Οργή στην Αθήνα για τις απελάσεις

Φωτογραφία αρχείου
ψ AP

Σήμερα η αντίδραση της Ελλάδας στην "ασύμμετρη" όπως την χαρακτηρίζουν, απόφαση της Ρωσίας να απελάσει δύο έλληνες διπλωμάτες και να απαγορεύσει την είσοδο σε στενό συνεργάτη του Νίκου Κοτζιά.

Σήμερα αναμένεται η αντίδραση της Ελλάδας στην "ασύμμετρη" όπως την χαρακτηρίζουν διπλωματικές πηγές, απόφαση της Μόσχας να απελάσει δύο Έλληνες διπλωμάτες και να απαγορεύσει την είσοδο στην χώρα στον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του έλληνα υπουργού Εξωτερικών. Η κίνηση αυτή της Ρωσίας έρχεται ως "οφθαλμόν αντί οφθαλμού" απάντηση στην κίνηση της Αθήνας στις αρχές Ιουλίου, να προχωρήσει σε απέλαση Ρώσων διπλωματών.

Ο έλληνας Πρεσβευτής στη Μόσχα, Ανδρέας Φρυγανάς, εκλήθη εχθές στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου του επιδόθηκε νότα με την οποία ενημερώθηκε για την απέλαση του Εμπορικού Ακολούθου και του διευθυντή του γραφείου Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα, αλλά και πως απαγορεύεται η είσοδος στην Ρωσία στον Γ. Σακελλαρίου.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές χαρακτήρισαν "ασύμμετρη" την κίνηση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας πως ενώ η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει στοιχεία που αποδεικνύουν τις προσπάθειες επέμβασης των ρώσων διπλωματών στα εσωτερικά της Ελλάδος με χρήση αθέμιτων μέσων, κάτι που, όπως σημειώνουν, δεν ισχύει για την ρωσική πλευρά.

Το ιστορικό της κρίσης

"Στις 6 Αυγούστου στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εκλήθη ο Πρεσβευτής της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Ρωσική Ομοσπονδία Α. Φρυγανάς, στον οποίο επιδόθηκε νότα, με την οποία ενημερώνεται για τα ληφθέντα από ρωσικής πλευράς αντίμετρα ως απάντηση στις μη φιλικές πράξεις της Αθήνας τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους σε σχέση με Ρώσους διπλωμάτες και πολίτες".

Αυτό ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το ρωσικό ΥΠΕΞ, μετά την τρίτη κατά σειρά κλήση του έλληνα πρεσβευτή, από την στιγμή της απέλασης των ρώσων διπλωματών στις αρχές Ιουλίου. Η ελληνική πλευρά έχει πολλάκις τονίσει ότι διαθέτει στοιχεία για παρέμβαση του ρωσικού παράγοντα σε εσωτερικά ζητήματα και ιδιαίτερα με αιχμή το Σκοπιανό.

Η Μόσχα έκανε λόγο για αμερικανικές πιέσεις που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, ισχυρισμό, τον οποίο η Αθήνα απέρριψε εξ αρχής ως αβάσιμο. Οι "συνέπειες" για τις οποίες από την πρώτη στιγμή είχε προειδοποιήσει η ρωσική πλευρά, ήρθαν εχθές, ενώ είχε προηγηθεί η αναβολή της επίσκεψης Λαβρόφ στη χώρα μας, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Η Μόσχα απελαύνει δύο Έλληνες διπλωμάτες και απαγορεύει την είσοδο σε συνεργάτη του Κοτζιά

SHARE: