Παναγιωτόπουλος: Η Ελλάδα δεν προκαλεί και επιζητεί σχέσεις σταθερότητας και ειρήνης

ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ - ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΣΤΟ ΥΠ ΑΜΥΝΑΣ
ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ - ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΣΤΟ ΥΠ ΑΜΥΝΑΣ EUROKINISSI

Η τελετή παράδοσης-παραλαβής του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας από τον Ευάγγελο Αποστολάκη στον Νίκο Παναγιωτόπουλο έγινε σε φιλικό κλίμα. "Είναι τιμή για εμένα που παραλαμβάνω από εσάς το υπουργείο", είπε μεταξύ άλλων ο νέος υπουργός.

Σε κλίμα απόλυτης συναίνεσης και με δηλώσεις που το επιβεβαίωναν έγινε η τελετή παράδοσης-παραλαβής της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ. Αποστολάκης και Παναγιωτόπουλος μίλησαν θερμά ο ένας για τον άλλο και γενικώς το κλίμα στην αίθουσα ΚΥΣΕΑ ήταν αυτό που αρμόζει σε μια δημοκρατική χώρα.

Δεν μπορούμε να πούμε να πούμε το ίδιο για το κλίμα που επικρατεί σε κάποιους από τους διαδρόμους του ΥΠΕΘΑ απ΄ όπου εκπέμπεται ένα ανεξήγητο κλίμα ρεβανσισμού! Ο ρεβανσισμός ήταν και παραμένει πάντα ανεξήγητος, αλλά στη δεδομένη στιγμή γίνεται και παράδοξος, αφού δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε ποιοι θέλουν να πάρουν ρεβάνς από ποιους! Όπως έχουμε ξαναγράψει η ΝΔ δεν μπορεί να “‘χει παράπονα” από τα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που πέρασαν χωρίς να το καταλάβουν…

ADVERTISING
ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ - ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΣΤΟ ΥΠ ΑΜΥΝΑΣ
ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ - ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΣΤΟ ΥΠ ΑΜΥΝΑΣ EUROKINISSI

Προφανώς τις πρώτες ώρες στο ΥΠΕΘΑ η νέα πολιτική ηγεσία δεν έχει εικόνα, αλλά θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα αποκτήσει και θα κινηθεί απολύτως στη γραμμή όσων είπε ο νέος ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ωστόσο αυτές τις πρώτες ώρες ο νέος ΥΕΘΑ αλλά και ο ΥΦΕΘΑ είδαν τους “χακί συνδικαλιστές” που είναι το “αντίπαλο δέος” της ΠΟΕΣ και στους οποίους η ΝΔ έχει εκφράσει με δηλώσεις στελεχών της την υποστήριξη της. Ο ΥΦΕΘΑ μάλιστα τους χαρακτήρισε ως την “καλύτερη ομάδα”.

Τι είπε μεταξύ άλλων ο Ευάγγελος Αποστολάκης:

“Παραδίδω την ηγεσία του Υπουργείου, μετά από έξι μήνες, έχοντας πλήρη επίγνωση της ύψιστης τιμής που μου έγινε, αλλά και της ευθύνης που ανέλαβα έναντι των Ενόπλων Δυνάμεων, έναντι των πολιτών, έναντι της κοινωνίας. Και σε μια χρονική περίοδο βέβαια, που γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά τι προκλήσεις αντιμετωπίζουμε.

Οι στιγμές είναι άλλωστε κρίσιμες και επιβάλλουν ενότητα και εθνική συνεννόηση. Τονίζω την ενότητα και τη συνεννόηση, ειδικά για τα εθνικά θέματα. Ήμουν – και θα είμαι – υπέρμαχος αυτών.

Για αυτό το λόγο αποδέχθηκα να αναλάβω την πολιτική ευθύνη της ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κατόπιν του τιμητικού καλέσματος του κυρίου Τσίπρα, διότι όπως έχω ξαναπεί, έχω μάθει να υπηρετώ την πατρίδα και να μην αποφεύγω το καθήκον, όσο βαρύ και δύσκολο και αν είναι. Το έκανα μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες, όπως έπραττα όλα αυτά τα χρόνια.

Και μάλιστα, σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενημέρωσα ενδελεχώς τους αρμοδίους κομμάτων για θέματα του Υπουργείου.

Θέλω εξαρχής να διαβεβαιώσω τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ότι το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων παραμένει στα υψηλότερα δυνατά επίπεδα.

Πιο πολύ από κάθε τι άλλο, παραδίδω σήμερα τα καθήκοντά μου με ιδιαίτερα συναισθήματα υπερηφάνειας για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, το μεγαλύτερό μας πλεονέκτημα.

Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δε στάθηκαν απλά αρωγός σε κάθε προσπάθεια, αλλά ήταν – και είναι – η κινητήρια δύναμη πίσω από κάθε ενέργεια και εκδήλωση, ένας ανεκτίμητος πολλαπλασιαστής ισχύος…

Την παρούσα χρονική περίοδο, βιώνουμε ένα ασταθές περιφερειακό περιβάλλον, με εύθραυστες ισορροπίες στον εγγύς ζωτικό γεωπολιτικό χώρο. Σε αυτές τις συνθήκες η ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και παρόχου ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων αποτέλεσε ύψιστη εθνική προτεραιότητα.

Η συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στην εν λόγω εθνική προσπάθεια, μέσα στο πλαίσιο του θεσμικού τους ρόλου, ήταν μεγάλη και υλοποιήθηκε μέσω της άσκησης ενεργού αμυντικής διπλωματίας.

Βέβαια, δε χρειάζεται να σας αναλύσω για μία ακόμα φορά τα προβλήματα με τη στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Αρχή μας ήταν να επιζητούμε την ειρήνη και τη σταθερότητα, την ίδια στιγμή όμως να προασπίζουμε αποφασιστικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Και αυτό κάναμε πάντα. Και αυτό ήταν αδιαπραγμάτευτο.

Η πολιτική βούληση, αλλά και η αποτρεπτική ισχύς και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεών μας, έχουν καταστήσει το μήνυμα αυτό σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις.

Καταβάλαμε βέβαια προσπάθειες εξομάλυνσης. Στη λογική αυτή, διεξάγαμε πρόσφατα, συναντήσεις μεταξύ τεχνικών ομάδων των δυο χωρών και καθορίσαμε δράσεις στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Αποτελεί πεποίθησή μου ότι αυτός ο δίαυλος επικοινωνίας πρέπει να μείνει ανοιχτός.

Πιστεύω ότι με τον κύριο ΑΚΑΡ έχουμε θέσει ένα καλό πλαίσιο. Δεν έχουμε λύσει κάποιο πρόβλημα, αλλά φτιάξαμε ένα πολύ καλό υπόστρωμα πάνω στο οποίο μπορεί να οικοδομηθεί μια σχέση χωρίς αδικαιολόγητες εντάσεις.

Οι σύγχρονες προκλήσεις και τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επιβάλλουν την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας με την Κύπρο και την ανάδειξη της αδελφικής, αλλά και στρατηγικής μας σχέσης…

Με την υπογραφή της Αμυντικής Συμφωνίας Συνεργασίας με την Βόρεια Μακεδονία, δρομολογήσαμε ένα συγκεκριμένο πλάνο δράσεων και ενεργειών, όπως για παράδειγμα την παροχή υπηρεσιών εναέριας αστυνόμευσης στη γείτονα χώρα. Παράλληλα, εξασφαλίσαμε τη συνδρομή μας στον μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της Βόρειας Μακεδονίας, γεγονός που έχει εκτοπίσει άλλους περιφερειακούς υποψηφίους που ενδεχομένως να επιχειρήσουν να επωφεληθούν και να ασκήσουν την επιρροή τους στη γείτονα.

Σε γενικές γραμμές, οι συμμαχίες μας, οι διεθνείς συνέργειες, οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας και γενικά το επίπεδο των διεθνών αμυντικών μας σχέσεων είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετικά. Μακάρι να είναι έτσι πάντα.

Σας παραδίδω τα καθήκοντά μου με απόλυτη διαφάνεια, με απόλυτη συγκίνηση και με απόλυτα ήσυχη τη συνείδησή μου.

Σας εύχομαι ολόψυχα και από καρδιάς, καλή επιτυχία και καλή δύναμη στο ιδιαίτερα απαιτητικό έργο σας.

Σας ευχαριστώ».

ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ - ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΣΤΟ ΥΠ ΑΜΥΝΑΣ
ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ - ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΣΤΟ ΥΠ ΑΜΥΝΑΣ EUROKINISSI

Ο νέος ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος στη δική του ομιλία επεσήμανε μεταξύ άλλων:

“Στον απερχόμενο Υπουργό έχω να πω, επιπλέον, αγαπητέ κ. Υπουργέ, κ. Αποστολάκη, ότι είναι ακόμα περισσότερο τιμή για εμένα που παραλαμβάνω από εσάς. Είστε άνθρωπος των Ενόπλων Δυνάμεων, προέρχεστε από τα σπλάχνα των Ενόπλων Δυνάμεων. Εξαιρετικός στρατιωτικός, αλλά και στρατιώτης.

Από τώρα μπορώ να σας πω, αν και τα περισσότερα και τα ειδικότερα θα τα πούμε σε λίγες ημέρες, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, όσον αφορά το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπως καταλαβαίνετε, ότι στόχος μας παραμένει – γιατί διαχρονικά αυτός είναι ο στόχος κάθε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας – η διατήρηση και γιατί όχι, η επαύξηση και η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, της ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Αυτός είναι διαχρονικά ο στόχος κάθε Υπουργού, αυτός θα είναι και ο δικός μας και γι αυτό το στόχο θα εργαστούμε με κάθε προσήλωση, με κάθε ικμάδα των δυνάμεών μας. Είναι ιερό το χρέος μας και έχουμε πλήρη επίγνωση του χρέους που αναλαμβάνουμε. Ως νεαρός φοιτητής των Διεθνών Σχέσεων στο εξωτερικό έμαθα ότι βασικός παράγων της δύναμης μιας χώρας είναι η ισχύς και βασική υποπαράμετρος ισχύος είναι η ισχύς του έμψυχου δυναμικού και ότι όταν το έμψυχο δυναμικό μιας χώρας είναι υψηλής ποιότητας, ειδικά στις Ένοπλες Δυνάμεις, τότε μετατρέπεται σε πολλαπλασιαστή ισχύος. Και αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή με την Ελλάδα, αυτό συμβαίνει με τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας και αυτό θα πρέπει όλοι να υπηρετήσουμε, ώστε να πάει ακόμα καλύτερα.

Αντιλαμβάνομαι τα προβλήματα που υπάρχουν. Τα προβλήματα της οικονομικής συγκυρίας, της δημοσιονομικής συγκυρίας, των γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων. Γνωρίζω, όμως, ότι όλοι σας, από την κορυφή της ιεραρχίας μέχρι τον τελευταίο στρατεύσιμο, στην τελευταία σκοπιά της χώρας, κάνετε ό,τι μπορείτε. Και από σήμερα θα κάνουμε μαζί ό,τι μπορούμε για να επιτύχουμε αυτόν το στόχο, ώστε να γνωρίζουν όλοι ότι η χώρα διαθέτει ισχυρότατη αποτρεπτική ισχύ και ότι σε περιόδους κρίσεων ή εντάσεων, αυτή η αποτρεπτική ισχύς κόβει κάθε περαιτέρω σκέψη επιβουλής σε οποιονδήποτε.

Αναμφισβήτητα πρέπει να πω και κάτι, το οποίο ενδεχομένως ας εκληφθεί και ως μήνυμα. Η Ελλάδα δεν προκαλεί και επιζητεί σχέσεις σταθερότητας και ειρήνης, τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Δεν της αρέσει όμως και να προκαλείται. Και όταν προκαλείται, οφείλει να αντιδρά με περίσκεψη, με αποφασιστικότητα, αλλά και με σθένος, έτσι ώστε να μην πυροδοτεί εντάσεις, αλλά και να μην φαίνεται πρόσφορη να δέχεται προκλήσεις. Αυτό το σκοπό θα υπηρετήσουμε όλοι και προς αυτό προσβλέπω και στη δική σας συνεργασία.

Κύριε Υπουργέ, κ. Αναπληρωτά Υπουργέ, σταθήκατε φρουροί στα τείχη της πόλης και κατά τη διάρκεια της δική σας θητείας οι πόλεις ήταν ασφαλείς. Επομένως, το ίδιο τώρα θα προσπαθήσουμε να κάνουμε και εμείς.

Τέλος, προσβλέπω και πάλι φυσικά και στην απρόσκοπτη συνεργασία του Επιτελείου και των Αρχηγείων. Είναι προφανές ότι σε περιόδους πολιτικής μετάβασης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, τούτο πρέπει να γίνεται με όρους συνέχειας και ομαλότητας. Αυτό θεωρήστε δεδομένο ότι θα γίνει. Και βεβαίως, κάτι που πρέπει επίσης να πω από τούτο εδώ το βήμα, γιατί ακόμα και τα αυτονόητα πρέπει να υπογραμμίζονται, ότι μέχρι νεωτέρας ισχύουν στο ακέραιο οι εντολές του προκατόχου μου.

Από εκεί και πέρα εύχομαι σε όλους καλή δύναμη, καλή τύχη, αν και προσωπικά θεωρώ ότι η τύχη είναι το σημείο όπου η προετοιμασία συναντιέται με την ικανότητα και με αυτό το σκεπτικό θα εργαστούμε όλοι”.

Τι είπε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Ρήγας:

“Θέλω να επισημάνω ότι στην ευρύτερη περιοχή, όπως είπε και ο κ. Αποστολάκης, υπήρξαν και υπάρχουν γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα τα οποία η χώρα μας έπρεπε και μπορεί και θα συνεχίσει να τα αντιμετωπίζει με το δόγμα το φιλειρηνικό και ταυτόχρονα, με την αποτρεπτική ισχύ την οποία έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Αυτή ήταν η στόχευσή μας και αυτή είναι – και θα είναι – γιατί συνεργασία υπήρχε. Με τον τομεάρχη, κ. Παναγιωτόπουλε, τον κ. Κικίλια, ήταν εξαιρετική η συνεργασία που είχαμε την προηγούμενη περίοδο, αλλά θα συνεχιστεί και είμαι και εγώ απολύτως στη διάθεσή σας για όλα τα θέματα και στη διάθεση του κ. Στεφανή, ώστε παρά τις δύσκολες συνθήκες που πέρασε η χώρα μας – και περνάει ενδεχομένως – καταφέραμε να μην απειληθεί και να μη διανοηθεί κανείς να αμφισβητήσει την εθνική μας κυριαρχία.

Θέλω, επίσης, να επισημάνω ότι όλη αυτή την περίοδο το κοινωνικό έργο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και προς τα στελέχη του και προς τα μέλη του, αλλά και προς την ευρύτερη ελληνική κοινωνία, στη δύσκολη περίοδο, ήταν εξαιρετικό. Ο κ. Στεφανής, ο κ. Αρχηγός, ο νέος Υφυπουργός, είμαι σίγουρος ότι θα το συνεχίσει, γιατί είχε αυτή την αντίληψη – και ο νέος Υπουργός βεβαίως, αλλά επιτρέψτε μου κ. Υπουργέ, αναφέρομαι στον κ. Στεφανή, γιατί ήταν από αυτούς οι οποίοι συνέβαλαν σε αυτή την προσπάθεια – θα συνεχίσει αυτό το κοινωνικό έργο, γιατί είναι και ιδιαίτερα έντονη η σχέση της ελληνικής κοινωνίας με τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Τι είπε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής:

Στόχος μου είναι η αποτελεσματικότητα. Στόχος μου είναι η επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας. Στόχος μου είναι η επίλυση των προκλήσεων. Και αυτό θα επιτευχθεί με συνεργασία και βεβαίως, με την πλήρη, απόλυτη και συνεχή αφοσίωσή μου στον κ. Υπουργό.

Πάνω από όλα, όμως, βάζω την πατρίδα και την πρόοδο αυτής και πιστεύω, όπως το πίστευα και ως Αρχηγός, ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να αποτελέσουν το εργαλείο το οποίο θα βοηθήσει, από το δικό του μετερίζι, την πρόοδο της πατρίδας μας. Και γνωρίζοντας τα στελέχη μας και την ποιότητά τους είμαι απόλυτα σίγουρος ότι θα γίνει αυτό.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του παραλαβόντος Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νικόλαου Παναγιωτόπουλου:

«Κύριε Υπουργέ, Κύριε Αναπληρωτά, Κύριοι Αρχηγοί, Αξιότιμα και εξαιρετικά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων,

Κυρίες και Κύριοι προσκεκλημένοι,

Το πρώτο σχόλιο που έχω να κάνω είναι ότι σήμερα αποδείχτηκε – και σε διακλαδικό μάλιστα επίπεδο – πέραν πάσης αμφισβητήσεως, ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι παντός καιρού, μέσα στο λιοπύρι.

Το δεύτερο σχόλιο που έχω να κάνω είναι ότι αποτελεί τεράστια τιμή για εμένα, η εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου ο Πρωθυπουργός, ώστε να μου εμπιστευτεί το αξίωμα αυτό. Το αξίωμα αυτό, με όλο το τεράστιο βάρος ευθύνης που φέρει, για το οποίο όμως πρέπει να επιδείξουμε, όλη η πολιτική ηγεσία, αλλά και η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, και βάθος ετοιμότητας.

Στον απερχόμενο Υπουργό έχω να πω, επιπλέον, αγαπητέ κ. Υπουργέ, κ. Αποστολάκη, ότι είναι ακόμα περισσότερο τιμή για εμένα που παραλαμβάνω από εσάς. Είστε άνθρωπος των Ενόπλων Δυνάμεων, προέρχεστε από τα σπλάχνα των Ενόπλων Δυνάμεων. Εξαιρετικός στρατιωτικός, αλλά και στρατιώτης.

Από τώρα μπορώ να σας πω, αν και τα περισσότερα και τα ειδικότερα θα τα πούμε σε λίγες ημέρες, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, όσον αφορά το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπως καταλαβαίνετε, ότι στόχος μας παραμένει – γιατί διαχρονικά αυτός είναι ο στόχος κάθε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας – η διατήρηση και γιατί όχι, η επαύξηση και η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, της ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Αυτός είναι διαχρονικά ο στόχος κάθε Υπουργού, αυτός θα είναι και ο δικός μας και γι αυτό το στόχο θα εργαστούμε με κάθε προσήλωση, με κάθε ικμάδα των δυνάμεών μας. Είναι ιερό το χρέος μας και έχουμε πλήρη επίγνωση του χρέους που αναλαμβάνουμε. Ως νεαρός φοιτητής των Διεθνών Σχέσεων στο εξωτερικό έμαθα ότι βασικός παράγων της δύναμης μιας χώρας είναι η ισχύς και βασική υποπαράμετρος ισχύος είναι η ισχύς του έμψυχου δυναμικού και ότι όταν το έμψυχο δυναμικό μιας χώρας είναι υψηλής ποιότητας, ειδικά στις Ένοπλες Δυνάμεις, τότε μετατρέπεται σε πολλαπλασιαστή ισχύος. Και αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή με την Ελλάδα, αυτό συμβαίνει με τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας και αυτό θα πρέπει όλοι να υπηρετήσουμε, ώστε να πάει ακόμα καλύτερα.

Αντιλαμβάνομαι τα προβλήματα που υπάρχουν. Τα προβλήματα της οικονομικής συγκυρίας, της δημοσιονομικής συγκυρίας, των γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων. Γνωρίζω, όμως, ότι όλοι σας, από την κορυφή της ιεραρχίας μέχρι τον τελευταίο στρατεύσιμο, στην τελευταία σκοπιά της χώρας, κάνετε ό,τι μπορείτε. Και από σήμερα θα κάνουμε μαζί ό,τι μπορούμε για να επιτύχουμε αυτόν το στόχο, ώστε να γνωρίζουν όλοι ότι η χώρα διαθέτει ισχυρότατη αποτρεπτική ισχύ και ότι σε περιόδους κρίσεων ή εντάσεων, αυτή η αποτρεπτική ισχύς κόβει κάθε περαιτέρω σκέψη επιβουλής σε οποιονδήποτε.

Αναμφισβήτητα πρέπει να πω και κάτι, το οποίο ενδεχομένως ας εκληφθεί και ως μήνυμα. Η Ελλάδα δεν προκαλεί και επιζητεί σχέσεις σταθερότητας και ειρήνης, τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Δεν της αρέσει όμως και να προκαλείται. Και όταν προκαλείται, οφείλει να αντιδρά με περίσκεψη, με αποφασιστικότητα, αλλά και με σθένος, έτσι ώστε να μην πυροδοτεί εντάσεις, αλλά και να μην φαίνεται πρόσφορη να δέχεται προκλήσεις. Αυτό το σκοπό θα υπηρετήσουμε όλοι και προς αυτό προσβλέπω και στη δική σας συνεργασία.

Κύριε Υπουργέ, κ. Αναπληρωτά Υπουργέ, σταθήκατε φρουροί στα τείχη της πόλης και κατά τη διάρκεια της δική σας θητείας οι πόλεις ήταν ασφαλείς. Επομένως, το ίδιο τώρα θα προσπαθήσουμε να κάνουμε και εμείς.

Τέλος, προσβλέπω και πάλι φυσικά και στην απρόσκοπτη συνεργασία του Επιτελείου και των Αρχηγείων. Είναι προφανές ότι σε περιόδους πολιτικής μετάβασης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, τούτο πρέπει να γίνεται με όρους συνέχειας και ομαλότητας. Αυτό θεωρήστε δεδομένο ότι θα γίνει. Και βεβαίως, κάτι που πρέπει επίσης να πω από τούτο εδώ το βήμα, γιατί ακόμα και τα αυτονόητα πρέπει να υπογραμμίζονται, ότι μέχρι νεωτέρας ισχύουν στο ακέραιο οι εντολές του προκατόχου μου.

Από εκεί και πέρα εύχομαι σε όλους καλή δύναμη, καλή τύχη, αν και προσωπικά θεωρώ ότι η τύχη είναι το σημείο όπου η προετοιμασία συναντιέται με την ικανότητα και με αυτό το σκεπτικό θα εργαστούμε όλοι.

Καλή θητεία και στον αξιότιμο κ. Υφυπουργό, που γνωρίζετε άλλωστε καλύτερα από εμένα, καθότι είστε από τα σπλάχνα και εσείς των Ενόπλων Δυνάμεων. Κύριε Υπουργέ, στη διάθεσή σας. Πραγματικά προσβλέπουμε στα φώτα σας και νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά, γιατί όλοι θα εργαστούμε ως προς τον ύψιστο σκοπό η πατρίδα να είναι ασφαλής και οι πολίτες να νιώθουν ασφαλείς, διότι όλοι σας, εκλεκτά στελέχη της στρατιωτικής ηγεσίας, στο τέλος της ημέρας, είμαστε στρατιώτες της Ελλάδας και από σήμερα και εγώ είμαι στρατιώτης της Ελλάδας μαζί σας.

Σας ευχαριστώ και πάλι».

Διαβάστε ακόμη στο Militaire.gr:

ΥΠΕΞ: Μήνυμα συναίνεσης από Δένδια και Κατρούγκαλο

Ο αποχαιρετισμός Αποστολάκη στο προσωπικό του ΥΠΕΘΑ! Τι είπε

Πηγή: 

Militaire

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κυβέρνηση, Νέα Δημοκρατία, Νίκος Παναγιωτόπουλος
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Λίνα Μενδώνη: "Ο Πολιτισμός είναι βαθιά πολιτική έννοια"

Η ΝΔ διέγραψε τον αστυνομικό που έλεγε στο Μητσοτάκη να κυβερνήσει με τα ΜΑΤ

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: Συγχαρητήρια σε Μητσοτάκη, Δένδια και Διαματάρη

SHARE:

24Media Network