“Όπλο” για τον ΣΥΡΙΖΑ η υπέρβαση ενός δισ. στο πρωτογενές πλεόνασμα του 7μήνου

“Όπλο” για τον ΣΥΡΙΖΑ η υπέρβαση ενός δισ. στο πρωτογενές πλεόνασμα του 7μήνου
Εικόνα από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Eurokinissi

"Τον Σεπτέμβριο έρχεται η ώρα της αλήθειας για την κυβέρνηση" τονίζουν στην Κουμουνδούρου. Τι υποστηρίζουν για το φορολογικό νομοσχέδιο και τον προϋπολογισμό

“Όπλο” για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, τα στοιχεία για το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου του τρέχοντος έτους, που δημοσιοποιήθηκαν χθες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Το πρώτο επτάμηνο του έτους, επτάμηνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφεται υπέρβαση κατά 376 εκατ. ευρώ στον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα, εξέλιξη που όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, “πιστώνεται” στην Κουμουνδούρου και αποτελεί απάντηση σε όσους προεκλογικά καταστροφολογούσαν, μεταξύ αυτών και “ανεξάρτητοι” ανώτατοι παράγοντες, που “μετά την αλλαγή κυβέρνησης τα βλέπουν όλα διαφορετικά και …ρόδινα”!

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι ο Σεπτέμβριος θα είναι ο πρώτος “θερμός μήνας” για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου, καθώς- μετά την παραίτηση από τη διαπραγμάτευση για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από την επόμενη χρονιά- θα πρέπει να εξηγήσει από πού θα βρει τα χρήματα. Πολύ περισσότερο καθώς στις 23 Σεπτεμβρίου θα βρεθούν στην ελληνική πρωτεύουσα οι επικεφαλής των θεσμών, που μεταξύ άλλων θα συζητήσουν και το ενδεχόμενο ύπαρξης δημοσιονομικού κενού το 2020.

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι το κενό θα ανέρχεται στα 2,5 δισ., ίσως και 3 δισ. και ότι το ενδιαφέρον επικεντρώνεται πώς θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα και σε τι συμβιβασμούς θα καταλήξει με τους θεσμούς. Για τη μείωση του αφορολόγητου, πχ, για το οποίο είναι κοινό μυστικό ότι επιμένουν οι δανειστές, στελέχη του προηγούμενου οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων η μείωσή του θα συνδυαστεί με ένα αρκετά πιο μεγάλο ποσοστό αποδείξεων από ηλεκτρονικές συναλλαγές, γεγονός που για ένα μεγάλο ποσοστό θα καταστεί “δώρον άδωρον”. Τα ίδια στελέχη θεωρούν ότι από την κυβέρνηση θα γίνει προσπάθεια να αξιοποιηθούν και τα ANFA’ S και τα SMP’S, τα κέρδη δηλαδή ευρωπαϊκών τραπεζών από ομόλογα της χώρας μας, τα οποία επιστρέφουν με δόσεις- με το ετήσιο ύψος τους να ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.

“Στον προϋπολογισμό θα φανούν πολλά, θα φανούν οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης” επιμένουν ανώτερες πηγές της Κουμουνδούρου, προϊδεάζοντας για καυτά κοινωνικά μέτωπα από τα μέσα φθινοπώρου και μετά…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα