Ο Μητσοτάκης θυμήθηκε πριν τις εκλογές να τάξει στις Ένοπλες Δυνάμεις

Ο Μητσοτάκης θυμήθηκε πριν τις εκλογές να τάξει στις Ένοπλες Δυνάμεις
Κυριάκος Μητσοτάκης Dimitris Kapantais / SOOC

Προεκλογικές αόριστες υποσχέσεις από τον πρωθυπουργό στους στρατιωτικούς για καλύτερο μισθολόγιο το 2024 και σφοδρή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ επειδή βάζει τον ύμνο του ΕΑΜ στις συγκεντρώσεις του

Με αόριστες υποσχέσεις για μετά τις εκλογές επιχείρησε να καλοπιάσει τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παρενέβη στη συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας “Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις”.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στη νομοθετική ρύθμιση, που θα ψηφιστεί αύριο και έχει ως στόχο να εμποδίσει την κάθοδο του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη στις εκλογές, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στη διάταξη αυτή και χαρακτηρίζοντας δημοκρατικό καθήκον όλων των κομμάτων την ψήφιση της. Ενώ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ, επειδή δεν έχει ψηφίσει τις αμυντικές συμφωνίες, επειδή δεν συμμετέχει στις ψηφοφορίες στη Βουλή και επειδή… βάζει τον ύμνο του ΕΑΜ στις συγκεντρώσεις του.

Ο κ. Μητσοτάκης ειδικότερα προανήγγειλε ειδικό μισθολόγιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις από 1η Ιανουαρίου 2024 και επικαλέστηκε ότι: “Εν μέσω των πολλών κρίσεων κάνουμε αυτά που μπορούμε και αυτά που επιτρέπουν οι αντοχές της χώρας”, εκτιμώντας ότι “αυτοί που με περηφάνια φορούν το εθνόσημο ξέρουν ότι όσο η εθνική οικονομία θα μεγεθύνεται, τόσο και η δική τους ανταμοιβή θα επεκτείνεται”. Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι στρατιωτικοί θα πιστέψουν εκείνον και όχι τον Αλέξη Τσίπρα ως προς αυτό το θέμα.

Η κυβέρνηση πάντως αρνήθηκε να διορθώσει αδικίες του νομοσχεδίου, όπως αυτή του άρθρου 53 που μετατρέπει τους αξιωματικούς απόφοιτους των σχολών ΑΣΣΥ σε δύο ταχυτήτων και έχει προκαλέσει οργή και έντονες αντιδράσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις. Το άρθρο 53 εντάσσει ειδικότερα σε διορθωτική ρύθμιση μόνο τους εισαχθεντες το 1992 και 1993 και αφήνει εκτός τους εισαχθεντες το 1994 και 1995. Αυτό σημαίνει ότι θα προαχθουν πέντε χρόνια αργότερα από ο, τι κανονικά θα έπρεπε και θα αποστρατευθούν με ένα βαθμό λιγότερο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα συνταξιοδοτικά τους και παρόλο που πληρώνουν εισφορές που αντιστοιχούν σε μεγαλύτερο βαθμό. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε πάντως πρόσθετη παρέμβαση για τους ΕΠΟΠ.

Ο κ. Μητσοτάκης αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του σε επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτήρισε καταρχήν υποκριτική την κριτική που ακούστηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση στο νομοσχέδιο, με το επιχείρημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιτάχθηκε σε όλες τις αμυντικές συμφωνίες της χώρας και τα εξοπλιστικά προγράμματα. Κατηγόρησε δε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι ως κυβέρνηση είχε αφήσει την ελληνική αμυντική βιομηχανία να βουλιάξει.

Ο πρωθυπουργός έθεσε στην αξιωματική αντιπολίτευση το ερώτημα εάν θα αποχωρήσει και από την ψηφοφορία για το εν λόγω νομοσχέδιο και υποστήριξε ότι η τακτική της αποχώρησης από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες συνιστά προσβολή στη Δημοκρατία.

Ο λαός ψήφισε αντιπροσώπους και όχι απεργούς” δήλωσε επίσης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα ο πρωθυπουργός και κάλεσε το ΣΥΡΙΖΑ “να επανέλθει στη δημοκρατική ομαλότητα”.

Στη δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και για το γεγονός ότι και ο ίδιος το 2019 είχε ανακοινώσει την αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας από τη Βούλη, υποστηρίζοντας ότι αυτό ήταν διαφορετικό, με το επιχείρημα πως ήταν για μικρότερο χρονικό διάστημα. Επικαλέστηκε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τότε είχε κρατήσει ανοιχτή τη Βουλή για να ψηφίσει αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. “Τι τα θυμάστε λοιπόν, τι θέλετε να συγκριθούμε”, σχολίασε και υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει διαζύγιο από τον κεντρώο μετριοπαθή χώρο.

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ εάν δεν θέλει συνειδητά να επενδύει στο παρελθόν “να αλλάξετε τουλάχιστον την μουσική εισαγωγή στις ομιλίες σας από τον ύμνο του ΕΑΜ”. Δήλωσε δε ότι η Νέα Δημοκρατία αποκατέστησε τη Δημοκρατία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ “μας θυμίζει τις χειρότερες στιγμές της ελληνικής Ιστορίας”.

Χαρακτήρισε επίσης “σαχλαμάρες τα περί δημοκρατικής εκτροπής”, σχολιάζοντας ότι “δεν τα άκουσε ο Economist”. Στη δευτερολογία του μάλιστα κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για εργαλειοποίηση του ζητήματος των υποκλοπών, με την ανάδειξη του σε θέμα που αφορά την ποιότητα του DNA της ίδιας της Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι “δεν το πιστεύει κανείς αυτό”.

Όσον αφορά στο νομοθετικό μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η ρύθμιση εμποδίζει “συμμορίες να εμφανίζονται ως πολιτικοί φορείς”. Απαντώντας στην κριτική ότι η κυβέρνηση δεν τολμά να πει τους ναζί με το όνομα τους, ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε ότι τα συντάγματα πχ της Γερμανίας και της Αυστρίας είναι πολύ πιο αυστηρά από το ελληνικό ως προς τις δυνατότητες συμμετοχής κομμάτων στις εκλογές.

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ πλησιάζει στην ολοκλήρωση του συνταγματικού της κύκλου και υποστήριξε ότι το δίλημμα των επικείμενων εκλογών δεν είναι “Δημοκρατία ή ΝΔ” όπως δήλωσε ο κ.Τσίπρας, αλλά “προχωράμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω”.

Στη δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε μάλιστα ότι η κοστολόγηση των μέτρων που έχει εξαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται στα 45 δισ και υποστήριξε ότι: “Εάν ερχόσασταν ποτέ κ.Τσίπρα στα πράγματα και προσπαθούσατε να εφαρμόσετε τα μισά, η χώρα θα χρεωκοπούσε την επόμενη ημέρα”.

Στην τριτολογία του δε ο πρωθυπουργός απάντησε και στην πρόσκληση Τσίπρα για debate με τη διφορούμενη φράση: “Γιατί επιδιώκετε τηλεοπτική αναμέτρηση, δεν σας αρέσει η Βουλή; Η απάντηση μας είναι κάθε πράγμα στην ώρα του“.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα