“Παγωμάρα” στην Αθήνα μετά το διπλωματικό επεισόδιο με Δένδια στη Λιβύη

“Παγωμάρα” στην Αθήνα μετά το διπλωματικό επεισόδιο με Δένδια στη Λιβύη
AP

Η αντίδραση του Μαξίμου δια του Γιάννη Οικονόμου στην “παγίδα” της κυβέρνησης της Τρίπολης στον υπουργό Εξωτερικών.

Το διπλωματικό επεισόδιο με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στη Λιβύη, προκάλεσε “παγωμάρα” στην Αθήνα, αν κρίνει κανείς από τη λακωνική αντίδραση του Μαξίμου διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου ερωτήθηκε ειδικότερα εάν η Αθήνα βλέπει παρέμβαση τρίτων, δηλαδή εν προκειμένω της Τουρκίας, πίσω από την “παγίδα” που έστησε η κυβέρνηση της Τρίπολης στον κ.Δένδια. “Εχει εκδοθεί ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία και σας παραπέμπω”, απάντησε ξερά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ πάντως περιέγραφε… δημοσιογραφικά τα γεγονότα. “Η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Τρίπολη, όπου είχε προγραμματιστεί να συναντήσει τον Πρόεδρο Μένφι, ματαιώθηκε καθώς το λιβυκό Υπουργείο Εξωτερικών αθέτησε τη συμφωνία που υπήρχε όσον αφορά τη μη συνάντηση με τη Λίβυα ΥΠΕΞ. Το σκέλος της επίσκεψης στην Ανατολική Λιβύη συνεχίζει κανονικά”, ανέφερε ειδικότερ το ΥΠΕΞ.

Ο κ. Οικονόμου συνεπώς δέχθηκε διευκρινιστικές ερωτήσεις, αλλά απάντησε εξίσου λακωνικά: “Δεν έχω να προσθέσω τίποτε παραπάνω από την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ. Η επίσκεψη Δένδια στη Λιβύη συνεχίζεται κανονικά, Οι επισκέψεις και τα ταξίδια του υπουργού Εξωτερικών είναι πάντα σε γνώση της κυβέρνησης”.

Δεν σχολίασε πάντως εάν τελικά η Ελλάδα αναγνωρίζει την κυβέρνηση της Τρίπολης. Υπενθυμίζεται ότι θέση της Αθήνας είναι η πως η θητεία της κυβέρνησης της Τρίπολης έχει λήξει και δεν έχει τη νομιμοποίηση να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες που δεσμεύουν το μέλλον της χώρας. Η κυβέρνηση της Τρίπολης είναι προσωρινή με στόχο να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι η Μανγκούς, η οποία είναι υπουργός στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της Τρίπολης, υπέγραψε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου την τουρκολιβυκή συμφωνία τον Οκτώβριο, που βασίζεται στο παράνομο τουρκολιβυκό «μνημόνιο» του 2019 το οποίο έχει καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα.¨

Πώς έγινε η απόπειρα “παγίδευσης” του Δένδια

Αρχικά η Τρίπολη δεν ήταν στο πρόγραμμα του ταξιδιού του κ. Δένδια στη Λιβύη αλλά ο προορισμός ήταν η Βεγγάζη. Την παραμονή της επίσκεψης ωστόσο τροποιήθηκε το πρόγραμμα και μετά από αίτημα του επικεφαλής  του τριμελούς μεταβατικού προεδρικού συμβουλίου Μοχάμεντ Μένφι, ο οποίος είναι εγκεκριμένος  από τον ΟΗΕ, ο Νίκος Δένδιας μετέβη στη Λιβύη προκειμένου να συναντήσει αποκλειστικά τον ίδιο.

Μόλις ο Έλληνας ΥΠΕΞ έφτασε στο αεροδρόμιο της Τρίπολης ενημέρωθηκε πως θα τον υποδεχόταν η ΥΠΕΞ της κυβέρνησης της Λιβύης  Νάιλα Μανγκούς, που υπέγραψε το μη αναγνωρισμένο σύμφωνο με την Τουρκία, κάτι το οποίο ο υπουργός δεν γνώριζε.

Μόλις ο κ. Δένδιας  έμαθε την παρουσία της στο αεροδόμιο αρνήθηκε να κατέβει από το αεροπλάνο και ζήτησε να αποχωρήσει με προορισμό τη Βεγγάζη για να συνεχίσει την προγραμματισμένη του επίσκεψη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν διασταυρωθεί επισήμως όταν το αερσκάφος ετοιμαζόταν να απογειωθεί για τη Βεγγάζη η κυβέρνηση της Λιβύης δεν δέχθηκε να το εγκρίνει και έτσι η ελληνική αποστολή αναγκάστηκε να πετάξει μέσω του FIR Μάλτας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα