Οικονόμου: “Ο Κουφοντίνας ταυτίζεται με ΣΥΡΙΖΑ”

Οικονόμου: “Ο Κουφοντίνας ταυτίζεται με ΣΥΡΙΖΑ”
Γιάννης Οικονόμου EUROKINISSI

"Κάθε συζήτηση περί ελευθερίας τύπου στην Ελλάδα είναι τουλάχιστον σουρεαλιστική", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας την έκθεση της Κομισιόν για την ελευθερία του τύπου στη χώρα.

Θετική για τη χώρα μας υποστηρίζει η κυβέρνηση πως είναι η έκθεση της Κομισιόν για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ε.Ε, η οποία προκάλεσε νέα αντιπαράθεση γύρω από την ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου υποστήριξε απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα στο briefing ότι “ορισμένοι το τελευταίο διάστημα έχουν αναλάβει εργολαβικά την κατασυκοφάντηση της Ελλάδας” για το θέμα της ελευθερίας του τύπου και έκανε τρεις παρατηρήσεις:

“Πρώτον, ζητήματα, όπως ανέδειξε η Έκθεση, υπάρχουν σε όλες τις χώρες και γίνονται αυστηρές συστάσεις σε αντίθεση με την Ελλάδα που γίνεται μόνο μια σύσταση”, σημείωσε.

Δεύτερον, ο κ.Οικονόμου υποστήριξε ότι: “Αρκετές από τις απόψεις που κατά καιρούς έχουν ακουστεί για την ελευθερία του Τύπου στη χώρα μας και που οφείλονται είτε σε μεροληπτικές εκτιμήσεις, είτε σε μεθοδολογίες που είναι τουλάχιστον προβληματικές, όπως αναφέρει ξεκάθαρα η έκθεση, αξιολογούνται και ενημερώνουν την Επιτροπή, αλλά δεν αντιπροσωπεύουν τη θέση της Επιτροπής. Το αναφέρει η Έκθεση του 2022, στη σελ 4, υποσημείωση 14.

Τρίτον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι: “Στη χώρα όπου ο κατά συρροή δολοφόνος Κουφοντίνας έχει δημόσιο βήμα, αρθρογραφεί σε ημερήσιες εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας, προβάλλοντας απόψεις που παρεμπιπτόντως ταυτίζονται και με απόψεις πολιτικού κόμματος, κάθε συζήτηση περί ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα είναι τουλάχιστον σουρεαλιστική.”

Συμπερασματικά σε ό,τι αφορά το σύνολο της Έκθεσης, ο κ.Οικονόμου υποστήριξε: “Η κυβέρνησή μας έχει, μέσα σε τρία χρόνια, ανταποκριθεί στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των ζητημάτων που τίθεντο στην αρχή της διακυβέρνησής μας και συνεχίζουμε, σε αρμονική συνεργασία με τα αρμόδια κοινοτικά όργανα, να προωθούμε μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν και προάγουν ακόμα περισσότερο την ποιότητα των θεσμών μας.”

Πιο αναλυτικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι: “Τέτοιες εκθέσεις έχουν ως σκοπό τους να περιγράψουν την υφιστάμενη κατάσταση και στη συνέχεια να προβούν σε προτάσεις, ώστε η κατάσταση να βελτιωθεί περαιτέρω. Το ίδιο συμβαίνει για όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε., καθώς η βασική μέριμνα αυτών των εκθέσεων είναι η θεσμική πρόοδος και εξέλιξη” και πρόσθεσε:

“Στην Ελλάδα γίνονται μόνο πέντε προτάσεις, όταν σε πολλές άλλες χώρες γίνονται περισσότερες. Οι προτάσεις αυτές έχουν σκοπό να ενισχύσουν περαιτέρω σημεία στα οποία έχουμε ήδη σημειώσει σημαντική πρόοδο το προηγούμενο διάστημα.”

Ο κ. Οικονόμου υποστήριξε ότι: “Η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία τρία χρόνια στη χώρα μας σχετικά με τη λειτουργία των Θεσμών.

Στον τομέα της Δικαιοσύνης αναγνωρίζεται η εφαρμογή σημαντικών μεταρρυθμίσεων που έχουν ενισχύσει την ποιότητα, αλλά και την αποτελεσματικότητα της ελληνικής Δικαιοσύνης. Όσον αφορά τη διαφθορά, επισημαίνεται η πρόοδος που ήδη έχει γίνει για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και τη θετική προοπτική που δημιουργεί το εθνικό πλάνο ενάντια στη διαφθορά 2022-25.”

Υποστήριξε επίσης ότι: “Στο χώρο του Τύπου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντά, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, στους συκοφάντες της Ελλάδας, αναγνωρίζοντας ότι η ελευθερία έκφρασης και πληροφόρησης είναι απόλυτα κατοχυρωμένες στην ελληνική επικράτεια. Αναγνωρίζει επίσης την πρόοδο που έγινε από την Κυβέρνησή μας για την ενίσχυση της διαφάνειας στα θέματα ιδιοκτησίας των ΜΜΕ.”

Όσον αφορά τις παρατηρήσεις σχετικά με το περιβάλλον εργασίας των δημοσιογράφων, την κρατική διαφήμιση στα ΜΜΕ, ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειές της “για την πληρέστερη κατανόηση από την πλευρά της Επιτροπής, από όλα τα κοινοτικά Όργανα, των ενεργειών που έχουμε κάνει για τη βελτίωση του περιβάλλοντος εργασίας των λειτουργών του Τύπου. Η Ελλάδα έχει ήδη υποβάλει στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. λεπτομερές υπόμνημα, στο οποίο εξηγείται το σχέδιό μας για τη διασφάλιση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.”

Όσον αφορά στη λεγόμενη “λίστα Πέτσα”, ο κ. Οικονόμου ανέφερε: “Επίσης, η Κυβέρνησή μας έχει εξηγήσει πλήρως τη μεθοδολογία ενίσχυσης των ΜΜΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ενίσχυση που συνεχίζεται με οριζόντιο χαρακτήρα -για όλα δηλαδή τα ΜΜΕ- σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση από την Πολιτεία μιας σειράς κρίσιμων τομέων λειτουργίας των επιχειρήσεων ΜΜΕ.”

Επικαλέστηκε δε ότι η μοναδική σύσταση για τη χώρα μας, αφορά την ενίσχυση της ασφάλειας των δημοσιογράφων και αυτή έχει απαντηθεί με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Ο κ. Οικονόμου επισήμανε ότι παρόλο που στην έκθεση αναφέρονται κι άλλα ζητήματα, αυτά δεν καταλήγουν σε συστάσεις για την Ελλάδα, όπως σε άλλες χώρες. Για παράδειγμα, επικαλέστηκε ότι: “Ενώ η διαφάνεια στην κρατική διαφήμιση, αναφέρεται στην έκθεση, στη χώρα μας δεν γίνεται καμία σύσταση. Σε αντίθεση με τρεις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου επισημαίνεται το ίδιο πρόβλημα. Ενώ στην έκθεση διατυπώνεται η ανησυχία περί πολιτικών παρεμβάσεων κατά τη διαδικασία επιλογής των μελών των διοικητικών συμβουλίων των κρατικών ΜΜΕ, ούτε αυτό καταλήγει σε κάποια σύσταση, αναφορικά με την ανεξαρτησία των κρατικών ΜΜΕ. Σε αντίθεση με πέντε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου επίσης επισημαίνεται το πρόβλημα, αλλά η Επιτροπή προβαίνει και σε συστάσεις.”

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι στα θετικά της χώρας μας είναι οι παρεμβάσεις για τη διαφάνεια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, όταν σε δύο τουλάχιστον άλλες χώρες της Ε.Ε. υπάρχουν αυστηρές συστάσεις για την κατεύθυνση αυτή.

“Με βάση λοιπόν αυτό το πιο κρίσιμο στοιχείο της Έκθεσης που είναι οι συστάσεις, η χώρα μας ούτε τελευταία σε κατάταξη είναι στην Ε.Ε. για θέματα ΜΜΕ, ούτε παρουσιάζει συστημικά ζητήματα με το Κράτος δικαίου, όπως βροντοφώναζαν ορισμένοι ότι δήθεν θα έχει τον περασμένο Μάιο”, εκτίμησε ο κ. Οικονόμου.

Ο κυβερνητικός εκρόσωπος παραδέχθηκε ότι ασφαλώς και υπάρχουν ζητήματα που χρήζουν βελτιώσεων, ενισχύσεων και διορθώσεων και δήλωσε ότι “προς την κατεύθυνση αυτή εργαζόμαστε εδώ και καιρό.”

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα