Όσα διαδραματίστηκαν στη Βουλή την εβδομάδα που πέρασε

Όσα διαδραματίστηκαν στη Βουλή την εβδομάδα που πέρασε

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα; Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους;

Σε αυτή τη στήλη το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά; 

Οι συνέπειες του δεύτερου κύματος της πανδημίας στους τομείς της υγείας και της οικονομίας συνέχισαν να πρωταγωνιστούν στην κοινοβουλευτική συζήτηση, ενώ με τα Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου τα κόμματα έθιξαν κυρίως θέματα εσωτερικής πολιτικής.

Το κόμμα της Κυβέρνησης αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία έδειξαν πιο ενεργή συμμετοχή, άσκησαν στο σύνολο 281 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, όπως καταγράφει το Vouliwatch.

Συγκεκριμένα πρώτος έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 85 μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ακολουθεί η  ΝΔ με 57, η Ελληνική Λύση με 56, το ΚΙΝ.ΑΛ. με 44, το ΚΚΕ με 25 και το ΜέΡΑ25 με 14.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 195 ερωτήσεις, 67 Αναφορές, 1 Α.Κ.Ε., 1 Επερώτηση και 17 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με ΑΚΕ.

Παρασκευή 18.12.2020

ΣΥ.ΡΙΖ.Α. : Γιατί δεν εφαρμόζονται τα νομοθετημένα και υποχρεωτικά κίνητρα για την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία και τα αντικίνητρα για την ταφή απορριμμάτων;

Πλήθος βουλευτών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. προς τα υπουργεία Εσωτερικών & Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με τα κίνητρα για την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία και τα αντικίνητρα για την ταφή απορριμμάτων. Πιο συγκεκριμένα, οι βουλευτές αναφέρονται σε μη εφαρμογή της νομοθεσίας που προβλέπει νέα τιμολογιακής πολιτικής στη διαχείριση απορριμμάτων η οποία περιέχει οικονομικά κίνητρα με βάση την απόδοση ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή για όλους τους ΟΤΑ καθώς και περιβαλλοντική εισφορά για την ενίσχυση της Κυκλικής Οικονομίας. Επικαλούμενοι τις τροποποιήσεις που υπέστησαν τα εν λόγω άρθρα νόμου, οι βουλευτές μεταξύ άλλων ρωτούν: “Πως εφαρμόζεται το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τους Κανονισμούς Τιμολόγησης και την εφαρμογή της περιβαλλοντικής εισφοράς κυκλικής οικονομίας;” και “Ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθενται να λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία έτσι ώστε να τεθεί σε εφαρμογή η τιμολογιακή πολιτική;”. Τέλος, ζητούν την κατάθεση των σχετικών αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων των ΦΟΔΣΑ και των Δημοτικών Συμβουλίων των ΟΤΑ, καθώς και των οργάνων των ανωτέρω φορέων της Αυτοδιοίκησης.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ: Έγκριση και χρήση θεραπειών με μονοκλωνικά αντισώματα κατά του COVID-19.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς, απευθύνετε με ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, σχετικά με την έγκριση και χρήση θεραπειών με μονοκλωνικά αντισώματα κατά του COVID-19. Ο βουλευτής υποστηρίζοντας ότι η ανοσία της αγέλης μέσω του εμβολιασμού θα αργήσει να επιτευχθεί και μέχρι να γίνει πραγματικότητα, οι πολίτες θα συνεχίσουν να νοσούν, υποστηρίζει ότι επείγει θεραπευτική αντιμετώπιση του ιού. Αναφέρετε συγκεκριμένα σε θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα οι οποίες έχουν ήδη εγκριθεί από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων. Βάσει των παραπάνω ρωτά τον Υπουργό: ” Είναι στις προθέσεις σας η άμεση έγκριση και η άμεση ευρεία χρήση θεραπειών με μονοκλωνικά αντισώματα κατά του COVID-19 στα Νοσοκομεία της χώρας μας;”.

Δείτε την ερώτηση εδώ. 

Δευτέρα 21.12.2020

ΣΥ.ΡΙΖ.Α. : Ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛ.ΑΣ. αναφορικά με τον φυγόποινο υπαρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή».

Πλήθος βουλευτών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρυσοχοΐδη Μιχάλη, σχετικά με την ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας στην σύλληψη μέλους της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Οι βουλευτές αναφέρονται σε δημόσιες δηλώσεις στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας ότι παρακολουθούν διακριτικά αλλά πολύ στενά τα στελέχη της Χρυσής Αυγής και είναι έτοιμοι να τους συλλάβουν αμέσως μόλις ανακοινωθούν οι καταδικαστικές γι’ αυτούς αποφάσεις. Ωστόσο, έπειτα από τις αντιδράσεις που ακολούθησαν την φυγή του Χρήστου Παππά το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δήλωσε ότι δεν παρακολουθούσαν τα στελέχη της της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή». Με βάση τα παραπάνω ρωτούν, μεταξύ άλλων, “Παρακολουθούνταν ή όχι τα στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή»;” και “Ποιες οδηγίες δόθηκαν από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τις απαραίτητες προληπτικές ενέργειες που όφειλε να διενεργήσει η ΕΛ.ΑΣ. για να εξασφαλιστεί η σύλληψη των καταδικασθέντων;”.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΜέΡΑ25: Καθυστέρηση παράδοσης ακαδημαϊκών συγγραμμάτων στους φοιτητές.

Η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25, Σακοράφα Σοφία, καταθέτει ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σχετικά με την καθυστέρηση των ακαδημαϊκών συγγραμμάτων. Πιο συγκεκριμένα, η βουλεύτρια κάνει αναφορά στην καθυστέρηση διανομής των ακαδημαϊκών συγγραμμάτων, καθώς δύο μήνες μετά την έναρξη των μαθημάτων η πλειοψηφία των φοιτητών δεν έχει παραλάβει ούτε ένα βιβλίο. Επίσης, ενώ η προθεσμία παράδοσης είναι στις 11.1.2021 η ημερομηνία αυτή συμπίπτει με την έναρξη της εξεταστικής περιόδου πολλών πανεπιστημίων. Με βάση τα παραπάνω ρωτά με ποιο τρόπο το Υπουργείο σκοπεύει να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα στο μέλλον καθώς και αν υπήρξε ουσιαστική αιτία για αυτή την καθυστέρηση.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 24.12.2020

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Ψηφιακή τεχνολογία στη Δικαιοσύνη

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μπούγας Ιωάννης, κατέθεσε ερώτηση στα υπουργεία Παιδείας και Δικαιοσύνης σχετικά με τις ψηφιακές γνώσεις των εργαζόμενων του χώρου της δικαιοσύνης. Ειδικότερα αναφέρει,  πως ικανός αριθμός δικαστών, δικηγόρων και δικαστικών γραμματέων δεν διαθέτει επαρκείς ψηφιακές γνώσεις και υπάρχουν ελλείψεις σε υλικοτεχνικά συστήματα που καθιστούν αδύνατη την ηλεκτρονική επικοινωνία και αλληλογραφία, καθώς και την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των εμπλεκομένων δημοσίων υπηρεσιών. Με βάση τα παραπάνω ρωτά “Εξετάζεται η ενσωμάτωση τεχνολογικών μαθημάτων στα προγράμματα νομικών σπουδών, καθως και η υποχρεωτική τεχνική εκπαίδευση και κατάρτιση όλων των λειτουργών και συντελεστών του οικοσυστήματος της Δικαιοσύνης.” και “Εάν σκοπεύουν να προβούν στη στελέχωση των δικαστικών αρχών και υπηρεσιών με επαγγελματίες της τεχνολογίας και στην υιοθέτηση σύγχρονων καινοτομιών, με σκοπό την αναβάθμιση των υποδομών.”.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Δευτέρα 28.12.2020

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Υποχρεωτικότης Εμβολιασμού.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Βαρτζόπουλος Δημήτριος, θίγει το θέμα των υποχρεωτικών εμβολιασμών καταθέτοντας ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια. Πιο συγκεκριμένα, ο βουλευτής υποστηρίζει πως “η Covid-19 συνιστά απειλή ισάξια των λοιπών γνωστών θανατηφόρων και αναπηρικών λοιμώξεων στην ιστορία της ανθρωπότητας”. Ως εκ τούτου, παραθέτει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τον υποχρεωτικό χαρακτήρα των παιδικών εμβολιασμών, που αφορούν επικίνδυνες θανατηφόρες και αναπηρικές νόσους καθώς η μέριμνα για την δημόσια υγεία αποτελεί συνταγματική υποχρέωση του Κράτους. Με βάση τα παραπάνω ρωτά, μεταξύ άλλων, εάν είναι στις προθέσεις της Κυβερνήσεως: “Η έκδοση μέσω της Γενικής Γραμματείας Ενημερώσεως κατόπιν ειδικής εισηγήσεως της ΕΕΔΥ κανονιστικού πλαισίου εντοπισμού και αντιμετωπίσεως από το ΕΣΡ φαινομένων σκόπιμου σχετικής παραπλανήσεως του κοινού.” και ” Σε περιπτώσεις εμφάνισης κινδύνου διάδοσης μεταδοτικού νοσήματος, που ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, μπορεί να επιβάλλεται, με απόφαση του Υπουργού Υγείας, μετά από γνώμη της Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημοσίας Υγείας (ΕΕΔΥ), υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού με σκοπό την αποτροπή της διάδοσης της νόσου”.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 30.12.2020

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: Υπερφόρτωση του διαδικτύου στην Ελλάδα και ακριβότερες διαδικτυακές υπηρεσίες από όλες τις χώρες_μέλη της ΕΕ.

Η βουλεύτρια της Ελληνικής Λύσης, Αλεξοπούλου Αναστασία, καταθέτει ερώτηση προς το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχετικά με την υπερφόρτωση του διαδικτύου στην Ελλάδα. Επικαλούμενος την αναγκαιότητα της χρήσης του διαδικτύου στην εποχή του κορωνοϊού καθώς και στο δικαίωμα των πολιτών στην κοινωνία της πληροφορίας, όπως προβλέπεται από το ελληνικό σύνταγμα, ο βουλευτής αναφέρει άνιση κοστολόγηση των υπηρεσιών του διαδικτύου στην χώρα μας σε σχέση με τις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης. Επίσης, υποστηρίζει ότι το δίκτυο στην χώρα μας είναι υπερφορτωμένο και αργό πράγμα παράδοξο αν σκεφτεί κανείς την τιμολόγηση του. Βάσει των παραπάνω ρωτά το υπουργείο τι σκοπεύει να πράξει σχετικά με τα παραπάνω προβλήματα στην ταχύτητα του δικτύου και στην τιμολόγηση του. 

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ: Προβλήματα με την προτεραιοποίηση των ατόμων στον εμβολιαστικό σχεδιασμό κατά του COVID_19.

Πέντε (5) βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής καταθέτουν ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, σχετικά με προβλήματα που προέκυψαν με την προτεραιοποίηση των ατόμων στον εμβολιαστικό σχεδιασμό κατά του COVID_19. Ειδικότερα αναφέρει, ότι ενώ το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι πρώτοι θα εμβολιάζονταν οι υγειονομικοί, καθώς είναι αυτοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση του COVID-19, στην πορεία ο προγραμματισμός αυτός «νοθεύτηκε» προκειμένου εμβολιαστούν κυβερνητικά και πολιτικά στελέχη. Κάνει επίσης αφορά σε δημοσιεύματα που λένε ότι πρόσφατα αναβλήθηκαν εμβολιασμοί υγειονομικού προσωπικού στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» προκειμένου να εμβολιαστούν πολιτικά πρόσωπα. Με βάση τα παραπάνω ρωτά, μεταξύ άλλων, “Είναι σε γνώση σας η παραβίαση του εμβολιαστικού πρωτοκόλλου που δώσατε στη δημοσιότητα και αφορά στην προτεραιοποίηση των ατόμων που θα εμβολιαστούν πρώτα;”.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 31.12.2020

ΣΥ.ΡΙΖΑ. Οι δυσοίωνες προβλέψεις για την πανδημία, η πολιτική εκμετάλλευση των εμβολιασμών και ο κίνδυνος εφησυχασμού στο όνομα της «επιχείρησης Ελευθερία»

Πέντε (5) βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖΑ. κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας στην χώρα μας και το σχέδιο των εμβολιασμών. Πιο συγκεκριμένα, οι βουλευτές αναφέρουν πως αν και οι εμβολιασμοί αποτελούν μεγάλο βήμα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός των πολιτών όπως επιφυλάσσει η ανεύθυνη επικοινωνιακή διαχείριση των εμβολιασμών από την κυβέρνηση. Επίσης οι βουλευτές εκφράζουν την ανησυχία τους για τις τεράστιες πιέσεις που δέχεται το εθνικό σύστημα υγείας ενώ οι προβλέψεις για την πορεία των κρουσμάτων είναι δυσοίωνες. Βάσει των παραπάνω ρωτούν, μεταξύ άλλων, “Τι προτίθεται να κάνει για την έγκαιρη προετοιμασία του ΕΣΥ με στόχο την αντιμετώπιση των νέων υγειονομικών αναγκών αυτής της περιόδου (εμβολιασμοί, προνοσοκομειακή διαχείριση της πανδημίας, κατ’ οίκον παρακολούθηση, στοχευμένη ενίσχυση των κλινικών και ΜΕΘ covid με έμπειρο και ειδικευμένο προσωπικό); και “Έχει την πρόθεση να υλοποιήσει μια ολοκληρωμένη υγειονομική στρατηγική για την αναχαίτιση της πανδημίας, που να περιλαμβάνει όχι μόνο την εμβολιαστική εκστρατεία αλλά ταυτόχρονα τον έλεγχο της διασποράς του ιού με γενικευμένο testing και στοχευμένη πρόληψη στις «εστίες υπερμετάδοσης», τη γενναία επένδυση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας;”.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Δευτέρα 4.1.2021

ΣΥ.ΡΙΖΑ. : Ανεπίτρεπτη η εξαίρεση των ιδιωτών ιατρών από τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Απηύθυνε ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, σχετικά με την εξαίρεση των ιδιωτών από προτεραιότητα στον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού. Ο βουλευτής υποστηρίζει ότι οι ιδιώτες γιατροί ως επαγγελματίες υγείας «πρώτης γραμμής», διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιμόλυνσης από κορονοϊό και για το λόγο αυτό η πολιτεία οφείλει να τους προστατέψει. Πολλά σωματεία ιδιωτικών γιατρών πανελλαδικώς έχουν αντιδράσει στο εν λόγω θέμα. Με βάση τα παραπάνω ρωτά: “Προτίθεται να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για τον αποκλεισμό των ιδιωτών ιατρών από τον κατά προτεραιότητα εμβολισμό του υγειονομικού προσωπικού της χώρας για την προστασία απέναντι στον κορονοϊό και να εντάξει όλο το ιατρικό προσωπικό της χώρας στον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό, όπως επιβάλλει η φύση της εργασίας τους;”.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα