Ομόφωνη έγκριση στα σκληρά μέτρα

22-6-20111-ΑΘΗΝΑ-ΒΟΥΛΗ-Συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής  και υπουργικό συμβούλιο (φωτογραφία) για το Μεσοπρόθεσμο και τον Εφαρμοστικό νόμο// ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ ,ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ,ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, ΧΑΡΗΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ.(EUROKINISSI-ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΙΛΗΣ)
22-6-20111-ΑΘΗΝΑ-ΒΟΥΛΗ-Συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και υπουργικό συμβούλιο (φωτογραφία) για το Μεσοπρόθεσμο και τον Εφαρμοστικό νόμο// ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ ,ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ,ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, ΧΑΡΗΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ.(EUROKINISSI-ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΙΛΗΣ) EUROKINISSI

Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο ο εφαρμοστικός νόμος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Τα επόμενα βήματα και το μήνυμα του πρωθυπουργού. Σύνοδος κορυφής την Πέμπτη

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, στη διάρκεια της οποίας εγκρίθηκε ομόφωνα το περιεχόμενο του εφαρμοστικού νόμου για την υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος

Αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την Παρασκευή, όπως και το σχέδιο νόμου για την απλοποίηση των διαδικασιών και την επιτάχυνση του χρόνου έκδοσης των οικοδομικών αδειών.

Ο Γ. Παπανδρέου, κατά τη συνεδρίαση, έδειχνε σαφώς πιο ήρεμος μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε από τη Βουλή, έστω και μόνο από τους δικούς του βουλευτές, πράγμα που δεν παρέλειψε να τονίσει.

"Η ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση αποτελεί επιβεβαίωση της εντολής για τη συνέχιση της δύσκολης προσπάθειας που ξεκινήσαμε πριν από 20 μήνες", τόνισε κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε σκληρή τη μάχη που δίνει η Ελλάδα, μέσα από μια συνεχή και σκληρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, όπως είπε, η μάχη δίνεται για τη σωτηρία, αλλά και για την αλλαγή της χώρας.

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι "ξέρουμε που πάμε", και η κυβέρνηση εφαρμόζει συγκεκριμένο σχέδιο μέχρι το 2013.

Το χρονοδιάγραμμα για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου

Έως τις 30 Ιουνίου θα ψηφιστεί από τη Βουλή ο εφαρμοστικός νόμος, που συνοδεύει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, μετά και την οριστική συμφωνία, την Πέμπτη με την τρόικα, για τα μέτρα (φορολογικές παρεμβάσεις, αποκρατικοποιήσεις, διαρθρωτικές αλλαγές) που περιλαμβάνονται.

Αυτό επισημάνθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την οριστικοποίηση των πινάκων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου και, ως εκ τούτου, του περιεχομένου του εφαρμοστικού νόμου, αλλά και της επικαιροποίησης του μνημονίου που προηγείται της καταβολής κάθε δόσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ενημέρωσε διαδοχικά την κυβερνητική επιτροπή και το υπουργικό συμβούλιο. Έλαβε, παράλληλα, την εξουσιοδότηση να προχωρήσει σε όλους τους αναγκαίους χειρισμούς.

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, ο κ. Βενιζέλος θα έχει αύριο συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας (που έφτασαν στην Αθήνα), ενώ για το θέμα αυτό είχε τηλεφωνική συζήτηση με τον επίτροπο Όλι Ρεν. Πριν από τη συνάντηση με την τρόικα, ο υπουργός θα παρουσιάσει στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ αναλυτικά τα δεδομένα και ορισμένες εναλλακτικές λύσεις για τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου, μεταξύ των οποίων πρέπει να γίνει η τελική επιλογή. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών, είναι να οριστικοποιηθούν πλήρως τα πάντα (πίνακες Μεσοπρόθεσμου, εφαρμοστικός νόμος, επικαιροποιημένο μνημόνιο), ώστε αύριο το απόγευμα να γίνουν και σχετικές ανακοινώσεις.

Με βάση, επίσης, τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών, την Παρασκευή το πρωί θα συνεδριάσει η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, για τη δεύτερη ανάγνωση του Μεσοπρόθεσμου. Την ίδια ημέρα, θα δοθεί στα κόμματα το κείμενο του εφαρμοστικού νόμου, ώστε να μπορέσουν να το επεξεργαστούν έως την έναρξη της κοινοβουλευτικής συζήτησης. Τη Δευτέρα και την Τρίτη, το Μεσοπρόθεσμο θα συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής, ενώ την Τρίτη θα αρχίσει στη Διαρκή Επιτροπή η συζήτηση του εφαρμοστικού νόμου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το επικαιροποιημένο μνημόνιο, στη διαμόρφωση του οποίου είχαν συμμετάσχει όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία, είχε ούτως ή άλλως συμφωνηθεί πριν τον ανασχηματισμό, με εξαίρεση ελάχιστα σημεία.

Το ελληνικό ζήτημα στο Eurogroup

Η συνολική κρίση της ευρωζώνης, Κυρίως το ελληνικό ζήτημα, έτσι όπως αυτό αποτυπώνεται στα συμπεράσματα του Eurogroup, καθώς και η προοπτική και οι τυπικές διαδικασίες για τη νέα δανειοδότηση της Ελλάδας, θα βρεθούν στο επίκεντρο του δείπνου εργασίας, το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, οπότε και ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.

Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο δείπνο εργασίας των ηγετών αναμένεται να συζητηθεί και η πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος.

Ακόμα έγινε γνωστό, ότι στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής θα υπάρχει αναφορά στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η αναφορά δεν θα είναι καταληκτική, καθώς τώρα ανοίγει ένας κύκλος συζητήσεων, διότι μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του πρώτου εφαρμοστικού του νόμου ως τις 30 Ιουνίου, θα ακολουθήσει συνεδρίαση του Eurogroup στις 3 Ιουλίου και του ΔΝΤ στις 8 Ιουλίου για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης.

SHARE:

24Media Network