Ορκίστηκαν οι “300”: Οι νέοι βουλευτές, ο αρχαιότερος και ο αριθμός των γυναικών

Ορκίστηκαν οι “300”: Οι νέοι βουλευτές, ο αρχαιότερος και ο αριθμός των γυναικών
Ορκωμοσία νέας Βουλής -

Ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία της νέας Βουλής. Ο πρωθυπουργός "ευχήθηκε καλή δύναμη σε όλους". Η νέα σύνθεση της Βουλής περιλαμβάνει 112 νέους βουλευτές, ενώ στο σύνολο των "300"οι 62 είναι γυναίκες. Μετά την ορκωμοσία των βουλευτών ο προσωρινός πρόεδρος κάλεσε για την επόμενη ημέρα, Πέμπτη, τους βουλευτές να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο του Κοινοβουλίου.

Λίγο μετά τις 10.00 άρχισαν οι προσελεύσεις των Βουλευτών για την ορκωμοσία της νέας Βουλής. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος, λίγο μετά τις 10.30 ευχήθηκε σε όλους “καλή δύναμη”.

Η σύγκληση της Βουλής έγινε σύμφωνα με το Π.Δ. 56/2019 «Διάλυση της Βουλής, προκήρυξη εκλογής βουλευτών και σύγκληση της νέας Βουλής», το οποίο έχει προσδιορίσει τη 17η Ιουλίου 2019 ως την ημέρα για την εναρκτήρια συνεδρίαση της νέας βουλευτικής περιόδου.

Στη Βουλή εκπροσωπούνται έξι κόμματα, η Νέα Δημοκρατία με 158 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία με 86, το Κίνημα Αλλαγής με 22, το ΚΚΕ με 15, η «Ελληνική Λύση» με 10 έδρες, η «Μέρα 25» με 9 έδρες.

Αγιασμός και ορκωμοσία της νέας Βουλής Eurokinissi

 

Στους τριακόσιους της Βουλής, περιλαμβάνονται 112 νέοι βουλευτές, ενώ 62 είναι γυναίκες και 238 άντρες. Το ποσοστό των γυναικών που εκλέχθηκαν παρά την αύξηση της ποσόστωσης στο 40% των ψηφοδελτίων που κατάρτισαν τα κόμματα, είναι ελαφρά αυξημένο στο 20,6% σε σχέση με την προηγούμενη Βουλή, όπου το ποσοστό των γυναικών ήταν 18,3%, δηλαδή επτά γυναίκες λιγότερες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ορκωμοσία της νέας Βουλής Eurokinissi

 

Ο αρχαιότερος βουλευτής της Βουλής είναι ο Γιάννης Τραγάκης που εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής το 1974 και εξελέγη και σε αυτή τη Βουλή, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να κρατήσει τη έδρα στη Δυτική Αθήνα και όχι στη Β’ Πειραιά.

Είσοδος του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για την ορκωμοσία των νέων βουλευτών Eurokinissi

Στις 10.45 έφτασαν στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος μαζί με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα για να ακολουθήσει λίγα λεπτά αργότερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος μαζί με μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Από τις πρώτες που έφτασαν στο Κοινοβούλιο ήταν η βουλευτής Α’ Πειραιώς της ΝΔ Νόνη Δούνια: «Θέλω να είμαι αντάξια των ανθρώπων που με πίστεψαν. Ήρθα με τον σύζυγό μου που είναι συγκινημένος» δήλωσε.

Λίγο αργότερα έφτασε ο επικεφαλής του ΜεΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Δανάη Στράτου, ο οποίος έκανε λόγο για μια «πολύ μικρή ευκαιρία για να γιορτάσουμε τη Δημοκρατία. Αμέσως μετά θα αρχίσει ένας νέος σκληρός αγώνας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε μια τετραπλή πτώχευση. Εδώ δεν ήρθαμε για να πάρουμε θέσεις αλλά για να παλέψουμε για να μην φεύγουν τα παιδιά μας στο εξωτερικό».

«Καλή θητεία στους συναδέλφους, καλή δύναμη και σκληρή δουλειά» σημείωσε κατά την άφιξή του ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Καλή χρονιά στους νέους συναδέλφους» ευχήθηκε ο “αρχαιότερος” Γιάννης Τραγάκης.

Με το μόλις επτά μηνών παιδί του έφτασε ο Σίμος Κεδίκογλου ενώ τα φλας των φωτογράφων συγκέντρωσε η βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Άννα Ευθυμίου, η οποία διανύει τον όγδοο μήνα εγκυμοσύνης της.

Η έγκυος βουλευτής της ΝΔ από τη Θεσσαλονίκη, Άννα Ευθυμίου Eurokinissi

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Δώρα Αυγέρη και ο πρώην υφυπουργός Γιώργος Αμανατίδης έκαναν λόγο για δημιουργική αξιωματική αντιπολίτευση ενώ ο Βασίλης Βασιλικός που εξελέγη με το Επικρατείας κάλεσε την Ευρώπη  «να επανέλθει από εκεί από όπου ξεκίνησε».

Ο Βασίλης Βασιλικός Eurokinissi

 

«Δουλειά, όχι λόγια, πράξεις» ζήτησε ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος και ευχήθηκε «καλή επιτυχία στον κ. Τασούλα», ο οποίος – όπως είπε – ως πρόεδρος της Βουλής είναι πρόεδρος όλων των Ελλήνων.

Η διαδικασία

Την εναρκτήρια συνεδρίαση, έως και την εκλογή του προέδρου της Βουλής, διηύθυνε ο προσωρινός πρόεδρος, που σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στον Κανονισμό είναι ο Β΄αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής, Γιώργος Βαρεμένος, δεδομένου ότι «καθήκοντα προσωρινού προέδρου ασκεί ένας από τους αντιπροέδρους της Βουλής της προηγούμενης βουλευτικής περιόδου, κατά την τάξη της εκλογής τους».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος Eurokinissi

 
Ο Γιώργος Αμυράς και η Ντόρα Μπακογιάννη Eurokinissi

Ο προσωρινός πρόεδρος επικουρείται από τέσσερις γραμματείς και, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, τα καθήκοντα των γραμματέων θα ασκήσουν οι νεότεροι στην ηλικία Βουλευτές, ανάλογα με τη δύναμη των Κοινοβουλευτικών ομάδων.

Η Ντόρα Μπακογιάννη και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη Eurokinissi

 

Αμέσως μετά την έναρξη των εργασιών της πρώτης συνεδρίασης της βουλευτικής περιόδου, ο προσωρινός πρόεδρος ανακοίνωσε στη Βουλή τον κατάλογο των Βουλευτών που ανακηρύχθηκαν σύμφωνα με το νόμο. Ο κατάλογος αυτός καταχωρήθηκε στα Πρακτικά και θα ενημερώνεται για κάθε μεταβολή που τυχόν επέρχεται κατά τη διάρκεια της βουλευτικής περιόδου.

Αγιασμός και ορκωμοσία της νέας Βουλής Eurokinissi

 

Στη συνέχεια, ο προσωρινός πρόεδρος της Βουλής κάλεσε τους βουλευτές που έχουν ανακηρυχθεί να δώσουν τον οριζόμενο από το άρθρο 59 του Συντάγματος όρκο που είναι ο ακόλουθος:

«Ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας και ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να είμαι πιστός στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ορκωμοσία της νέας Βουλής Eurokinissi

 

Με θρησκευτικό όρκο ορκίστηκε η πλειοψηφία των βουλευτών. Ο Αρχιεπίσκοπος, αφού τελείωσε η ορκωμοσία, πήρε για πολύ λίγο το λόγο και ευχήθηκε στους βουλευτές “καλή δύναμη” και επιτυχία στο έργο τους.

Εν συνεχεία, όπως προβλέπεται, ορκίστηκαν στο Κοράνι οι τρεις Μουσουλμάνοι βουλευτές που προέκυψαν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Πρόκειται για τους Ιλχάν Αχμέτ (ΚΙΝΑΛ, Ροδόπη), Χουσεϊν Ζεϊμπέκ (ΣΥΡΙΖΑ, Ξάνθη) και Μπουρχάν Μπαράν (ΚΙΝΑΛ, Ξάνθη).

Τέλος, δόθηκε πολιτικός όρκος από αυτούς που επιθυμούσαν να ορκιστούν κατ’ αυτόν τον τρόπο. Μεταξύ αυτών και ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Η βουλευτής της ΝΔ Μαριέτα Γιαννάκου Eurokinissi

Μετά την ορκωμοσία των βουλευτών ο προσωρινός πρόεδρος κάλεσε για αύριο, Πέμπτη, τους βουλευτές να εκλέξουν τον πρόεδρο της Βουλής. Η πλειοψηφία έχει ανακοινώσει ότι θα προτείνει για τη θέση του προέδρου τον Κωνσταντίνο Τασούλα ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας χθες στην ΚΟ του κόμματος ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει για πρόεδρο της Βουλής τον προτεινόμενο από το πλειοψηφούν κόμμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα