Πάιατ: Τα αμερικανικά σχέδια στην Αλεξανδρούπολη δεν απειλούν την Τουρκία

Ο Τζέφρι Πάιατ
Ο Τζέφρι Πάιατ EUROKINISSI

Τη δική του απάντηση στις...ανησυχίες Ερντογάν για την αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπουλη έδωσε ο Τζέφρι Πάιατ.

Τα αμερικανικά σχέδια στην Αλεξανδρούπολη δεν αποτελούν απειλή για την Τουρκία, υπογράμμισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στο Thessaloniki Summit 2021, το οποίο διοργανώνουν, σήμερα και αύριο, στη Θεσσαλονίκη, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στα αμερικανικά σχέδια για την Αλεξανδρούπολη, ο Αμερικανός πρέσβης υπογράμμισε ότι “η εταιρική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη δεν αποτελεί απειλή για την Τουρκία” και εξήγησε πως τα σχέδια αυτά αφορούν την ενίσχυση των δεσμεύσεων στο πλαίσιο της διμερούς συμμαχίας, την ανάπτυξη του ρόλου της Ελλάδας και της δύναμης της Ελλάδας σε διάφορα σχήματα όπως το ΝΑΤΟ αλλά και τον διμερή στρατιωτικό εταιρικό ρόλο μέσα και από τη νέα αμυντική συμφωνία (MDCA).

ADVERTISING

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την αμυντική συνεργασία και τον στρατηγικό διάλογο μεταξύ των χωρών μας, ο κ. Πάιατ τόνισε πως "βρισκόμαστε στην κορύφωση αλλά όχι στην κορυφή", δήλωσε πολύ υπερήφανος για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, τόνισε τη σημασία της δουλειάς των υπηρεσιακών (στρατιωτικών) παραγόντων στην προώθηση του διαλόγου και υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως μια χώρα, με την οποία μοιράζονται κοινά στρατηγικά συμφέροντα.

Έχοντας ήδη συμπληρώσει πέντε χρόνια στην Ελλάδα ως πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών, ο κ. Πάιατ μίλησε για την “εξαιρετική πρόοδο’ που έχει συντελεστεί. “Είμαι πολύ υπερήφανος για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί αυτά τα πέντε χρόνια στις διμερείς σχέσεις αλλά και για την πρόοδο που έχει πετύχει η Ελλάδα”, ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να επενδύουν στη χώρα μας και στις διμερείς σχέσεις.

Αναφερόμενος ευρύτερα στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, ο κ. Πάιατ υπογράμμισε την προσήλωση των ΗΠΑ στην περιοχή, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία και στις εταιρικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρώπη, που “γίνονται ακόμη πιο σημαντικές”, απορρίπτοντας έτσι τους ισχυρισμούς περί μετατόπισης του αμερικανικού ενδιαφέροντος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τζέφρι Πάιατ, Τουρκία, Ερντογάν
SHARE:

24Media Network