σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, παραμένει προσηλωμένη στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις του ΣΑ ΟΗΕ και είναι συμβατή με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Αρχές που καλούμε την υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα, Τουρκία να σεβαστεί», διαμηνύει με σαφήνεια.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα