Πάγκαλος για το ''Δε θα γίνεις Έλληνας ποτέ, Αλβανέ, Αλβανέεε...''

ΑΘΗΝΑ -  ΒΟΥΛΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ// ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ο ΑΝΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ .(EUROKINISSI-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
ΑΘΗΝΑ - ΒΟΥΛΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ// ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ο ΑΝΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ .(EUROKINISSI-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Το εθνικιστικό σύνθημα σχολιάζει ο Θεόδωρος Πάγκαλος, κάνοντας μία ιστορική αναδρομή σε ποδοσφαιρικό αγώνα του 2006 και τα επεισόδια που ακολούθησαν. Τα στοιχεία από τη σύγκριση των οικονομιών Ελλάδας-Αλβανίας

''Η Αλβανία συγκεντρώνει όλες τις τυπικές προϋποθέσεις για να μπει στο ευρώ, ασκεί μια συστηματική πολιτική αυτοδύναμης προσέγγισης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή, με άλλα λόγια, δεν μας έχει ανάγκη'' αναφέρει μεταξύ άλλων σε άρθρο του ο Θεόδωρος Πάγκαλος.

Ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ στο Βήμα της Κυριακής ξεκινά με μια μικρή αναδρομή στην ήττα της Εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου από την αντίστοιχη της Αλβανίας τον Σεπτέμβριο του 2006 και τα αιματηρά επεισόδια που ακολούθησαν.

''Όπως ήταν επίσης φυσικό, μερικοί από το 1 εκατομμύριο Αλβανούς που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα αισθάνθηκαν την ανάγκη να πανηγυρίσουν σε διάφορα σημεία της Αθήνας και σε ορισμένες πόλεις της επαρχίας. Ξέσπασαν τότε επεισόδια. Στην Ομόνοια, στην Πανεπιστημίου, στον Λευκό Πύργο και αλλού, Αλβανοί ξυλοκοπήθηκαν και συνελήφθησαν από την Αστυνομία'' σημειώνει.

Όμως γιατί κάνει αυτή την αναφορά; Ο ίδιος αναρωτιέται και εξηγεί: ''Τώρα γιατί τα θυμηθήκαμε όλα αυτά και σας απασχολούμε; Τέτοιες ώρες τέτοια λόγια θα πουν μερικοί. Μα γιατί μας έπεσε στα χέρια μια απόρρητη μελέτη που προέρχεται από το ' Center of Intelligence' της γνωστής σε όλους μας αμερικανικής υπηρεσίας CIA''.

Η σύγκριση των οικονομικών

Ο κ. Πάγκαλος προβαίνει σε μία σύγκριση των οικονομιών των δύο χωρών: ''Η Ελλάδα έχει βέβαια 10πλάσιο ΑΕΠ από την Αλβανία, 280 έναντι 26 δισ. δολαρίων. Της Ελλάδας όμως το ΑΕΠ κάθε χρόνο κατεβαίνει από τα 321 δισ. στα 299 και τέλος στα 281 δισ. δολάρια τα έτη 2010, 2011 και 2012 αντίστοιχα. Η Αλβανία στα ίδια χρόνια έχει 25 δισ. δολάρια ΑΕΠ το 2010, 26 το 2011 και κάτι παραπάνω από τα 26 το 2012 και αυτό γιατί η πραγματική αύξηση του εισοδήματος το 2010 στην Αλβανία είναι 3,45%, 3% το έτος 2011 και 1% το έτος 2012 ενώ στην Ελλάδα το ΑΕΠ μειώνεται -3,5% το 2010, -7% το 2011 και -6% το 2012.

Τώρα κρατηθείτε όπου και αν κάθεστε γιατί αυτό που ακολουθεί δεν μπορεί να το φανταστεί κανείς.  Η Ελλάδα έχει 24% ανεργία και είναι στην 172η θέση στον κόσμο ενώ η Αλβανία έχει μόνο 13% ανεργία και είναι 133η στον κόσμο. Ίσως και για αυτό κάτω από τη γραμμή της φτώχειας κινούνται 12% των πολιτών στην Αλβανία και 20% στην Ελλάδα. Οι επενδύσεις σε σταθερό κεφάλαιο είναι 10% του ΑΕΠ στην Ελλάδα και 25% στην Αλβανία.

Τώρα ας δούμε και τα δημοσιονομικά μας. Η Αλβανία έχει έλλειμμα του προϋπολογισμού -3,3% ενώ η Ελλάδα αγωνίζεται να μείνει στο -9,5% ου φέτος φαίνεται να βαδίζει προς το -15%. Ως εκ τούτου το δημόσιο χρέος της Αλβανίας είναι 60% του ΑΕΠ ενώ το αντίστοιχο της Ελλάδας είναι 161% του ΑΕΠ. Η Αλβανία είναι 47η στον κόσμο ως προς το χρέος ενώ η Ελλάδα είναι 3η ως προς το ύψος του χρέους''.

Ενώ κλείνει αναφέροντας: ''Έτσι η Αλβανία συγκεντρώνοντας όλες τις τυπικές προϋποθέσεις για να μπει στο ευρώ, ασκεί μια συστηματική πολιτική αυτοδύναμης προσέγγισης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ή αν θέλετε, με άλλα λόγια, δεν μας έχει ανάγκη (...) Φαντάζομαι ότι δυσκολευόσαστε να τραγουδήσετε το στίχο του τίτλου με την ίδια αμεριμνησία που βασίλευε το 2006''.

SHARE:

24Media Network