“Παγώνουν” οι πλειστηριασμοί 3.000 ακινήτων

“Παγώνουν” οι πλειστηριασμοί 3.000 ακινήτων
Ακίνητα στην Αθήνα INTIME NEWS

Τι ανακοίνωσε ο Κ.Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο για τους ευάλωτους δανειολήπτες. Δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει το εισόδημα των πολιτών και απέναντι στην ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η κυβέρνηση δεν θα κρύψει, αλλά θα διαχειριστεί τις οικονομικές συνέπειες της ενεργειακής κρίσης και του κύματος ακρίβειας, που επιτείνονται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο.

Υπενθύμισε ότι χθες στη Βουλή εξήγησε γιατί δεν ισχύει “ο βολικός μύθος του δήθεν φθηνού λιγνίτη”, παρουσίασε το πρόγραμμα για την ενέργεια και διαβεβαίωσε ότι πέρα από τα 2 δισεκατομμύρια που έχουν ήδη διατεθεί για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η στήριξη αυτή θα συνεχιστεί με έμφαση πάντα στους πιο ευάλωτους πολίτες.

“Προωθούμε ελληνική πρόταση για ευρωπαϊκή στήριξη για την απορρόφηση των ανατιμήσεων και βέβαια την προστασία του εισοδήματος, που πρέπει να αποτελεί πρώτη πολιτική μας προτεραιότητα. Αυτήν υπηρετούν και δύο από τα νομοθετήματα τα οποία θα εξετάσουμε και θα εγκρίνουμε σήμερα: ο ακόμα χαμηλότερος ΕΝΦΙΑ και η προστασία της πρώτης κατοικίας και των πιο ευάλωτων”, σημείωσε ο κ.Μητσοτάκης.

“Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ οι βασικές ρυθμίσεις έχουν ήδη περιγραφεί. Περιλαμβάνουν μεγαλύτερες ελαφρύνσεις από αυτές που είχαμε υποσχεθεί. Μία παρέμβαση που καθίσταται εξαιρετικά επίκαιρη τώρα, λαμβάνοντας υπόψη την πίεση την οποία δέχονται τα νοικοκυριά και το εισόδημά τους”, ανέφερε και πρόσθεσε:

“Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι συνολικά οι Έλληνες ιδιοκτήτες θα καταβάλουν κάτι παραπάνω από 30% λιγότερο φόρο για τα ακίνητά τους σε σχέση με αυτό το οποίο πλήρωναν το 2019. Μεγαλύτερη θα είναι η ελάφρυνση για όσους κατοικούν σε ζώνες χαμηλής και μέσης τιμής. Μικρή αύξηση θα βαραίνει μόνο μία μικρή μειοψηφία ιδιοκτητών σε περιοχές υψηλής αξίας. Διορθώνονται με αυτό τον τρόπο αδικίες του παρελθόντος.”

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι έτσι συνεχίζει η κυβέρνηση την πολιτική της ελάφρυνσης από τα βάρη που προκαλούν οι φόροι και οι εισφορές του παρελθόντος, μία πολιτική η οποία με αυτό τον τρόπο μειώνει τα έξοδα των νοικοκυριών και αυξάνει τη δυνατότητά τους να αμυνθούν απέναντι στην ακρίβεια.

“Σε ό,τι αφορά τώρα την πρώτη κατοικία των πιο αδύναμων, με το νέο νομοσχέδιο παγώνει κάθε διαδικασία πλειστηριασμού 3.000 ακινήτων, τα οποία ανήκουν σε ευάλωτους δανειολήπτες. Και απλώνεται έτσι ένα πρόσθετο δίχτυ προστασίας γύρω από όσους δοκιμάζονται περισσότερο”, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Τέλος, έκανε λόγο για μεγάλες τομές στη Δικαιοσύνη, με το νέο Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων.

“Για πρώτη φορά καθιερώνονται σαφή κριτήρια για τη διαμόρφωση του δικαστικού χάρτη της χώρας. Ποια δικαστήρια και σε ποιες έδρες πρέπει να λειτουργούν με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Για πρώτη φορά επίσης οι δικαστικές αποφάσεις θα είναι ψηφιακά προσβάσιμες σε κάθε ενδιαφερόμενο”, ανέφερε ο πρωθυπουργός και εκτίμησε ότι ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι το εξής οι δικαστικοί λειτουργοί θα αναβαθμίζονται με βάση τη διαρκή τους επιμόρφωση αλλά και θα αξιολογούνται. “Θα αξιολογούνται από τους συναδέλφους τους με βάση την ταχύτητα έκδοσης των αποφάσεών τους. Πρόκειται για μία πολυεπίπεδη παρέμβαση που λύνει προβλήματα δεκαετιών της Δικαιοσύνης”, είπε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

“Κυρίως, όμως, έρχεται να αντιμετωπίσει το μεγάλο ζήτημα της γρήγορης απονομής της και ταυτόχρονα να εγγυηθεί την εγκυρότητα και τη διαφάνεια των αποφάσεών της. Είναι δηλαδή μία πολύ σημαντική μεταρρύθμιση η οποία ενισχύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη.”

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα