Οικονόμου για τουρκικό πύραυλο: “Η Ελλάδα δεν πανικοβάλλεται, ούτε τρομοκρατείται”

Οικονόμου για τουρκικό πύραυλο: “Η Ελλάδα δεν πανικοβάλλεται, ούτε τρομοκρατείται”
Εκτόξευση πυραύλου από την Τουρκία (φωτό αρχείου) ANADOLU/ABACA PRESS/VISUALHELLAS.GR

Η κυβέρνηση έχει φροντίσει να ενισχύσει την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων, διαμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάνης Οικονόμου στην Τουρκία.

Με ψυχραιμία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου Tayfun, εμβέλειας 561 χλμ, από την Τουρκία.

Ειδικότερα ερωτηθείς πώς μεταφράζει η Αθήνα το γεγονός αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απάντησε χαρακτηριστικά: “Δεν το μεταφράζει καθόλου. Η κυβέρνηση έχει φροντίσει με ένα πολύ συστηματικό και αποτελεσματικό τρόπο να έχει ενισχύσει εντυπωσιακά την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων. Μία πολιτική απόφαση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία”.

Ο κ. Οικονόμου δεν παρέλειψε να κατηγορήσει για άλλη μία φορά τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επέλεξε να μη στηρίξει την επιλογή αυτή και συνέχισε:

“Εμείς με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα εφαρμόζουμε μία πολιτική που έχει δυναμώσει τη χώρα μας σε όλα τα επίπεδα –γεωπολιτικά, γεωστρατηγικά, διπλωματικά – έτσι ώστε να είμαστε να πάσα στιγμή έτοιμοι να απαντήσουμε αποτελεσματικά στην οποιαδήποτε πρόκληση με συνθήκες τέτοιες που να μην μας εγκλωβίζουν σε διλήμματα της τελευταίας στιγμής”.

Τόνισε επίσης ότι: “Όλη αυτή την περίοδο, που έχουμε αυτή την όξυνση των προκλήσεων από την Τουρκία, η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι ούτε πανικοβάλλεται, ούτε τρομοκρατείται και δεν ξεστρατίζει από τη βασική της στρατηγική: με μία πολιτική που εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας να αποδομεί τους ανυπόστατους ισχυρισμούς και με αυτοπεποίθηση να αντιμετωπίζει την κάθε πρόκληση”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής επίσημη πρόσκληση του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, προς τον Έλληνα ομόλογο του Νίκο Παναγιωτόπουλο, προσθέτοντας:

“Εμείς είμαστε υπέρ της λογικής της συζήτησης και των διαύλων επικοινωνίας. Όμως η θέση μας είναι ανυποχώρητη σε ό,τι αφορά τα ζητήματα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, ανυποχώρητη σε ό,τι αφορά τη χωρίς όρους παραδοχή του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας”.

Ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε πάντως θετικό το γεγονός ότι “από την Πράγα και μετά και μάλιστα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ υπήρξε από την τουρκική πλευρά μία ένδειξη ότι αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι πώς πρέπει να συζητούμε και να αφήσουμε στην άκρη αυτά τα περιβόητα ‘Μητσοτάκης γιοκ’. Η ελληνική πλευρά πάντοτε με σταθερές θέσεις, αλλά και με απαράβατες αρχές -γιατί κάνουμε εξωτερική πολιτική αρχών- είναι διαθέσιμη να συζητήσει στη βάση όσων προανέφερα”.

Στην επισήμανση ότι η αντιπολίτευση καλεί την κυβέρνηση να ζητήσει από την ΕΕ την εφαρμογή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε: “Είναι γνωστό ότι έχει διαμορφωθεί με την έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ένα πλαίσιο κυρώσεων σε ό,τι αφορά την Τουρκία. Αυτό μπορεί να ενεργοποιηθεί ανά πάσα στιγμή, εφόσον παραστεί ανάγκη και κριθεί σκόπιμο. Έχω πει πολλές φορές ότι οι κυρώσεις έχουν διπλή ανάγνωση: Πρώτα από όλα όταν εφαρμοστούν έχουν τις συνέπειες για εκείνους που τις υφίστανται. Αλλά μην υποτιμούμε και το γεγονός ότι ένα διαμορφωμένο πλαίσιο κυρώσεων που είναι έτοιμο να ενεργοποιηθεί, έχει αποτρεπτικό χαρακτήρα”, καταλήγοντας: “Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά έχει αποδείξει και στο παρελθόν ότι όλες τις δυνατότητες που έχει στα χέρια της σε επίπεδο διπλωματίας και συμμετοχής σε διεθνή φορά, τις αξιοποιεί στο βέλτιστο βαθμό προς όφελος των εθνικών μας συμφερόντων”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα