Pandora Papers: Στο φως ο μυστικός πλούτος των ισχυρών του κόσμου

Pandora Papers: Στο φως ο μυστικός πλούτος των ισχυρών του κόσμου
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν 2021 Sergei Savostyanov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Τα Pandora Papers, ένα τεράστιο δημοσιογραφικό εγχείρημα, αποκαλύπτουν τη μεγάλη αδυναμία των ισχυρών στις offshore εταιρίες και τις αδήλωτες συναλλαγές.

Μία πολύ γενναία δόση των συναλλαγών των παγκόσμιων ηγετών μέσω off shore εταιριών προσφέρουν στο κοινό οι διαρροές των εγγράφων που ονομάστηκαν Pandora Papers.

Το γιγαντιαίο αυτό δημοσιογραφικό εγχείρημα, για το οποίο συνεργάστηκαν μερικά από τα πιο μεγάλα ΜΜΕ του πλανήτη, αποκάλυψε πολύ σημαντικά στοιχεία που αφοροί 35 πρώην και νυν ηγέτες χωρών οι οποίοι αρέσκονταν σε αδιαφανείς, το λιγότερο, συναλλαγές.

Μερικά ενδεικτικά παραδείγματα

  • Ο πρώην Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τόνι Μπλερ και η σύζυγός του αγόρασαν υπεράκτια εταιρία στην οποία άνηκε το γραφείο το οποίο επίσης αγόρασαν. Γλίτωσαν 312.000 λίρες.
  • Ο Βασιλιάς της Ιορδανίας φέρεται ότι συγκέντρωσε κρυφά συνολικά ποσά που φτάνουν τα 70.000.000 λίρες.
  • Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν φέρεται να διαθέτει αδήλωτα περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας στο Μονακό.
  • Ο Τσέχος Πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις αγόρασε, μέσω offshore εταιριών, δύο βίλες στη νότια Γαλλία αξίας 12 εκατομμυρίων λιρών.
  • Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και οι συνεργάτες του έφτασαν σε συμφωνίες για περιουσιακά στοιχεία στη Μεγάλης Βρετανίας συνολικής αξίας 400 εκατομμύρια λίρες.

Η ταυτότητα της έρευνας

BBC


H παρουσία Αναστασιάδη

Σύμφωνα με το BBC, που συμμετέχει στην αποκάλυψη των Pandora Papers από τον βρετανικό Τύπο, μαζί με τον Guardian, νομική εταιρεία που ίδρυσε ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασίαδης φέρεται να παρουσιάζει «εικονικούς» ιδιοκτήτες προκειμένου να αποκρύψει τους πραγματικούς κατόχους μιας σειράς από offshore εταιρείες. Ανάμεσά τους περιλαμβάνεται και Ρώσος πολιτικός, ο οποίος κατηγορείται για υπεξαίρεση. Το δημοσίευμα σημειώνει πως η κυπριακή εταιρεία διαψεύδει την πληροφορία.

Eπίσης, ο πρόεδρος της Κένυας Ουχούρου Κενυάτα έχει διατυπώσει επανειλημμένως την αποφασιστικότητά του να καταπολεμήσει την διαφθορά στην χώρα του και να επιβάλει την διαφάνεια στους κενυάτες δημόσιους λειτουργούς ως προς την περιουσία τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα Pandora Papers, ο πρόεδρος της Κένυας έχει στην κατοχή του ίδρυμα στον Παναμά και πολλά μέλη της άμεσης οικογένειάς του κατέχουν περισσότερα από 30 εκατομμύρια δολάρια σε υπεράκτιους λογαριασμούς.

Συνολικά, η Διεθνής Κοινοπραξία έχει εντοπίσει συνδέσμους μεταξύ περιουσιακών στοιχείων τοποθετημένων σε υπεράκτιες εταιρείες 336 ηγετών και πολιτικών προσωπικοτήτων πρώτης γραμμής. Εχουν δημιουργήσει περί τις 1.000 υπεράκτιες εταιρείες, περισσότερο από τα δύο τρίτα των οποίων βρίσκονται στις βρετανικές Παρθένους Νήσους.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που φέρνει στο φως η έρευνα, η κολομβιανή τραγουδίστρια Σακίρα, η γερμανίδα μοντέλο Κλόντια Σίφερ, ο ινδός σταρ του κρίκετ Σαχίν Τεντουλκαρ.

Στις περισσότερες χώρες, οι δραστηριότητες αυτές δεν διώκονται. Αλλά στις περιπτώσεις των ηγετών και των πολιτικών προσωπικοτήτων, η Διεθνής Κοινοπραξία φέρνει σε αντιπαράθεση την ρητορική κατά της διαφθοράς που έχουν υιοθετήσει πολλοί από αυτούς και τις περιουσίες που έχουν κρύψει σε φορολογικούς παραδείσους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα